自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

話說我女係用殘疾人士8達通,都用左有2年啦,今年已13歲,中一個陣佢都有提過間中有巴士司機質疑佢張8達通卡,佢亦有試過show比個司機睇,我都有叫過佢司機有質疑你比張8達通佢睇,係個人8達通黎嘅有你張相同資料,並唔係濫用

尋日佢放學番到屋企打比我嘈住叫我換番張成人比佢,問佢,佢話又係個個女司機閙佢,話佢好用呢張8達通,佢話有比佢睇係咩8達通,司機仲話佢你地學生已經有學生優惠嘅8達通,你唔可以用呢張,要佢換番張8達通,仲要佢補錢囉,當然我女就無理到啦,我女又唔識反駁佢,我女話好多時都係呢個女司機係咁問,又話佢呢樣個樣,我明白你都你盡責,但已經比左你睇係殘疾8達通唔係兒童8達通,更何況兒童都唔係只收2蚊啦,車長位我相信一定睇到收左幾錢

真係好唔明個司機咩事,比又比左你睇,仲要咁黎話個小朋友?好明顯個司機唔知咩係殘疾8達通,係咪識行識走就唔用得呢?呢個司機已經唔止一次咁話佢,今次咁過份咁黎話我女,咪打去九巴講番件事囉,九巴職員都好理解,亦會跟進件事,問我攞左8達通no查番記錄係搭邊一班車,就搵番個女司機了解番佢自己係咪有咩誤會要咁樣質疑,職員都話我女用嘅係殘疾8達通,唔係老人家8達通你話買就買到,係要需要審批架,亦會出番通告通知d車長留意下

呻完

大宅

回覆樓主:

明白樓主感受,我囝幼稚園已經開始用殘疾八達通,就係屬於有手有腳行得走得個類,依家小學了,試過一次俾小巴司機質疑,我即刻將八達通張相俾司機睇,司機話我囝都唔似殘疾,仲要繼續問我囝點解係殘疾,當時都係成車人都望住我地,我睬佢都傻,司機問多兩次見我冇反應先冇再追問。

其實人地咩原因用殘疾八達通,呢d叫做個人隱私,反而認為行得走得唔應該通過審批個d人,上網搜尋下殘疾定義先。沒有人喜歡做殘疾人士用殘疾八達通的,有得用的病情係有一定嚴重程度,至於病情嚴重程度是由政府醫生判斷,而唔係路人甲乙丙丁。
不論是否更換成人八達通,都支持樓主要求九巴公司跟進,有問題的是公司和司機。
至於換不換成人八達通,我會視小朋友性格和情緒去決定。

珍珠宮

回覆樓主:

我咁諗唔知啱唔啱...其實如果財務唔太困難,我建議俾返個女用普通人八達通,因為會好傷佢自尊心,自己標籤左自己係同其他人唔同,小朋友會好唔開心!

男爵府

回覆樓主:

我都覺係車長知識不足,我媽媽未夠55但批左呢張八達通,都試過俾人質疑,所以你同九巴講係正確,等佢地再train下d員工

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主

怪只怪香港大部份市民對呢d日趨普遍嘅病情認識不足,又不懂體諒,人與人之間只顧中間利益,其實不只巴士司機,好多人包括同學家長、親戚朋友都會咁樣。

伯爵府

Sweetiess 發表於 17-11-23 07:12
其實個司機係有問題, 打去佢公司講係冇錯, 但你個女都要做好D, 要據理力爭, 有事就應該要出聲 或至少要保護 ...

我明白首要係要女兒都要識去面對,有jm話其實買番張成人嘅比佢係可以解決呢個問題,就唔會再有機會比人咁話佢,有時5係錢銀問題,而係我覺得佢一路長大都需要面對嘅問題,除左我女兒外,我相信會有其他用殘疾人士8達通都會遇到嘅問題,係佢地資訊不足,亦希望佢地尊重人,唔好只睇表面,用得呢張8達通嘅人士都係有需要嘅人,希望佢地係可以得到公平嘅待遇

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

其實個司機係有問題, 打去佢公司講係冇錯, 但你個女都要做好D, 要據理力爭, 有事就應該要出聲 或至少要保護自己才對... 媽媽你應該要慢慢再同女女講呢一點...

