懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

之前自己係呢個forum想搵多啲關於荃灣港安醫院開刀生的資料,但就唔太多。所以我自己終於完成了,所以想寫篇update的資料比以後有需要的媽媽參考。

原本的我係決定港安順產的,但在最後兩次產檢時發現囡囡太大隻(7.1磅之後一星期覆診8.2磅)及臍帶纏頸問題,醫生擔心囡囡太大隻會"肩難產"所以建議我開刀。之後我們約了四日後就開刀了。

我係星期日上午09:00開刀,所以醫院要求前一晚20:00前入院準備。入院先去G/F進行入院登記及交按金($20000/所有費用都可用信用卡),之後就上12樓見姑娘。
到12樓後姑娘會解釋各項收費,例如剪臍帶,影相,住房等等。再之後就去揀房(我揀了二人房但upgrade了去單人房,所有upgrade是不會影響原來揀房的收費,意思係:如揀二人房醫生收費及所有其他收費都只會收二人房,唔會變單人房收費的。另外單人房係每晚都可以有一位成人留宿)。揀完房,就會去另一邊進行一般checking和抽血(因為需要配血)及有姑娘幫你剃毛並將入院的產後用品套裝比你(套裝有:衛生巾一包,網褲一包,沖洗樽,床墊一包/另外還有一包個人日用品送 :有牙膏牙刷,沐浴露,洗頭水,梳等等),攪完晒就會返房。到房後,姑娘會將手術袍及手術室用品比你,並簡單講解明天手術安排。

早上7:00姑娘會入房量血壓及比中和胃酸藥水你飲,08:15要著好手術袍係房等(如老公陪產要7:30前到醫院),08:30手術室姑娘上黎推你落手術室了,到了手術前房,麻醉師會同你講麻醉風險簽文件,醫生亦都有黎打聲招呼,之後就正式入手術室了。不用十分鐘已經攪掂被麻醉了(我是半身麻醉,針是打入脊椎),再之後也是不用十五分鐘,醫生已經開刀及攞了囡囡出來了,好快手(如老公陪產的話,會係麻醉師攪掂後,老公先可以入和bb出生後,老公就會跟著bb一齊走,上bb房了。因為我老公有揀剪臍帶,所以會係bb房進行並有姑娘安排影相)。餘下大概半小時就聯針,清胎盤,按惡露按子宮,就再推去復甦房了。大概半小時觀察完就反自己房了。

複式洋房

Sakurayu 發表於 18-1-4 02:03
你係港安生係package定散計?住三人房?我黎緊5月港安生預算係7萬內

我係搵胡醫生既價錢,係全包既價錢

複式洋房

Nicoletiger 發表於 18-1-3 00:01
我唔係搵張智架!我出院六萬幾

你係港安生係package定散計?住三人房?我黎緊5月港安生預算係7萬內

複式洋房

Sakurayu 發表於 17-12-31 01:35
我昨天都去咗荃灣港安付$3000訂金,預產期出年5月,搵張智醫生,想問下出院埋單總數幾多?
...

我唔係搵張智架!我出院六萬幾

複式洋房

Nicoletiger 發表於 17-12-26 02:09
無錯!一定係5日4夜!我剛剛出院

我昨天都去咗荃灣港安付$3000訂金,預產期出年5月,搵張智醫生,想問下出院埋單總數幾多?

複式洋房

carmenkmc 發表於 17-12-20 23:47
想請問荃灣港安係咪一定要5日4夜package?之前法國開刀只住了3日2夜就出得院...感覺唔用套餐散計抵好多... ...

無錯!一定係5日4夜!我剛剛出院

複式洋房

想請問荃灣港安係咪一定要5日4夜package?之前法國開刀只住了3日2夜就出得院...感覺唔用套餐散計抵好多...

別墅

回覆 klyilok 的帖子

完全誇張啦,我開完第2日已經落到床了, 第一下落地有d痛, 但完成係可以接受範圍囉, 順產生時咪仲痛, 大家都忍到啦.....我傷口好好, 兩個星期已經完全唔洗就住就住了

別墅

回覆 sugar1redbean 的帖子

sorry, 咁耐先覆,唔知仲幫呂幫到你tim.......我37周決定開刀, 決定之後4日就開了.......
張醫生手勢好好, 我第2日已經落到床了, 係第一下落地痛d, 之後就ok了

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我都想知道餵唔餵倒人奶。B.B. 如果開刀出來會不會立刻比媽媽抱著吸奶呢?

大宅

回覆 kityee1127 的帖子

你好呀!你的帖好仔細!
我個bb都有臍帶繞頸問題,繞一圈,張醫生叫我考慮下開刀。我之前一路都唸住順產,bb size 又唔算大,特然要開刀有d1516。請問你幾多周決定開刀?同埋開刀係咪真係復原耐d?對人奶有無影響?

謝謝!

複式洋房

請問港安麻醉師有冇得指定

大宅

回覆樓主:

請問開刀生的jm,有無人地講到手術痛足一個月(最誇的話接近一年先完全吾痛)的情況,事關我想開刀,但近日有人成日咁同我講,搞到我都有點擔心

大宅

kityee1127 發表於 16-12-6 12:37
我好傻,其實我影咗啲相要係呢度post,但唔記得咗,現在有冇JM做需要睇?如果有我先post la....
...

想睇你影嘅相呀

複式洋房

yan1101hk 發表於 17-1-6 16:36

你好,

我都想知個set既物資夠唔夠呀
Thanks!!!!

大宅

回覆樓主:

揀完房後,幾耐先話俾你知upgrade去單人房呢?

大宅

smilez00 發表於 17-3-17 17:02
e....我都係張智港安開刀...佢叫我預7萬左右....

如果.....醫生收費$29000 (唔知有冇加價tim~), 麻醉師收 ...

我都係6月荃灣港安搵張智,不過順產

你下次產檢果陣可以問佢攞個價錢表啊,佢會慢慢解釋俾你聽邊個項目(例如:麻醉,兒科,每日巡房等等)要幾多錢咁

複式洋房

4. 我個收費係二人房(free upgrade單人房)我醫生收費$29000,麻醉師收費$9000,醫生巡房$7500,兒科醫生$7500,二人房$31800 ,囡囡心臟醫生收費$10000 + 雜費。其實你可以問你醫生攞張收費表,裡面應該有埋兒科收費及麻師收費,之後加埋醫院房收費,同埋一些藥費,膳食費就可以預算了。
e....我都係張智港安開刀...佢叫我預7萬左右....

如果.....醫生收費$29000 (唔知有冇加價tim~), 麻醉師收費$9000, 醫生巡房$7500,兒科醫生$7500,三人房$29000...未計雜費都$85000

同張醫生講咁大出入既............

我5月先生...
想問下臨生前去張醫生產檢果陣...佢會唔會比到個詳細少少既價目表我睇?

其實已經係事實...幾錢都要比...但想有個預算先...唔駛到埋單果陣先眼都"突"埋...

複式洋房

kityee1127 發表於 16-12-23 16:49
如果你住雙人或單人房可以,因為bb可以叫姑娘推入房。但住三人房就唔可以了,因為開刀第一日都唔比落床。 ...
我想問下住雙人或單人房, 姑娘推bb入房需要再加錢嗎?

別墅

Sakuralunglung 發表於 17-1-15 22:27

咁之後果幾日係咪無咁痛?係咪日日都吃止痛藥?真係有d驚! ...

有食止痛藥可以食,但真係唔係咁痛的,所以我第三日開始上奶就冇食了,只要放鬆就ok!祝你一切順利!

首頁

尾頁

跳至