自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

見到JM 在討論醫療咭,喺呢度好想講吓,醫療咭根本係醫療集團,保險公司同你公司嘅大整古⋯

大部份嘅咭都係公司俾一嚿錢出啲咭,每次睇醫生,都只係包一個數嘅「基本藥」。個數好細,通常幾十蚊,只一過就要俾錢。「基本藥」好多時唔包括抗生素嗰啲。

所以一啲醫生會開啲平藥俾揸咭嘅人,因為好多時病人並不接受要補錢,結果大鬧診所,最後要改藥又搞一輪!小妹以前日日都俾呢啲病人問候咁濟。我試過坐喺藥房計一餐就係個病人蚊都唔肯俾多!

當然有好多病人會主動叫醫生開啲好藥,寧願自己補錢

JM 唔洗同我呻你睇個醫生有幾衰,我喺呢行咁耐,幾衰嘅醫生我都遇過。

我只係想大家有合理期望,你要補錢係你公司買個cheap plan 俾你,唔完全我冇醫德。你可以同醫生傾你想俾錢定將貨就價,但唔好揾職員出氣!咁樣仲會阻住其他病人!

要問就問你HR點解你只值一個cheap plan!!

(此po 並不打算挑起火頭,只係一個長期被病人因為補錢被問題嘅姑娘仔嘅內心感受)

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

一早知用卡比 cheap 藥,所以唔用卡再 claim 八成

伯爵府

回覆樓主:

平時極少用公司醫療卡 寧願自己先比再claim

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

嗰時我公司(好耐之前)可以 claim 7成,仲有上限。或者free睇網絡醫生。
我就寧願咁claim,去睇好少少嘅醫生。

禁止訪問

子爵府

我公司門診年年claim爆120%,年年要加保費

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

一般感冒,抗生素 藥真係好平.... 我覺得醫生收幾十蚊藥錢係補貼佢診金.

我試過睇牙醫,佢比D 靚小小止痛藥我收我$500

需然我只係半個行內人,都知佢收貴好多,我當係佢診金一部份......預左

大宅

開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 16-10-27 11:07
做人唔駛咁盡嘅。
我以前公司plan無上限全包,住院包到私家房,上間公司醫生費包300,藥費一年3000,而家 ...

有樣成正比公司醫療差或者無醫療 自己人工會高D
大假小 一樣自然人工高D
全部野都一定係經會計計出黎既結果

不過, 總有公司真係叫做"無上限"
情況1) 保額大
情況2) 公司私下掛保險去保險公司到, 由保險公司暫代為賠償之後去CLAIM番間公司
原因1: 一手由有牌既保險公司去溝通
原因2: 就算有做錯有客投訴做得慢既話 可以小左保險公司先, 唔會怪自己公司, 不過通常普通HR無經理都未必知有呢件事 因此都會大聲小

我提CHEAP果句野係因為有人會自稱"我係高層" + "完全唔了解保單" 既情況下去小保險公司

同埋其實你地有無發覺有時候做隻CLAIM特別慢? 你平時上網見得多就係D客會小公司

就正如你地講, 咁大間公司 幾十蚊 幾百蚊 幾萬蚊會走數?
投保下下百幾千幾萬...但其實有無人真係諗過背後問題?
唔多講了:/

P.S 我曾是某保險公司的賠償部

男爵府

回覆樓主:

所以有d唔休做既醫生會直程唔收醫療卡, 姑娘開心做少死死

男爵府

多謝你嘅分析

大宅

我之前公司醫療卡入法國做個手術住4日,埋單12萬,我look 一look 張醫療卡行得,一毫都唔洗比

珍珠宮

回覆樓主:

有醫保,就當 bonus啦。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

壺一v一 發表於 16-10-26 21:17
要問就問你HR點解你只值一個cheap plan!!

另外我想講

做人唔駛咁盡嘅。
我以前公司plan無上限全包,住院包到私家房,上間公司醫生費包300,藥費一年3000,而家得返平價醫療卡只能睇網絡醫生。但我而家收入係第一間幾乎雙倍。
公司醫保cheap,我認命,offer自己揀。但唔駛打晒感嘆號話我只值cheap plan囉。

子爵府

回覆:公司醫療咭(没有告訴你嘅事)

所以我從來都唔會用醫療咭睇醫生,寧願自己俾錢快啲睇返好好過

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

satanail 發表於 16-10-27 00:03
普通市民識得分平藥貴藥?

普遍果d會識分。Amoxil一定cheap過augmentin,Panadol extra又一定靚過雜牌退燒藥。

子爵府

回覆樓主:

我上次問醫生 我唔介意加錢用好啲藥 點知醫生話唔會因價就貨, 一視同仁。

不過我聽完就算 唔通想醫生承認咩

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:見到JM+在討論醫療咭,喺呢度好想講吓,醫

原帖由 bebeyi 於 16-10-26 發表
見到JM 在討論醫療咭,喺呢度好想講吓,醫療咭根本係醫療集團,保險公司同你公司嘅大整古⋯

大部份嘅咭都 ...
我之前跟公司保險,完全知道,個plan cheap到冇人有,用個都知,所以最後冇人用張cheap咭,睇返自己睇開個醫生算

男爵府

bebeyi 發表於 16-10-27 07:39
只要你知道啲條款又幾苛刻,就好難唔話佢cheap,當然,你可以話唔係必然。問題好多公司唔會講清楚你知保障 ...

有幾多人真係會去了解吖,淨係諗著嘈就得

男爵府

一分$一分貨,係你公司冇出多d$買個好d gai plan 姐

珍珠宮

環保接龍勳章

bebeyi 發表於 16-10-26 14:52

大部份嘅咭都 ...

病情願出錢睇其他醫生
人生本是苦

首頁

尾頁

跳至