論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我家菲姐上年9月來港,開頭半年都在家煮早,午餐同小朋友一齊食,最近呢幾個月開始每一日都會用買送錢買30蚊野食左右,但屋企有提供麵呀,腸仔呀面包之類...仲有煮多左俾小朋友食,佢唔會同小朋友一齊食,寧願用買送錢去買野食,隔夜送佢都唔會食,直接倒左去,仲要上星期日打風本身佢放假,佢半日冇出去,到中午先出去,仲要出左去轉頭WHATSAPP我話今日我係HALF DAY OFF,我睇返本買送簿記錄,仲MARK低30蚊午飯錢仲括住(HALF DAY).....其實我地有提供食物都要包佢每日30蚊飯錢?

別墅

yan3688 發表於 17-8-30 15:26
我家菲姐上年9月來港,開頭半年都在家煮早,午餐同小朋友一齊食,最近呢幾個月開始每一日都會用買送錢買30蚊野 ...

八號風球果日唔需要補番半日假比佢,因為打風放假並唔係法定假期,只係基於安全理由留起屋企。你同佢講Mc Donald 當日早上都有人返工,佢唔信既可以自己打去勞工處問,唔好以為自己好醒。

子爵府

purple_lily 發表於 17-9-14 19:57
我一直有俾八達通個印印用,接送阿仔返學。初期已講明只可用於接送的車程上
點知上星期佢偷用八達通買野飲 ...
我以前有個工人都係咁
佢以為太太白癡,佢唔道太太係公司d ,最差嗰個都係大學生,我唔係唔識管你,係冇時間,唔想管啫!

點知,一check 就發現佢日日去7仔買$20 蚊嘢,我跟住俾咗張纸佢,寫低每次車錢,夾balance !

大宅

yan3688 發表於 17-9-19 10:38
點解而家D工人姐姐個個都咁古惑,又成日講大話,係都要人畫公仔畫出腸...

佢地根本當我地係白痴
用埋幼稚園方式面對:以為死口唔認就無事

別墅

purple_lily 發表於 17-9-14 19:57
我一直有俾八達通個印印用,接送阿仔返學。初期已講明只可用於接送的車程上
點知上星期佢偷用八達通買野飲 ...
點解而家D工人姐姐個個都咁古惑,又成日講大話,係都要人畫公仔畫出腸...

大宅

回覆樓主

點知上星期佢偷用八達通買野飲、買野食,結果用到「負數」,好彩阿仔身上有零用錢,幫佢俾到車錢,否則我都唔知佢點帶阿仔回家
結果晚上我剷左佢,不過佢地最叻「誠實幾日」之後肯定又發作
亮點係:我每星期會增值,一定夠錢坐車。
那晚我問她有沒有用八達通買過野,佢死口話無,結果我在她面前用查數機查俾佢睇,數埋佢邊日、幾點、用左幾錢,佢先死死地氣承認

大宅

回覆樓主

太過份!

如果係我會從此晚飯時留起一份餸俾佢,話俾佢知係佢第二日嘅 lunch。既然佢懶得煮,就食隔夜餸啦!

買一條生命麵包/一堆最平嘅即食通粉/麥皮,話係for 佢嚟緊一星期/二星期嘅早餐,雪櫃有蛋有腸等等自行處理。

然後要求佢所有嘢都要攞單,同買所有嘢都要逐項 Mark 落簿,再同佢講+send message (做紀錄有講過)俾佢,話以後所有 unauthorized expenses 會係出糧時一次過扣返。

跟手係完約時換工人,唔老實+話緊唔聽嘅工人唔會留,因為只會越嚟越差。

子爵府

畀面勳章

我個肥婆又係,買比佢獲獲話唔啱食,一隻雞一鴨擺冰格,等佢慢慢食,瓜瓜菜菜都係任佢食啦,同我講唔啱食,我唔理佢,就比我發現佢拎我買餸錢買十蚊廿蚊野食,即同佢傾計啦,同佢講唔可以咁,啲錢我既,唔可以私自用,我大把野夠你食﹗而家一路都要CHECK實條數,佢地啲人真係....咁大個人要人CHECK 到實

子爵府

yan3688 發表於 17-9-13 23:18
話完佢好左幾日,d細未開學早午餐煮俾d細食,佢都跟住一齊食,而家D細正常返學唔洗再煮野俾佢地食,佢又開 ...
同佢講,冇你prior permission,要佢俾返錢!
咁大個人,講咗唔得,又再犯,好乞人憎!

