自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

大概在出來工作了一年左右的時候,我已經頗為確定,不把生孩子列入自己的人生計劃當中。

自那時起,每當親朋戚友左鄰右里「關心」起我的感情、婚姻、生育事宜,我照實回應一句不打算生,都會換來負面反應。

「身為女人,不生小孩,就是自私、不負責任、沒愛心,沒有完成你的『天職』。」他們大致上都是這個意思。有位已婚但與丈夫都決定不生的朋友,還被奶奶罵「讀書讀壞腦」以及「冷血」。

聽到類似的論調與指控,真是覺得非常可笑。

不生孩子等於自私?沒責任心?

那麼完全不顧個人能力以及社會環境,輕率而隨便地胡亂生子,這是無私及有責任心的行為嗎?

為繁衍而繁衍,生了卻沒時間沒金錢去照顧一個小生命,才是真正的自私以及沒責任心

在香港這樣的地方,環境擠迫、節奏急促、競爭激烈,就算個人能力、時間、愛心充足,都不見得適合養育下一代

在這樣的環境下,無論父母及孩子都痛苦,這樣把痛苦承傳下去,又何苦呢?

我非常喜歡小孩。在我看來,小孩都像天使一般,純潔可愛得令人融化。不生小孩不代表喜歡小孩,生小孩的人也不見得都喜歡小孩。生育孩子根本與所謂「愛心」沒有關係

甚至我認為,正正是因為「愛心」,才有人決定不生。要把一個無辜的生命帶來世上吃苦受罪,怎麼忍心呀

至於我們這一代的女性是否「讀書讀壞腦」?我只能說,會這樣說的人,大概正正是因為沒甚麼讀書,所以欠缺智識,不懂理性思考

雖然不生有不生的原因,而這些原因有時候彷彿會冒犯到想生或已生的人。然而我認為生與不生沒有甚麼對與錯,只是每個人背景、個性、經歷、想法的不同令人對於生命的感受及解讀不一樣

生不生孩子,這是個人的選擇及責任,也是一種自由

如果說女人的「天職」是生小孩,而不生就對不起全人類。

那我想說:「不好意思,我不覺得對不起。因為人類根本是地球上的惡菌,動物受人類迫害、環境被人類污染,人口早已爆炸,地球不勝負荷。不生,是為了對得起整個地球上的其他生物。這是『無私大愛』呀,你懂個屁!」

好欣賞呢篇文章,值得所有女性係深思生兒育女嘅真正意義

mushroom    發表於 17-4-1 11:40
emilylam    發表於 17-3-30 23:35
good_pig    發表於 17-3-30 22:46
cutiemapa    發表於 17-3-30 19:57
Jolin_Yuen    發表於 17-3-30 17:56
applepanman    發表於 17-3-30 15:15
小梁媽媽    發表於 17-3-30 15:04
EllenHui    發表於 17-3-30 14:42

侯爵府

回覆樓主:

我亞媽同佢個女一日都黑都叫我生,我婚都唔結,生嚟都唔知為咩,最好笑叫埋我舅父叫我生,係要我同舅父開年先開心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

bdrescue 發表於 17-4-2 09:39
果個咪係樓主囉,仲要話單身嘅男女同事係情人節見到面好似特別尷尬,都會特別低頭或者避開,係「同是天涯淪 ...
我唔得閒追晒啲留言啊,咁又唔洗特別尷尬既,我都唔鍾意情人節又唔會特別要低頭之類...

子爵府

mariefish 發表於 17-4-1 22:46
確係有人接受唔到人地唔結婚唔生仔,會係咁追問原因,年紀大啲仲會被標籤為心理變態老女人,死罪可免活罪難 ...

