自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第一次養大狗,衣家3個月大,已經養左一個月啦
重未成功potty train 到,之前d細狗全部唔駛一星期就搞掂

隻lab最大問題potty train 唔到係,佢pee好多同瘋狂飲水

之前個breeder同trainer 叫我limit 水,limit左之後,一日重pee起碼10次以上

琴日獸醫叫我唔好再limit, 今朝2個鐘已經pee左5次

究竟拉布拉多bb pee咁多正唔正常?佢入籠同夜晚都可以hold,冇pee到,但一出黎,pee完又pee,永遠都有accident

已經問過breeder, vet, trainer, 同朋友,個個睇法唔同

請問有冇JM有經驗可以分享下
Thanks

子爵府

回覆樓主:

我會limit佢飲水,一個鐘比佢飲一次。
如果係室內train,我就教佢係廁所,用個欄攔住門口,地下舖尿墊,屙左先比出黎。如果佢屙得咁密,半個鐘就捉佢去一次。我以前果隻大狗都train左兩個月,由開頭到處屙,到慢慢等你帶,到間中自己記得去,再到自動自覺走入去。開頭果兩個星期係好頭痕,壓力都大,日日抹尿好煩,但當佢第一次自己識入去屙心情真係難以形容。

大宅

chrisdina 發表於 18-3-27 02:33
冇喎,醫生冇suggest,
會有咩可能?我見糖尿都有可能
尿道炎醫生又話chances 低,佢全晚9個鐘唔去又冇問 ...

痾太多次,每次尿量多的話,要搵出原因,撇除糖尿,或者要求醫生驗血,睇下腎臟或其他內臟正唔正常。現在先搵出尿次數同尿量多嘅問題重要過尿錯地方。

大宅

chrisdina 發表於 18-3-26 22:12
第一次養大狗,衣家3個月大,已經養左一個月啦
重未成功potty train 到,之前d細狗全部唔駛一星期就搞掂

我唔知你想教隻狗室外定室內去,但不論邊度去,三個月嘅幼犬處於訓練學習階段會懶尿係正常。另外我唔知你限水係咩意思,但放長水係唔好嘅,要定時比水佢飲,飲完你要比啲時間了解佢嘅習慣,比如佢飲完半個鐘就懶,你下次就比完水半個鐘就帶佢去廁所,佢去完就即刻讚佢比野食。仲有,如果佢賴左唔好打罵,唔出聲清理左佢就得,傳統嘅打罵方法隻狗跟本唔知自己錯咩,佢只會用自己嘅方法解決問題,例如匿埋一邊痾唔比你發現就唔使比你罵

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

chrisdina 發表於 18-3-27 08:43
我今日上午冇limit水,未到6點已經痾左peepee20次都算正常?
如果獸醫冇話佢身體出現問題, 佢痾幾多次都係同樣做法既啫, 痾錯咪勁鬧佢, 再指正確地方佢知, 都係嗰句, 俾D耐性, 抹屎抺尿係養狗必經過程

子爵府

回覆樓主

可能身體有事,正常唔會去咁多次小便。
我隻金毛尋回犬一天只出街兩至三次。唔會在家辦公。十歲了。
I support autism acceptance!

侯爵府

回覆樓主:

除咗讚, 我地会獎佢零食. 個零食樽放在要去疴尿嘅地方.
至于边道放零食樽, 睇下狗狗最常疴喺边囉. 我養柴犬, 好難教都教到, 努力!

至于5個鐘疴14次就真係有問題, 雖然只係三個月但唔可能疴咁多. 飲水太多可能係原因 ...以佢正常水量黎limit水睇下.

我明白,係好困擾, 初初養柴柴我都俾佢搞到人都癲, 後來改用零食獎勵, 疴錯都唔再閙, 好快就定点疴啦. 仲有最佳拍當 ... 尿墊. 疴完先冚上尿墊抹, 比較方便無咁吃力, 我地仲用少少香薰水抹一次癖臭添.

