自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

圍爐取暖有乜錯?豬隊友俾唔到咪外求囉,搵其他媽媽安慰之嘛,又唔係搵男人

鐘意比較壓力更大?咁係人既問題,就算唔入媽媽group都會比較~

我個人覺得媽媽谷幫左我好多,尢其我working mum,慳好多時間搵育兒資訊,好多有用推介

不過我身邊有朋友係C6唔俾佢join媽媽谷,話成班8婆圍埋講是非踩老公數99既行為好可怕...

大家點睇?

大宅

回覆 Okayama 的帖子

十分同意呀好鍾意講有你哋真好
就係一班好似好疏離嘅c9表面懶熟

大宅

Ytfc 發表於 18-3-19 23:11
其實有啲都幾有用嘅,有升學資訊,邊度買野抵或放假邊度有特別活動

但有啲真係唔知點解可以將家事放哂上黎 ...

我好8呀,見到有出位媽媽,即刻準備花生擔定凳仔

大宅

pstar1231 發表於 18-3-19 23:04
我朋友join好多媽媽谷,之後變咗好多,msg佢唔應一輪咀講自己想講嘅野。我哋2家人有家庭群組,我老公都話乜 ...

我見有d係當新識既媽媽係閨蜜好友咁,成日講有你地真好,我心諗乜佢地冇自己朋友架咩。耐左你朋友應該會醒覺所謂媽媽group都係好表面,好好珍惜身邊朋友仲好

伯爵府

回覆樓主

其實有啲都幾有用嘅,有升學資訊,邊度買野抵或放假邊度有特別活動

但有啲真係唔知點解可以將家事放哂上黎講,呢啲我就真係冇乜興趣

大宅

我朋友join好多媽媽谷,之後變咗好多,msg佢唔應一輪咀講自己想講嘅野。我哋2家人有家庭群組,我老公都話乜你兩個喺group各有各講,好似唔係溝通緊咁

複式洋房

lemontea520 發表於 18-3-8 14:36
由我結婚到有左, 到生左都從~~來~~冇~~JOIN~~任~~何~~GROUP!最多就係上黎BK 發問同睇人地解答。
先唔講D 話 ...

最怕就係有人係group間接sale野。
特別係 sale d 貴野,聲稱係正實際搵笨

珍珠宮

我老公都吳比我入谷,佢見過新聞話有啲媽媽谷以r贊助為名實際想搵小店笨,比人拒絕仲要鬧返人轉頭,同埋呃人錢呀,之類,就覺得全部媽媽都係咁

大宅

KateC2012 發表於 18-3-9 00:53
我join 過好多媽媽谷 ,有d 媽媽係真係中意晒命~ 睇下都有好多誤樂㗎

係呀,我都鐘意食花生

男爵府

回覆樓主

我join親果D全部都好好人!特別係升小資訊大家好慷慨分享
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

rose-mag 發表於 18-3-9 00:47
以前年代窮家仔女點都要幫手家計,我係睇媽咪嫲嫲煮飯學,媽咪攞衫返嚟車,我又幫手,到上中學,遇到個好 ...

咁你囡囡都好,遺傳左你d手藝女仔識針紙我覺得好賢妻良母

我成日比我媽話我笨手笨腳,果時織條頸巾比我老公(第一次織)真係公司、娘家個個見我織到雞手鴨腳唔抵得,人人幫手織幾行最後完成究竟有幾多行係我織都唔知

男爵府

rose-mag 發表於 18-3-8 23:07
我冇用衣車,全手縫,用會快好多同實淨d, 不過我屋企冇位俾我開部衣車出嚟玩。
...

全手縫都咁靚,換係我實縫到歪哂,細過衣車都整壞幾部,注定冇天份
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:
大仔出世7磅半  大女出世6.9磅
二女出世6.7磅  三女出世6.1磅

禁止訪問

回覆樓主

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

c.vieri 發表於 18-3-8 23:20
手藝真係好講天份我家姐好細個已經識織冷衫、勾野、車野,佢當年婚紗都係自己design 同車,每年新年 ...

以前年代窮家仔女點都要幫手家計,我係睇媽咪嫲嫲煮飯學,媽咪攞衫返嚟車,我又幫手,到上中學,遇到個好叻嘅家政老師,個女同學都要學織嘢車嘢同煮嘢,仲有營養學同餐單設計;不過我都係移民後至多煮多diy, 難得我女又好鍾意,幾歲已有興趣,可能係遺傳。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

rose-mag 發表於 18-3-8 15:50
唔係香港谷,全部都係美加地方嘅女人嚟,有D祖母級架啦,主要講布藝,車嘢、勾織、拼布都有,真係有親子架 ...

手藝真係好講天份我家姐好細個已經識織冷衫、勾野、車野,佢當年婚紗都係自己design 同車,每年新年紅豆糕、馬豆糕、蘿蔔糕、年糕都係佢整,一整就幾十底

我真係無呢d天份

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

丫飛 發表於 18-3-8 16:44
你整個個袋好靚呀!要用衣車架?

我冇用衣車,全手縫,用會快好多同實淨d, 不過我屋企冇位俾我開部衣車出嚟玩。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

BorntobeFree 發表於 18-3-8 22:33
我有個媽媽group,小朋友幼稚園到而家小學,我地傾得最多係約去玩咋,好難得成班媽媽都咁中意玩

...

夾到一齊玩咁好既志同道合好難得架,好好珍惜

大宅

Dear-Valerie 發表於 18-3-8 18:29
回覆 Okayama 的帖子

賣香港唯一物業去外國嘗試落地生根. 喺當地俾首期後cash只夠全家食一兩年.

咁crazy

男爵府

回覆:Join媽媽group有乜問題?

我有個媽媽group,小朋友幼稚園到而家小學,我地傾得最多係約去玩咋,好難得成班媽媽都咁中意玩

男爵府

Okayama 發表於 18-3-8 18:01
我承認我係麻煩,因為我係女人

me 2

首頁

尾頁

跳至