自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

對住偏心的老豆好忟, 失望.

當佢同我講佢要送層樓俾我細佬的時候, 我差d 嬲到暈咗. 層樓係我爸我哥和我一齊供呀!

我老豆話, 當佢百年歸老, 會將佢所有寫好的書法送俾我 ( 大佬佢唔係書法家囉, 那堆紙唔值錢 ! ), 叫我唔好同細佬爭層樓.

吓?! 一層樓 vs 一堆紙

其實我係咪佢親生? 我都好懷疑, 於是我走去check, 頂 ! 又真係親生的.

pk d 女趕一個又來一個, 我已經認唔到d 女朋友個樣, 只知佢哋都係唔識叫人. 2 個人住入他的房間, 天地就只有温馨和愛, 但佢哋唔記得, 呢個世界係有燈油火爉要俾咖. 為咗唔好津貼佢開房, 我已經將家用減至 2 千. 我老豆日叫夜叫, 話我認錢唔認人.

新年到了, 老豆打俾我, 我以為佢約我食團年飯, 原來佢提我記得俾錢佢過年, 如果俾佢開個銀碼, 佢希望係 3 萬.......

3 萬? 咁即係我又貼緊個pk ?!

有無同路人? 其實我都有感覺, 知道自己不是被錫那個已經好嬲, 仲要我去貼條 pk 細佬 ?

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

luckybaby2011 發表於 18-2-7 12:03
你無聽過斯德哥爾摩症嗎?
愈得唔到愈想得到、唔係串樓主、而係我家果個都係咁、都偏到咁明顯、佢自己都心 ...

是,愚孝是犯賤,無人讚,亦無人可憐!
兼養到班煩麻煩父母越來越過份 ,越來越不可理喻!

水晶宮

Thelittlepingu 發表於 18-2-6 22:13
樓主始終好在乎佢亞爸嘅愛, 但一次又一次失望, 真係死左條心吧啦。

你無聽過斯德哥爾摩症嗎?
愈得唔到愈想得到、唔係串樓主、而係我家果個都係咁、都偏到咁明顯、佢自己都心知肚明、但過一排又自己撞上去碰釘、犯賤

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主

你都無野輸啦!唔去盡,你重傷

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

ope 發表於 18-2-6 13:12
層樓供剩好少, 我減家用至 2000 後我老豆也沒有說明到底我的2000 係供樓定係我老豆日用.

我估計, 我每月 ...

咁你要去盡去,唔俾家用,等你老豆找你時,話要把屋契改成你同老豆名

大宅

c.vieri 發表於 18-2-6 12:53
如果係我,會答你老豆咁你去問你細佬攞三萬過年囉,樓就識比佢,錢就問我攞
...

url=http://www.TickerFactory.com/]
[img][http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20100203/dt/12/k/e75b/preg.png[/img]
[/url]

子爵府

ope 發表於 18-2-6 13:16
嗯, 已經接近 20 年了

咁離譜!後生世仔20年都唔做野!真係比你爸仲壞左!

珍珠宮

jodyfan 發表於 18-2-6 22:44
妳唔好讚佢!樓主就係想搏人讚,才無限滿足父母。

心水清!我都曾經係咁,無鬼聊

寶石宮

2023年兔年勳章

ope 發表於 18-2-6 12:46
對住偏心的老豆好忟, 失望.

當佢同我講佢要送層樓俾我細佬的時候, 我差d 嬲到暈咗. 層樓係我爸我哥和我一 ...

放下

男爵府

回覆樓主

樓未供完的話唔會再供。
新年照比2千,要就要,唔要就慳番。
唔夠錢使?細佬成層樓揸手,問細佬攞。

侯爵府

jodyfan 發表於 18-2-6 22:44

本來好慶,睇到笑咗

侯爵府

美之選468 發表於 18-2-6 22:18
父母偏心真的會造成手足不和的,又一例證。

十分認同

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

kyliema2006 發表於 18-2-6 22:16
樓主 妳好乖。妳俾既錢就當係家用吧!至於父親如何處理產業,唔好恨了,否則只會更傷心。

我家父母重男輕 ...

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

比我係你都, 層樓應該供好少錢? 仲剩幾多期?
我會接受佢送比細佬, 但呢一刻開始我唔會幫手供, 唔會比家用, 最多買餸上去煮飯/請佢出街飲茶, 過年咪比2千蚊佢封吓利是囉
有錢都留返自己儲好過繼續比佢貼個細佬, 阿爸冇錢咪叫佢做逆按揭囉, 反正你同阿哥都唔會爭層樓, 同埋如果細路夠資格咪申請公屋, 咁老豆用晒層樓貼佢都冇問題啦, 唔大洗既挨十幾年應該都派到樓, 但到時你細佬同唔同佢住就。。。。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

深深為你抱不平

但係,學前面jm話齋,如果未供完層樓,你就停供,由細佬自己供返,再問細佬攞返供咗嘅錢,一齊再冇拖冇欠

公爵府

回覆樓主:

父母偏心真的會造成手足不和的,又一例證。

男爵府

回覆樓主:

樓主 妳好乖。妳俾既錢就當係家用吧!至於父親如何處理產業,唔好恨了,否則只會更傷心。

我家父母重男輕女的觀念,與妳比只有過之而無不及。傷心,激氣都改變不了事實。唯有調整自己心態。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

teaspoon 發表於 18-2-6 21:40
樓主你放手吧,死纏爛打既係你炸

樓主始終好在乎佢亞爸嘅愛, 但一次又一次失望, 真係死左條心吧啦。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

層樓自己無份供就唔好諗,但既然感情唔好,非必要就唔好見,盞傷神

男爵府

ope 發表於 18-2-6 12:56
你估中咗, 係我老豆名, 佢先至覺得真係佢的東西佢可以任意送俾邊個.

老豆無諗過係邊個一齊供, 裝修夾錢, ...

你一開始已經做錯左,明知個老豆唔愛自己,層樓名又無寫你名,講真,一搬走嫁左就唔會再供。
做人,5好難为自己

首頁
12345...8

尾頁

跳至