懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

不經不覺,我們6月媽媽的懷孕旅程還有2個多月就快結束啦~真開心可以在這裡認識到咁多位準媽媽~一邊交流心得,一邊期待自己的小寶貝出世~..願所有bb健康快樂~向所有偉大的媽媽致敬~

王國長老

王國長老

由於回應數已超過2,000, 請開新part繼續討論, 以減輕對伺服器速度的負荷, 多謝合作.

edea
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

別墅

Adayy,

How are you now?

大宅

即係果一次泵到無奶出為止

原帖由 cat-ee 於 09-6-1 11:34 發表

點樣為之係bump清呀?我而家每日用手泵bump兩餐拿去醫院俾b仔食 ,係未用電泵先泵得清d奶架?

XXX

[]

子爵府

原帖由 keio 於 30-5-2009 22:29 發表
hehee.....我個女尋日出左世喇~ 真係做左0906既大家姐tim

我尋日朝8點開刀, 今日下午4點可以落地行....聽日BOOK左一早8點第一次餵人奶喇 我會加油!

各位已生產的媽咪, 有時間請提供你哋至愛的 ...

congraulations n add oil
Prayer is both a gift of grace and a determined response on our part.

男爵府

原帖由 garrickmum 於 09-6-1 10:50 發表
我真係佩服你!! 小心身體呀! 小b 出左世有無人幫你手揍大仔呀?

有大有細真係好bc.
我地1個, 晚上都有時比佢玩c

男爵府

原帖由 cat-ee 於 09-6-1 08:29 發表

我生之前兩三日 ,有谷m感覺 ,而且bb好活躍架..同埋果兩三晚夜晚會肚痛(唔知係未叫陣痛) ,搞到我成晚都瞓得唔好 ,跟住早上去toilet 抹一抹時 ,見紅 ,咁我未去飲完茶先入醫院 ,不過我係無定時間咁痛架.....不過這種 ...

小兜生之前果晚多左d假宮縮, 比c6捉左去行圈,肚好實,但冇肚痛. 晚上去toilet 抹一抹時 ,見紅 . 之后先穿水利&有谷m感覺陣痛.

男爵府

原帖由 sillyhp 於 09-6-1 14:39 發表
我個仔都係…

搞到一餐奶分幾次飲,都唔知點算…

小兜都係常常飲奶飲飲下訓左.餵 母乳時仲好多時餵餵下大家都好眼訓話由期是晚上

男爵府

原帖由 siucandy 於 09-6-1 12:03 發表
我有好多日無上黎啦,見到咁多b出世真係好開心
報告下近況先,自上次入院後,阿b都未有動靜想出世,搞到我鬼咁緊張,而qe又唔想催生,咁唯有就係等......
其實阿b已經落左盤骨,個個都話我佗得低,應該就生得,但等下 ...

我同事話我佗得低e早產, 結果中左

大宅

好媽媽勳章

原帖由 布布媽媽 於 09-6-1 13:43 發表
明白...咁即係唔似谷m咁痛?

我之前都有谷m咁痛 ,但之後的痛會有d唔同

大宅

我個仔都係…

搞到一餐奶分幾次飲,都唔知點算…

原帖由 garrickmum 於 09-6-1 10:56 發表
我小b都係, 次次食奶都昏昏慾睡, 慢吞吞, 放佢入床仔訓佢又醒左唔願訓, 又想食咁, 唉.......

係呢, 你b女依家幾多個鐘食一次奶?

原帖由 keio 於 09-5-31 20:41 發表

今日我試左4次餵人奶都唔成功呀

一來阿女成日昏昏慾睡, 二來我又真係未上奶...點有得佢食丫 三來, 我覺得佢口仔咁細, 點可以含住個乳頭去啜奶呢? 所以唯有食住奶粉先啦 :;pppp:

不過有個好消息就係, 如果阿女聽日冇突然轉黃的話 (今日兒科話佢只係有少少黃, 應該冇問題) 我聽日都可以出院喇~ (一共住了4日) 雖說住多日院我可以休息多一日, 不過早一日返屋企, 我就可以全天候餵人奶了~

呢2日阿女收左水, 由原來2.8kg > 2.69kg, 而家每餐食1.5 或 2 安士奶, 暫時食緊日本雪印

別墅

oh...原來係咁...咁等我留意下先..謝謝你..