別墅

話完佢好左幾日,d細未開學早午餐煮俾d細食,佢都跟住一齊食,而家D細正常返學唔洗再煮野俾佢地食,佢又開始用我錢買早餐麵包午餐麥記,佢由9點到4點都係free,都唔肯煮下野食俾佢自己又要用我錢買野食,佢係度玩野嗎?

男爵府

回覆 vivienfong 的帖子

印姐唔食豬肉, 我都已經成日特登就佢每晚都會有一個雞/牛或者魚叫佢煮, 佢都係唔乜點食, 可能因為無chili, 我話你可以自己煮開一碟另外調味加chili, 佢都懶煮, 咁我緊係唔理佢啦, 之前都會叫佢夾送, 家下都唔鬼理佢

男爵府

laibebemama 發表於 17-9-7 12:55
我個工人印姐之前有架, 初初來時都無問, 一齊食飯, 之後做左半年有日突然問我拎飯錢, 佢話佢唔食屋企果啲, ...

你工人都好嘴刁,又識試你們底線,我工人第一日返工已同佢講明,家中有哪些食物佢可以食,午餐可煮,晩餐同我地食,如果不喜歡佢自己额外買就自己俾

男爵府

我個工人印姐之前有架, 初初來時都無問, 一齊食飯, 之後做左半年有日突然問我拎飯錢, 佢話佢唔食屋企果啲, 我就要比錢佢, 一日三十蚊, 我開頭唔係好清楚, 比左兩日, 問下朋友, 原來屋企包飯係唔駛比的, 我同佢講返, 佢仲死都要話"太太唔係架..你要比我架!" 之後我一句"無" , 佢就收皮, 應該係佢啲朋友教佢的,

又試過幾次拎我啲買送錢去買零食, 仲要尊買唔特價果啲, 比返張單我, 我話你啲零食要我比錢架咩?? 我話完佢之後就無買過,但隔一排又借啲2 買一兩次, 買送時又順便去印尼鋪買自己啲飯盒, 自此以後,我就比本Note book佢記低每次買送的錢, 超市買的要比單, 再whatsapp同佢講no extra allowance 比佢自己的飯盒及零食, 除左chili我比佢用送錢買, 其他唔得, 屋企長期有米粉通粉公仔面, 印尼面, 雞扒雞wings, 雜丸素菜丸, 佢可以煮的同左佢講, 佢死都唔肯自己煮送, 只會炒飯加雞蛋同chili, 唔煮炒飯就食印尼面,
之前早餐買嘉頓方包佢都有食, 屋企咩醬都有果jam, peanut butter, 牛油煉奶, 佢之前食好多, 唔知係咪食多左唔like, 宜家嫌嘉頓方包cheap,有時我買靚面包佢先食, 當然我唔係成日買靚面包啦, 有時買家庭裝袋包美心果啲佢都唔食, 淨係食一個個有料果啲包, 有時我奶奶買個裝面包來比我個仔食, 第二日早餐我地起身就無晒, 4個佢食左3個,

所以我宜家只會買方包, 家庭面包, 佢唔食係佢既事, 我老公好人, 見佢飲咖啡就成日買nestle instant coffee比佢沖, 紙盒飲品任佢飲, 佢就開始咀刁

禁止訪問

公爵府

yan3688 發表於 17-8-31 12:02
今日已經開左聲,佢話從今日開始會同小朋友一齊食,打風果半日DAY OFF,我講左話今次照俾,下不為例,佢答YES MA ...

你真係好好人,比我個半日day off一得吾比返佢.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定唔會

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yan3688 發表於 17-8-30 15:26
我家菲姐上年9月來港,開頭半年都在家煮早,午餐同小朋友一齊食,最近呢幾個月開始每一日都會用買送錢買30蚊野 ...

唔會 , 你有無批佢每日 三十蚊買嘢 , 如無 , 係偷 。

男爵府

yan3688 發表於 17-8-31 12:02
今日已經開左聲,佢話從今日開始會同小朋友一齊食,打風果半日DAY OFF,我講左話今次照俾,下不為例,佢答YES MA ...

同佢講day唔dayoff或者O唔OT係由僱主決定,唔係佢突然stay home就要僱主出糧

別墅

今日已經開左聲,佢話從今日開始會同小朋友一齊食,打風果半日DAY OFF,我講左話今次照俾,下不為例,佢答YES MAM,NOTED就咁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

快D出聲, 遲D仲狼, 唔止打$30斧頭。

首頁

尾頁

跳至