我會答「我不育,係咪你借個肚出來?」

mariefish    發表於 17-4-2 21:17

子爵府

絕對同意
最憎啲三姑六婆多嘴講呢樣果樣
生唔生關你咩事?生出來你比錢養幫我教?
兩公婆有共識就得,對住啲8婆真係想叫佢地自己生,你自己都有子宮

男爵府

adam112 發表於 17-3-31 12:35
算吧啦,無謂動氣,好多老人家都有咁既心態
我都聽過D長老話咩唔生搞到自己絕子絕孫絕後呀,不孝呀,無陰功 ...

最抵死係咁講嘅父母通常都係冇父蔭俾仔女的

公爵府

回覆 Ocean11 的帖子

正確,我都不會生小朋友,
期待2019

子爵府

確係有人接受唔到人地唔結婚唔生仔,會係咁追問原因,年紀大啲仲會被標籤為心理變態老女人,死罪可免活罪難 ...
果個咪係樓主囉,仲要話單身嘅男女同事係情人節見到面好似特別尷尬,都會特別低頭或者避開,係「同是天涯淪落人,在這傷心者通道上同行」

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

自己選擇唔生又唔洗講到生至係自私
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

大宅

wannabe118 發表於 17-3-31 18:45
生唔生都無問題

最緊要生左唔好後悔 唔生又唔好後悔

珍珠宮

回覆樓主:

生先至係自私

子爵府

KCWO 發表於 17-4-2 00:05
我媽不單對生育有謬論,我當年30歲冇拖拍,她就日娥夜娥,說女人一定要结一次婚,就算離過婚都好過獨身不 ...

最尾仲要攞返個尾彩,勁爆笑!

子爵府

肥豆媽咪 發表於 17-4-1 17:44
回覆 KCWO 的帖子

你媽同我媽差唔多...我當時拍拖2年唔打算結婚,

我媽不單對生育有謬論,我當年30歲冇拖拍,她就日娥夜娥,說女人一定要结一次婚,就算離過婚都好過獨身不嫁,5理佢,她就講些尖酸刻薄說話來單打我,我見她愈來愈過份,為了避開她就搬出來住,少見面,関係反而好D。

後來一次偶然識到我老公,好快就結婚,我媽當然開心,時常話全靠她哦我我才去揾對像結婚

侯爵府

個d真係好鬼煩

mariefish    發表於 17-4-1 23:44
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

SaBB 發表於 17-3-30 15:36
咪係,而家咩年代,社會都開放哂,連婚前性行爲都接受到但吾生仔吾結婚d人又接受到?
...
確係有人接受唔到人地唔結婚唔生仔,會係咁追問原因,年紀大啲仲會被標籤為心理變態老女人,死罪可免活罪難饒咁款

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KCWO 發表於 17-4-1 11:42
當年我曾打算不生,我媽都曾話我自私,話個個似你咁就世界滅亡,佢D謬論後來我生左個女,媽就話生 ...

你同佢個個生咁多個咪陸沉

珍珠宮

D人覺得你有問題生唔到先至話唔生,不過,生一個出黎先真正証明自己有生育能力,就算睇埋e生,2夫婦生理正常都可以生吾到,有好多野系解釋吾到

大宅

而家無人咁諗架啦,你唔生,通常d人都係覺得你生唔到!

子爵府

回覆 KCWO 的帖子

你媽同我媽差唔多...我當時拍拖2年唔打算結婚,
好激動咁叫埋老豆一齊話我:
知唔知傳宗結代好有意義,唔結婚拍拖黎做咩?
結婚唔生仔結黎做咩?....
又話依家D人讀書讀壞腦!
如果你既祖先唔生仔,就無你啦,唔生仔人類會滅絕...

係,吹噓到70億人會因為我唔生而滅絕!

又將我間房比阿嫂用,目標係我快D嫁出去...
後來我結婚,生左個女,
就要我追仔,話無個仔,講野都無力...吵架都唔夠人地吵!
下,要搬到個仔出黎吵架先會贏囉........

D謬論令我覺得去左大陸某農村,門口掛住2串粟米咁唏噓

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至