親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

五月中會先去倫敦,後到瑞士旅遊

Day 1-5
Day 6 14:30 reach Zurich airport, to Lucerne, Lucerne city(Lucerne)
Day 7 Silver round trip + Lucerne City (Lucerne)
Day 8 Rigi + pm to Zermatt (Zermatt)
Day 9 Gornergrat +Sunnegga (Zermatt)
Day 10 Matterhorn glacier paradise (Zermatt)
Day 11 Bern + Grindelwald (Grindelwald)
Day 12 Jangfraujoch + Wengen (Grindelwald)
Day 13 Schilthorn + Murren + Lauterbrunnen (Grindelwald)
Day 14 Interlaken + Thun + Zurich city (Zurich)
Day 15 Rhine fall + Stein am Rhine, St Gallen, Zurich airport

London 夜機到 Heathrow, 訂左酒店在 Piccadilly line 沿線,weekend overnight 有車

瑞士 Zurich 酒店近火車站,Zermatt book 左 apartment, Grindelwald book 左民宿

考慮買 multipack 9 o'clock pass 在 day 8, day 11 and day 14 用, 最後一天用 Zurich 9 o'clock
Pass, 去過或將會去倫敦、瑞士既 jm 入來交流下啦

琥珀宮

畀面勳章

dinosaur_bb2004 發表於 17-4-2 08:47
請問有網站資料嗎?

http://www.nationalrail.co.uk/

可由 Paddington or Marylebone 出發,你睇下邊度有特價啦? 如果去 Bicester Village 站,好似得 Marylebone 站先有

Jm 你幾時出發呀?有行程未?

大宅

littlesister 發表於 17-3-29 10:08
剛剛買左去 London 去 oxford 火車飛,原來做緊特價,來回一人 11鎊,其實我未決定去唔去,不過咁平唔去都 ...

請問有網站資料嗎?

琥珀宮

畀面勳章

剛剛買左去 London 去 oxford 火車飛,原來做緊特價,來回一人 11鎊,其實我未決定去唔去,不過咁平唔去都唔太可惜

琥珀宮

畀面勳章

BBChu 發表於 17-3-28 16:06
我以前係chf10果時阿女細個要帶定多d糧去, 所以寄行李係好方便

都唔算加得太多價喎

我打算 day 8 去 Zermatt 前寄行李去 Zurich, Day 15 先拎,罸 chf 10 蚊,煩少件行李都好,而且放 locker 都要

公爵府

littlesister 發表於 17-3-28 15:45
睇左 SBB 官網有關行李託運

原來在當日7pm 前寄,隔日 9am 後可以在指定車站拎,收費為 chf 12 per pcs( ...

我以前係chf10果時阿女細個要帶定多d糧去, 所以寄行李係好方便

公爵府

littlesister 發表於 17-3-28 15:45

原來在當日7pm 前寄,隔日 9am 後可以在指定車站拎,收費為 chf 12 per pcs( ...

琥珀宮

畀面勳章

smellycat 發表於 17-3-28 12:16
我想問下,假設我想由zermatt去蘇黎世,中途喺Luzern玩下兼住一晩,D行李係咪可以request托運到蘇黎世,第 ...

# 45

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

原來在當日7pm 前寄,隔日 9am 後可以在指定車站拎,收費為 chf 12 per pcs(<25kg), 行李可以免費存放4天,之後每日罸 chf 5, 如果要即日到就要當天 9am 前完成手續,當日就可以 6pm 後在指定車站提取, 收費為 chf 12 per pcs + chf 30

https://www.sbb.ch/en/station-services/services/luggage-and-flight-luggage/luggage.html

琥珀宮

畀面勳章

BBChu 發表於 17-3-28 12:07
試過。。早兩次我都係咁玩,好方便! 好似仲可以送埋去酒店, 但就吾知貴吾貴
...

原來可以送到酒店咁好,等我搵下點收費先不過如果太貴寧願係車話拎,反正都紅火車站慳得就慳

公爵府

smellycat 發表於 17-3-28 12:16
我想問下,假設我想由zermatt去蘇黎世,中途喺Luzern玩下兼住一晩,D行李係咪可以request托運到蘇黎世,第 ...

無記錯應該係可以寄放72小時,
超過72小時,行李會被收去火車站既存放處, 攞果時要俾extra fee

男爵府

BBChu 發表於 17-3-28 12:07
試過。。早兩次我都係咁玩,好方便! 好似仲可以送埋去酒店, 但就吾知貴吾貴
...

我想問下,假設我想由zermatt去蘇黎世,中途喺Luzern玩下兼住一晩,D行李係咪可以request托運到蘇黎世,第二日去到先攞返?

公爵府

littlesister 發表於 17-3-28 11:47
車站有寄存咁好?
請問係咪有一種可以由A話運到B 站咁?好似可以存幾日先拎,我想寄一件唔駛拎住 ...

琥珀宮

畀面勳章

BBChu 發表於 17-3-28 08:46
我上次都係用fly rail luggage既service都真係好方便, 另外大站係好多大型locker既, 仲有sbb可以寄存, ...

車站有寄存咁好?
請問係咪有一種可以由A話運到B 站咁?好似可以存幾日先拎,我想寄一件唔駛拎住兩件

公爵府

littlesister 發表於 17-3-27 23:00
準家左買 Swiss pass 安樂晒啦
Jm 好似唔係第一次去瑞士?請問瑞士車站難搵大 locker 嗎?唔係自 ...

我上次都係用fly rail luggage既service都真係好方便, 另外大站係好多大型locker既, 仲有sbb可以寄存, 不過就要留意office hours

琥珀宮

畀面勳章

BBChu 發表於 17-3-27 11:59
係未買swiss pass前都計左一輪, 由於我日數多, 所以買half fare card同swiss pass應該差吾多錢, 最主要 ...

準家左買 Swiss pass 安樂晒啦
Jm 好似唔係第一次去瑞士?請問瑞士車站難搵大 locker 嗎?唔係自駕諗行李好頭痛

公爵府

littlesister 發表於 17-3-27 11:03
你唔係買 swiss pass 咩?

係未買swiss pass前都計左一輪, 由於我日數多, 所以買half fare card同swiss pass應該差吾多錢, 最主要我吾上少女峰, 所以我選擇左swiss pass.

琥珀宮

畀面勳章

jcctiu 發表於 17-3-25 15:41
是呀,有HFC就13 CHF,我都是看別人的遊記話去RHINE FALL又得,遊湖又得.我估RHINE FALL都去到, AIRPORT沒有理 ...

Zurich 遊湖好似要俾 surcharge, 當天再睇情況,因為已經尾聲可以未必咁大興致遊湖了
請問 jm 有冇去過 St Gallen? 值得去嗎?諗緊尾2 個日去 Zurich 前好唔好走一轉 St Gallen, 反正有day pass, 不過行李未諗點處理

琥珀宮

畀面勳章

BBChu 發表於 17-3-25 15:26
其實真係好多款, 諗到頭到爆。

你唔係買 swiss pass 咩?

伯爵府

littlesister 發表於 17-3-25 15:15
係咪有 half fare card 就 chf 13? 我最後一天去 Rheinfall + Zurich airport 唔知買呢種 pass 係咪 cover ...
是呀,有HFC就13 CHF,我都是看別人的遊記話去RHINE FALL又得,遊湖又得.我估RHINE FALL都去到, AIRPORT沒有理由COVER不到, 但詳情你還是看看官網吧.

首頁

尾頁

跳至