論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

尋日菲律賓工人第一日開工...
我請左一日假睇住佢教佢...
因為bb 3月尾先出世 佢而家主力做清潔...
尋日上午 佢好hea咁抹野 拖地 (唔會拎起野黎拖 如地毯 什物)
佢又問我拎指鉗剪指甲 又話啲床單唔舒服 又要求訓下格床 好多要求...叫我買拖鞋 買多啲盤因為佢要洗野 我已有4個比佢...問放假搭車 問八達通...
跟住下午佢美埋係房睇書...
我之後同佢去買餸 佢就禁電話....
煮飯又禁電話 影相...
其實我都有set timetable比佢要做乜做乜!
我應該點做?要咁快決定換唔換人嗎?

複式洋房

回覆 suyan213 的帖子

好睇運氣, 唔洗太担心...我再請都唔敢請咁大...我都好担心下一位....

別墅

我依家都好擔心,我個位老印黎緊⋯

男爵府

LFYLLYBB 發表於 19-3-6 14:54
回覆 Solarflare 的帖子

尋日攪掂左佢喇...破財啦而家等緊有冇啱心水工人...唔知要等幾耐....

祝你好運, 希望下一個正正常常啦。

複式洋房

尋日攪掂左佢喇...破財啦而家等緊有冇啱心水工人...唔知要等幾耐....

男爵府

LFYLLYBB 發表於 19-3-5 11:04

第一次黎香港...之前係科威特...

吓。
咁老先第一次來香港, 下次唔好請個咁既人了, 唔知道香港人規矩, 但又固執唔肯改。呢啲工人勁啃。我諗科威特人無中國人咁講規矩...
Wifi password 唔比。佢地有工人plan, 大把流量架。

複式洋房

第一次黎香港...之前係科威特...
再請工人要留意乜...你地比WIFI PASSWORD 嗎?

男爵府

LFYLLYBB 發表於 19-3-5 06:55
今日決定炒工人喇!
自把自為 講明張下格床留比婆婆訓 佢自己搬左落下面唔同我地講 今次連C6都忍唔到!
做 ...

嘩。
佢當左係自已屋企。勁。
連 sir 都得罪, 抵佢死。
呢件啃野係上一手度做到完約? 定斷約?
你打算忍多佢幾個月定即炒?

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

LFYLLYBB 發表於 19-3-5 06:55
今日決定炒工人喇!
自把自為 講明張下格床留比婆婆訓 佢自己搬左落下面唔同我地講 今次連C6都忍唔到!
做 ...

一早炒,一嚟就當自己貴賓

複式洋房

今日決定炒工人喇!
做野幾快手都冇用

禁止訪問

大宅

LFYLLYBB 發表於 19-2-28 21:09
佢要求多多 訲教衝入房鎖門 唔會講聲訓覺 好矛盾呀我...

跟我的雞筋也有點似,起身不會講morning,瞓覺唔會講goodnight,我們放工回家不會打招呼,有客人來會躲在房
那時我又係有左,勁大個肚買完好重的餸返去,佢只係低頭開門,唔叫我又唔幫我接住啲餸,真係火都黎。最嬲一次無敲門就咁開廁所門(我係裡面),又無 say sorry,佢地無禮貌可以去到一個點,我只可以話佢地真係好無文化
同佢講,佢話佢性格係咁,真係比佢吹到脹。講左後係有改善,但永遠聽唔到佢講咩,依依um um 當打左招呼

wcpcelia    發表於 19-3-4 10:37

大宅

揾次坐低,直接指出佢的問題,要舉埋例子,唔好淨係話態度唔好,想佢點做講具體d, 講完後如無任何改善,炒得

子爵府

LFYLLYBB 發表於 19-3-1 08:01
係呀 3月尾 有請陪月...
但我同老公冇共識 佢話不過不失就算...
話工人唔係奴隸 我話而家係態度問題...

如你老公係僱主,炒工人後,請新就一自己做僱主,家中大小事項,你俾指示,大大鑊,要推佢,耍佢,就叫佢揾亞Sir

我睇怕依個工人都係要請佢走,如果唔係,你就要諗吓點樣食住工人

我d工人衰極,都一定講good morning, good nite

男爵府

LFYLLYBB 發表於 19-3-1 08:01

吓。
管工人呢啲野, 要2公婆齊心先得喎。
工人對mam無禮貌, sir 默許, 工人好快會睇得出。而後來個 b 要交比個工人湊, 變成你在家要看工人面色, 妹仔大過主人婆。你肯嗎?
不過有啲男人只係唔想煩, 唔想無工人湊b, 因為無工人就要佢湊! 所以叫老婆忍 (同叫老婆忍99 既道理係一樣)。

一係同c6講, 佢唔願管工人, 就要把管工人大權交比你。包括生殺 (炒工人) 大權。工人問先生所有事, 先生都要叫工人問番太太, 先生管不了, effectively 話比工人知, 太太在家有話最終事權, 你必須服從 or you're out of here.

我而家都係咁, 工人啲野 c6 唔理的。全部經我口, 工人都怕我的。

好好同你 c6 傾下。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

42歲太大
我覺得唔好請個咁大年紀好d

複式洋房

Solarflare 發表於 19-3-1 07:46

你3月生? 有冇請陪月? 如有, 陪月可以幫你頂住件啃野先。 ...

佢跟本唔明 我大住肚整到我好忟

男爵府

LFYLLYBB 發表於 19-3-1 07:26
我要反工架

你3月生? 有冇請陪月? 如有, 陪月可以幫你頂住件啃野先。
如無請... 希望呢件啃野至少幫到手湊b。否則...
黎緊放產假, 你仲要日日對佢...
如決定請 replacement 就快啲 in 人, 搵另一 間 agency 因怕現有 agency 通水給姐姐。

wcpcelia    發表於 19-3-4 10:38

複式洋房

Solarflare 發表於 19-2-28 22:20
吓, goodnight都唔講聲。一入門就咁無禮貌, 以後也不會好好相與, 包激到你爆血管。
你 working mum 定 ftm ...

我要反工架

首頁

尾頁

跳至