原帖由 cat-ee 於 09-6-1 08:29 發表

我生之前兩三日 ,有谷m感覺 ,而且bb好活躍架..同埋果兩三晚夜晚會肚痛(唔知係未叫陣痛) ,搞到我成晚都瞓得唔好 ,跟住早上去toilet 抹一抹時 ,見紅 ,咁我未去飲完茶先入醫院 ,不過我係無定時間咁痛架.....不過這種 ...

別墅

明白...咁即係唔似谷m咁痛?

原帖由 flytolittlemoon 於 09-5-31 23:47 發表

陣痛係一陣痛一陣鬆,個時段係有規律架,你試下count一count d時間?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 麥兜MaMa 於 09-6-1 13:32 發表

恭喜恭喜! BB do咀咀好得意 .
我屋企有用Wireless.

唔係notebook都用到嗎?點申請 ,你用邊間架?教教我,thx

男爵府

原帖由 cat-ee 於 09-5-31 23:53 發表
明天bb可能出院啦....但bb一出院 ,我就要返我媽咪到住....係呢?桌上電腦可以用wifi 嗎?我媽家未有寬頻架......

恭喜恭喜! BB do咀咀好得意 .
我屋企有用Wireless.

大宅

原帖由 憧憧 於 09-5-31 15:49 發表
我都係第二胎,亞仔都係唔係幾想出世咁 ...(10/6)預產期

我都係10/6,我bb係囡囡.

大宅

原帖由 joey211 於 09-6-1 10:50 發表
睇見咁多bb出左世, 我都好想囡囡快d出世,可惜佢edd係6月底; 雖然e生話開始有少少落盤骨, 但我咩感覺都無, 個肚又唔墜, 我覺得仲好高tim..睇怕佢都有排至肯出世..

e生仲話bb有3kg啦(36wk), 所有野都岩size, 唯獨個肚 ...

我個b女早幾日照完都有2.7kg(35wks),e生話佢個肚都大左2wks,叫我戒甜野,因為最後個月佢會大得好快,到時我會好難順產....我宜家開始要幫佢keep fit唔食咁多野喇....

大宅

好媽媽勳章

我有好多日無上黎啦,見到咁多b出世真係好開心
報告下近況先,自上次入院後,阿b都未有動靜想出世,搞到我鬼咁緊張,而qe又唔想催生,咁唯有就係等......
其實阿b已經落左盤骨,個個都話我佗得低,應該就生得,但等下兩日等下兩日,阿b都未想出黎,唔知係唔係太舒服呢??
而阿b個重量重番好多,但都係未達標,我既血壓就正常番,總算鬆一口氣,宜家可以做既就係等......
仔仔在3/6/09出世喇...

facebook:www.facebook.com/candyliu1218

大宅

好媽媽勳章

原帖由 garrickmum 於 09-6-1 10:43 發表
我無bump 呀, 怕佢下餐唔夠食, 但我朋友話, 食唔晒bump 晒出黎清空左個breast, 上奶上得仲好, 你有無試過?

點樣為之係bump清呀?我而家每日用手泵bump兩餐拿去醫院俾b仔食 ,係未用電泵先泵得清d奶架?

大宅

恭喜晒! 加油呀!

原帖由 cat-ee 於 09-5-31 23:53 發表
明天bb可能出院啦....但bb一出院 ,我就要返我媽咪到住....係呢?桌上電腦可以用wifi 嗎?我媽家未有寬頻架......

XXX

[]

首頁

尾頁

跳至