懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自己本身勁怕痛,最初一心諗住開刀生,但係聽聽下D講座,又話順產會減低BB敏感風險,而家心大心細.......點決擇好?

別墅

WING_00 發表於 17-6-28 21:53
其實順產 都吾一定生完就舒服哂 行得走得
我記得生大仔時比人剪
仲要因為剪時已經話麻醉左

真係唔係個個順產都復完好快⋯
我順產剪左個傷口,政府處理得唔好發炎,頭一個星期行唔到,兩個星期都坐唔到,出左院都痛到喊,後來睇番私家,先發現係政府俾唔夠止痛藥我食。之後keep住㓎傷口,要一個月先好番。諗起都怕怕⋯

男爵府

回覆樓主

我剛剛私家開刀,無痛好感恩
順帶一提荃灣港安照燈唔加錢

別墅

回覆樓主

我係政府緊急開刀,係好緊急 ,開完個傷口痛到痴線,24小時叫你迫落床行,果種痛好入心,唔係一兩日就好。。

大宅

michelle7000 發表於 17-7-4 12:48
回覆 Schung1004 的帖子

但係聽講無痛分娩會有後遺症,咁你朋友有冇呢

我朋友話冇後遺症,佢話個麻醉師手勢好,同埋個醫生護士好有經驗,佢唔會用錯力推

公爵府

回覆樓主:

順產都係痛你一日半日,快嘅幾個鐘, 但係開刀 生原有排你痛 最少十日八日, 仲要有人去照顧你,

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

我2胎都係政府開刀

第一胎有亜媽陪月,乜都唔洗理,日日瞓床,傷囗痛咗2星期,可能行得少~
滿月返自己屋企單拖湊b家務買餸煮飯
傷囗開得好低,埋得好靚

第二胎工人陪月
喺醫院一生完已經埋身餵奶,傷口痛咗2-3日
頭一星期有老公,瞓床多dd,但都要揼奶餵奶沖涼,
第二星期已經要每日湊大仔返放學,傷口已經完全唔痛

我同事政府順產,催生,
開頭陣痛但開唔夠度數,再加藥份量,痛足30小時,到生時冇力,要剪開放吸盤入去吸出黎,傷口好大,坐咗個幾月水泡,放完產假返工,佢話傷囗仲有陰d陰d痛

大宅

A_b_b_y 發表於 17-6-29 14:36
我怕痛同想有掌握d就揀開刀囉
順產所有野都未知數~風檢大d~但係最自然既事
我私家開刀可以搵個自己信任既 ...

想請問你選擇第幾週開刀?

大宅

順產,無事無幹,係好好
有人話都唔係好痛啫,咁係好彩
又唔太痛,比幾百蚊出得院,正到痺啦!
有人好後悔點解揀順產
生時痛,更唔好彩生完繼續痛
仲要性冷感、生庤瘡、失禁、子宮下垂⋯⋯
咁當然唔會人人都係咁,只係有機會啫
我身邊好多位媽媽經歷緊
開刀嘅話,冇咁大機會有哩類情況,因為BB唔經陰道出

唔順產走去開刀,其實有頭髮邊個想做"癩痢",無啦啦整條疤,比人劏開個肚喎~

開刀呢,一樣,開得好咪冇野,開得唔好咪痛,仲可能痛半年或更耐,咁私家手勢一般都冇咩問題嘅,政府醫生少機會開刀,咁一定冇私家手勢咁好啦,否則點收你幾萬蚊呢⋯⋯

講番我自己,我一個家姐順產,佢叫我開刀啦,另一個家姐順產變開刀(政府),條疤粗到成條蜈蚣咁

我原本揀順產,最後變左開刀(私家),同上面幾位jm一樣,第二日落床餵奶,唔太痛,仲早左一日出院添,黎緊第二胎,直接揀開刀

複式洋房

回覆 Schung1004 的帖子

但係聽講無痛分娩會有後遺症,咁你朋友有冇呢

大宅

回覆樓主:

我私家開刀,開完刀幾個小時後姑娘抱BB去我床位敎餵奶,未落床前日間每三小時抱BB黎俾我,落得床就自己去餵奶房餵

我第二日落床覺得傷口扯住扯住,唔覺得痛,只係就住行,之後嗰日就行動自如,同人地順產一樣

我唔想有risk & uncertainty 所以選擇開刀,因為我怕無痛順產既話,如果自己push 得唔好會影響BB

我有幾個朋友喺私家順產康復好快,而且傷口一D都唔痛,如果你凈係怕痛,可以試無痛順產,我朋友話真係唔痛。

男爵府

其實順產或開刀都會痛,有幾痛好視乎本身承受痛既能力,人人唔同。
至於產後補身,都係人人體質唔同,我本身少食肉(以前食素,依家要食只會食豬肉)再加上開刀,我無食薑醋同任何雞,任何內臟類的食物,就黎一年,唔覺得比生之前差左。
我覺得如果本身有條件順產當然係最好,如果未必得(就算好低風險)就唔好博,開刀唔係一件特別唔好的事,呢個手術已經好成熟,好安全。

大宅

spe98071 發表於 17-6-29 18:21
束腹帶要戴幾耐㗎?開左刀沖涼會否勁痛?

醫生叫我戴一個月, 而我係24小時訓覺都戴住, 我頭兩星期比較痛無沖涼只係用毛巾薑水清潔咋, 之後沖涼慢動作都ok, 其實唔係話好痛, 不過d器官好似好墮咁

我識有d朋友開完刀仲慘痛過我, 有d就無我咁痛, 都係因人而異

大宅

私家開刀,食左一次止痛藥,唔覺得痛,平日m到仲痛

男爵府

白羊花花 發表於 17-6-29 18:15
我有朋友響qe開刀,果個醫生懶有型,界到條刀口好短,諗住令媽媽個傷口細d。點知個bb最後唔夠位出,搞到醫 ...

我朋友比我睇過條疤,開係肚臍對落5cm左右,都幾長,我明白點解佢會痛左9個月,佢唔係緊急開刀,佢係bb無調頭預約開刀的。

大宅

順產復原能力比開刀快, 係真既~ 聽d過來人既經驗, 其實兩者都會痛, 痛幾耐就真係因人而已, 我本身都好怕痛嫁~ 但我後尾都順產到, 生左出黎個感覺就即刻吾痛~ 如果你吾想痛咁耐, 建議產前行多d樓梯, 我自己就係咁, 所以開得好快。祝生產順利。

複式洋房

mycreamsoda 發表於 17-6-29 17:31
我私家開刀, 雖然第2日已可落床慢慢行去餵奶, 但係傷口其實好痛, 肚內器官好似跌落黎咁, 要keep住用束腹帶 ...

束腹帶要戴幾耐㗎?開左刀沖涼會否勁痛?

侯爵府

NatalieTY 發表於 17-6-29 13:25
我都係咁話,我開刀無覺得好痛,10分鐘bb平安出世,下午開刀第二朝訓醒落床行動自如,坐月又無話要訓床行 ...

我有朋友響qe開刀,果個醫生懶有型,界到條刀口好短,諗住令媽媽個傷口細d。點知個bb最後唔夠位出,搞到醫生要加兩刀界大d個刀口,我朋友話佢個傷口好似「樓梯級」咁,正常我地開刀傷口係一條直線黎架嘛...

大宅

回覆樓主:

我私家開刀, 雖然第2日已可落床慢慢行去餵奶, 但係傷口其實好痛, 肚內器官好似跌落黎咁, 要keep住用束腹帶去固定傷口先無咁痛, 仲有開刀當日姑娘按肚去幫助子宮收縮都超痛。

我出院後無食止痛藥, 傷口要兩個禮拜後先無咁痛, 1個月後先完全行動自如。

複式洋房

spe98071 發表於 17-6-28 19:03
咁公立冇得揀開刀ga ma, 我諗有冇人真正思考過開刀係咪真係咁差?復原係咪真係好慢?順產都會剪下而,一樣 ...

我係超高O,因妊娠毒血症係政府開刀!瞓咗2晚加護病房,第三晚上返產後病房,第四日中午落床,0k行得!
因半身麻醉,開刀過程全部知道,手術室會播放流行曲,助產士會同妳傾計分散妳嘅注意力,生B過程好快,好快就聽到BB喊同俾BB妳睇……大概1小時後推出手術室!開刀完全唔痛,麻醉藥過後都唔太痛,ok可接受!
P.S ~ 雖然開刀唔太痛,有得試梗係想順產啦,身體復元快d!

首頁

尾頁

跳至