自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我開小店既,鋪頭得我,我先生同員工,今朝同個員工嘈完,真!心!火!滾!要發洩下!

問題:員工話要係鋪頭煮飯食,我地因爲味道問題唔批準,員工話我地有問題!要佢捱貴飯!
我想講:入職個日以經知要岀街食飯!你要食平食貴自己處理!
問題:員工今日發脾氣話自己每日訓得3個鐘!仲要比客鬧!好辛苦!
我想講:你返工9小時!無ot!你作息關我咩事!?比客鬧既問題我一早以經同左員工講,客發癲直接叫佢打比我唔需要自己處理,你自己選擇自行處理但搵我發脾氣!?
問題:開鋪前工作非常多,1小時要完成以經好趕!我地仲要「嚴3嚴4」
我想講:鋪頭開12點,我安排你11點返到鋪,落半閘情況下準備開鋪,我自己1個人開鋪開半閘30分鐘完成,開全閘45-60分鐘完成因爲會有客入鋪,你半閘都話1個鐘搞唔掂!點解唔自己諗下點解決!?剩係識抱怨!阿~因爲每日遲15分鐘返工所以咪趕囉~

重點係個員工話我好野蠻!
下面繼續

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

每日訓三個鐘關人咩事
係咪博炒呀

男爵府

小心佢知會被炒,會搞小動作玩嘢,鋪頭啲嘢要 check清楚

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

manwingwing 發表於 18-4-2 08:06
佢真係日日都有d野,今朝打黎話無帶鎖鑰開唔到門跟住我返去開門比佢,平時返到鋪頭第一件事一定要分左一d ...

老實說,醒目果d點會40歲都賺呢個人工

大宅

Chowying 發表於 18-4-2 12:27
好唔得喎

佢真係日日都有d野,今朝打黎話無帶鎖鑰開唔到門跟住我返去開門比佢,平時返到鋪頭第一件事一定要分左一d粒粒先,你當係珠仔咁既野,要分5份,其中3份25粒,1份36粒,1份50粒,我做其他野無睇住佢分,佢以超高速完成左,我覺得無可能佢又話10粒10粒咁數點會唔得,跟住叫佢當我面再分1次,佢完成後我續份續份數,25粒個3碟分別多1-2粒,36粒個份得34粒,50個份得46粒, 如果呢幾份野係可以唔岩數,我求奇叫你拿一d就得,洗乜比個實數你?我以經廢事同佢嘈

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

manwingwing 發表於 18-4-2 01:52
幫左半年,佢覺得佢好幫得我手,我覺得頭3個月係熟習期,做錯野可容忍,但更係每日都有啲野,收工唔記得熄 ...

好唔得喎
總有離別的時候

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

celavialaw 發表於 18-4-2 05:57
我都係開小店,依家呢個人工都好難請到個好既, 我都成日俾啲staff既行為激到反白眼。
但我老公成日都同 ...

又係wo..

小企不嬲難請人,又一腳踢

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我覺得應該即炒,無謂放個計時炸彈係身邊

大宅

manwingwing 發表於 18-4-2 02:11
以經打算咁做,佢之前份工唔做因爲人工低仲要ot,(唔過$10000)我一直唔明點解咁低,所以佢係我到入職以經$1 ...

我都係開小店,依家呢個人工都好難請到個好既, 我都成日俾啲staff既行為激到反白眼。
但我老公成日都同我講, 叻既都吾響你啲小店做啦, 即刻叮一聲, 係喔,你岩。 所以我有咩激氣野一諗到呢個point就下曬火

大宅

manwingwing 發表於 18-4-2 01:21
繼續
今日同佢嘈完之後我先生叫左佢出街行下冷靜下,返到黎我先生單獨同佢傾
我先生問佢做咩係咁鬧我佢話: ...

你吾駛激氣啦,佢都惯性同老闆嘈!
佢本身有問題,自己都吾知,又話食貴飯,又話瞓得少。咁吾滿意,又做呢份工?低低地!快快脆脆請果個啦!

大宅

C.Humphrey 發表於 18-4-2 04:43
你叫佢自行離職肯定轉頭去勞工署告你,賠一個月炒左佢啦,唔好再激心
P.S 佢精神會唔會有d問題?
...

今日同佢嘈得咁激都無打我佢肯定精神無問題,但長期靈魂出竅狀態

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

你叫佢自行離職肯定轉頭去勞工署告你,賠一個月炒左佢啦,唔好再激心
P.S 佢精神會唔會有d問題?

寶石宮

2023年兔年勳章

manwingwing 發表於 18-4-2 02:11
以經打算咁做,佢之前份工唔做因爲人工低仲要ot,(唔過$10000)我一直唔明點解咁低,所以佢係我到入職以經$1 ...

易請難送 難得佢肯起 請嗰個

子爵府

就咁睇佢個人本來就好唔make sense,
依家想搵個正常人真係好難架
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

子爵府

回覆 manwingwing 的帖子

算啦… 唔好激氣,對得住人~對得住自己,再請另人幫手

大宅

Angel_Rose 發表於 18-4-2 02:05
炒左個煩人,請過另一個

以經打算咁做,佢之前份工唔做因爲人工低仲要ot,(唔過$10000)我一直唔明點解咁低,所以佢係我到入職以經$13000另加bonus,我終於明白點解佢之前咁低人工

別墅

回覆樓主:

佢啲咁嘅態度已經可以叫佢走了,仲要做野甩漏,要同佢拜拜啦!

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

炒左個煩人,請過另一個

子爵府

回覆 manwingwing 的帖子

其實用人都係互對的,你對佢好,但佢冇心去做既,咁你留佢咪自己激氣

首頁

尾頁

跳至