見别人養的好好玩, 自己養就真係唔講得笑, 我都抑鬱咗幾個月呀!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我養過husky混拉布拉多,由2個半月 BB開始養,BB時學識係報紙或街去,冇限水但佢一日最多去5丶6次,你狗狗去咁多次太誇張,佢係次次都有大量vv定少少?

男爵府

GiCa 發表於 18-3-27 09:42
我養隻大狗時係成廿幾年前,果時無人用training pad. 記得當年係佢疴左就用布抹,然後連布帶狗放厠所,話 ...

Sounds very fair, thanks for your advice

男爵府

chrisdina 發表於 18-3-27 04:47
我就係想train 到好似你隻咁,你係咪要train室內先?點樣係廁所去?我之前用pottypad教入企缸去,原本想慢 ...

我養隻大狗時係成廿幾年前,果時無人用training pad. 記得當年係佢疴左就用布抹,然後連布帶狗放厠所,話佢知要去厠所疴,試左一兩星期,肯定佢知道厠所先疴得,先開始帶落街。
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

男爵府

Felix223 發表於 18-3-27 09:01
你隻狗似乎痾尿次數過於頻密喎?唔係太正常。

我都覺,我自己都養過7隻狗,都未試過有隻係咁

驗左尿,等report 中

男爵府

701003 發表於 18-3-27 08:54

繁殖動物販賣,就係賣狗的人--狗販!

我唔認同,如果冇真正breeder,得狗販,只會配到好多有健康問題既狗狗出黎,由其好多工作犬,血統好緊要,唔係用黎show off, 而係就算性格,都有好嚴謹既挑選,連幾代都要DNA test 睇下有冇某d病既carrier
我以前好似你咁睇,不過接觸過之後就明白

Anywayz, 多謝你意見,我more concern佢會唔有咩health issue 先係咁

男爵府

Snoopy_Mom 發表於 18-3-27 07:28
呢個trainer唔得

其實外國9成9都係衣個方法,我見youtube大多數 都係咁教

可能由屋企出門口快過去廁所

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

你隻狗似乎痾尿次數過於頻密喎?唔係太正常。

水晶宮

畀面勳章

chrisdina 發表於 18-3-27 08:48
唔係狗眅,係專業breeder, 父母上幾代都係參賽冠軍狗,人地已經有三十多年經驗
...

繁殖動物販賣,就係賣狗的人--狗販!
免費贈送除外

水晶宮

畀面勳章

chrisdina 發表於 18-3-27 08:46
下,你真係搞笑,咁佢不停peepee,我唔clean up,唔睇實佢? 由佢周圍痾?

個trainer係train 佢同我其他狗 ...

貓狗BB時未定性及老咗失禁都會四周圍疴!主人要執手尾清理好正常!你過分緊張/焦慮,狗狗會感覺到

男爵府

701003 發表於 18-3-27 06:52
狗販叫你限制狗B飲水?拉布拉多BB好動活潑,飲水多,疴尿好正常,食一餐可以疴三次屎養大狗,要接 ...

唔係狗眅,係專業breeder, 父母上幾代都係參賽冠軍狗,人地已經有三十多年經驗

男爵府

701003 發表於 18-3-27 07:09
你一日到黑嚴密監視BB疴尿,人狗都有壓力,只要疴啱位讚賞,疴錯大聲鬧就夠!日日對住神經緊張的主人,仲有 ...

下,你真係搞笑,咁佢不停peepee,我唔clean up,唔睇實佢? 由佢周圍痾?

個trainer係train 佢同我其他狗相處,一個星期一次,不過見我train佢indoor去,叫我一定要比佢outside去,可能外國人睇法唔同

男爵府

toffeechoco 發表於 18-3-27 07:07
仲有, 我從未試過咩 limit 水, 時常提供清水唔係最基本咩?!Lab 好易教又鍾意取悅主人, 其實你可以自己試下 ...

我今日上午冇limit水,未到6點已經痾左peepee20次都算正常?

男爵府

chrisdina 發表於 18-3-27 03:39
Trainer 叫我,佢痾錯立刻話佢,然後帶佢去正格位置,which is 出門囗
我跟足,不過又唔似係佢想出去,因 ...

呢個trainer唔得

首頁

尾頁

跳至