你女女都開始大13歲, 好多事情要佢自己面對的

珍珠宮

開心吸收勳章

howin9 發表於 17-11-22 13:13
樓主唔係話女女係長期病患?
我覺得建立自信心係重要,但點解有人講到攞著數咁既?
同埋反映好重要,真正傷 ...

侯爵府

回覆樓主

投訴得啱,好明顯個司機根本對佢公司嘅收費唔清楚,小童價咁都唔識?殘疾價都唔識?我唔喺佢公司做都知呢d係常識,咁佢點揸車收車費呀?

伯爵府

回覆樓主

我認同你做法,之前都有九巴司機唔比導盲犬上車,都係要堅持同反應先知有司機真係乜都唔知的。

子爵府

happy0214 發表於 17-11-22 22:39
我都係用緊殘疾人士八達通,完全明白你講既有手有腳就唔用得殘疾人士八達通,我都試過比巴士司機懷疑,嗰 ...

呢個司機咁講嘢,佢想博「東張西望」出鏡

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

QUEEN930 發表於 17-11-22 23:57
如果剛升中一,係年尾出世,未到12歲,都可以用小童8達通喎

咁就5知啦,女女話個男仔冇反應。

別墅

ICbaby 發表於 17-11-22 16:28
亞女話返学見有個巴士司機丙個中学生,話佢次次用小童八達通,我估好多人係咁
...

如果剛升中一,係年尾出世,未到12歲,都可以用小童8達通喎

子爵府

amysnlee 發表於 17-11-22 07:36
話說我女係用殘疾人士8達通,都用左有2年啦,今年已13歲,中一個陣佢都有提過間中有巴士司機質疑佢張8達通 ...

樓主,做得好,應該向巴士公司反應,等公司可以好好訓導司機,給預正確傷殘人士八達通智識給司機知。

伯爵府

我都係用緊殘疾人士八達通,完全明白你講既有手有腳就唔用得殘疾人士八達通,我都試過比巴士司機懷疑,嗰 ...

我覺得你有懷疑係無問題,最大問題係講左你知啦,仲要不斷話我女唔可以用呢張8達通,又要佢補車資

伯爵府

係呀,之前我女都有反映過車長都有類似嘅問題,又話佢個張唔知咩8達通黎嘅,咁奇怪咁囉,今次我覺得個車長過份左先出聲,你唔知係咩係咪應該問番公司呢?而唔係咁樣不斷咁質疑人地,咁人地都已經話左你知,仲要咁黎話佢

別墅

15週年勳章

amysnlee 發表於 17-11-22 08:12
九巴話如果我女再遇到咁嘅情況,可以即時打去九巴,或同番司機講你有問題嘅就問番公司
...

如果你囡囡怕打電話投訴,9巴app入面可即時反映

大宅

BB防敏心得分享勳章

amysnlee 發表於 17-11-22 08:08

其實同一司機已經唔止一次咁留難佢,令佢好難受,係今次 ...

我都係用緊殘疾人士八達通,完全明白你講既有手有腳就唔用得殘疾人士八達通,我都試過比巴士司機懷疑,嗰種感覺一d都唔好受,仲要後面好多人排隊,個司機係咁問我呢張咩黎架,我話八達通,司機問你架,我話係呀,又問我你殘疾人士黎架?都唔似既,d排隊人士個個望住我,我嗰下真係勁想喊

大宅

fishfish121 發表於 17-11-22 11:37
無怪佢又點會打去投訴(標題)

大宅

回覆樓主

你做得好好。無理由因爲其他人既無知而受委屈。

可能因為你既反映,九巴加強職員對有關方面的培訓。

首頁
12345...8

尾頁

跳至