自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係一位普通嘅家庭主婦,認識嘅有限,希望大家可以幫幫我,簡單描述一下情況,我兒子13個月BB,前晚九點半支奶飲唔曬就開始扭計,半夜開始發燒,呼吸急促咗,起身三四次又訓著咗,其間有俾退燒貼及退燒藥,但水就一滳都唔肯飲,我有同我先生提意需唔需要即刻入院,但我先生唔想佢太辛苦,話訓醒先,到第二朝俾水及奶都係一滳唔肯飲,先生同姐姐立即帶兒子去私家診所,醫生話要立即入院,呼吸急促同缺氧,俾咗封轉介信話去東區醫院唔需要等可以立即入院,

大宅

好多謝大家祝福,我准備出發去醫院,未能夠及時回覆大家請見諒!

象牙宮

祝早日康復。

大宅

回覆樓主:

其實樓主覺得有需要去醫院就唔使問其他人喇,男人通常冇咁緊張,我老公都係。

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

get well soon

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆 大阪燒 的帖子

祝福小朋友

伯爵府

祝福你小朋友

子爵府

大阪燒 發表於 19-3-21 05:32
我係一位普通嘅家庭主婦,認識嘅有限,希望大家可以幫幫我,簡單描述一下情況,我兒子13個月BB,前晚九點半 ...

如果小朋友無胃口,呼吸急促,無精神係咁瞓其實要即刻去醫院,
祝小朋友早日康復

男爵府

大阪燒 發表於 19-3-21 10:20
係我地太掉以輕心,無諗過呼吸急促嘅嚴重性,我同我先生以為去私家診所可以處理到,經歷過今次我地更多有 ...

樓主,學其他姐妹話齋,經一事長一智,經過今次經驗,我相信你之後會做得更好嘅!做左阿媽,有時要信下自己直覺,有時男人係無咁細心的!

依家d菌勁左好多,如果第時小朋友再有唔舒服!大獲的如條氣唔順,紫晒,發燒抽筋等等!要直接去急症室!如果仲精靈但發高燒,就考慮去私院急症,因為可以驗多d嘢,相對快小小,不過預左要入院架喇!自己諗下幫小朋友買保險嗰d (無介紹),加油啦媽媽!

侯爵府

回覆樓主:

唔好諗投訴,忠心希望小朋友早日康復可以出院

侯爵府

係我地太掉以輕心,無諗過呼吸急促嘅嚴重性,我同我先生以為去私家診所可以處理到,經歷過今次我地更多有 ...

依家小朋友已經醒返?
祝福你小朋友
你都要堅強頂住
睇你講既野
我都感受到當時你既無助同驚恐

水晶宮

畀面勳章

經一事長一智,明白你 做媽媽一定好擔心仔女,心情焦急/懊悔之下一刻間無助之下,想借其他事分散不安(投訴),以減輕心理痛苦 我知你未必真係想投訴D咩,只係諗住發洩下
其實小朋友病咗,尤其呼吸困難,唔好俾液體佢飲,因為會加重病情!我係幾十年哮喘患者,病發時其實唔會覺得餓

侯爵府

大阪燒 發表於 19-3-21 05:32
我係一位普通嘅家庭主婦,認識嘅有限,希望大家可以幫幫我,簡單描述一下情況,我兒子13個月BB,前晚九點半 ...

你遲左帶個仔去求醫, 依家醫生盡力救你個仔你反轉話要投訴醫院? 其實你有無想過如果你即時帶阿仔去睇醫生的話, 個故事會唔一樣架?

好奇一問, 你地係大陸落來無幾耐?

祝福你和阿仔, 仲有想勸你唔好再搞事了, 將投訴的時間和心機用來好好照顧阿仔吧!

未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

珍珠宮

因為無經驗, 所以先無想到即時CALL 白車....而家BB 好轉啦, 唔好擔心, RELAX AND TAKE CARE

我個仔小時都無咁上下, 好辛苦, 訓唔到食唔到, 後來醫生話要比佢學游水, 會令氣喘的問題改善, 就小學開始送佢學游水, 而家牛高馬大啦

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

H.O.P.E 發表於 19-3-21 08:32
樓主,首先成件事我覺得都係父母太掉以輕心!小朋友呼吸急促應該直接去急症(公立或私家)!記住,小朋友係 ...

係我地太掉以輕心,無諗過呼吸急促嘅嚴重性,我同我先生以為去私家診所可以處理到,經歷過今次我地更多有經驗去处理第日問題,但我地無知卻讓小朋友承受太大痛苦,我好傷心好內疚,佢夜晚九點幾到第二日兩點無食野無飲水,我好驚佢缺水,醫生話佢無能量,燃燒自己脂肪,同血好酸,之前吸氣無咩異樣,跟住姑娘轉咗揼氣兩下,佢臉色立即發青嘴唇變白,昏迷,當時大家好緊張,我好驚,我好驚無咗個仔,我唔明白點解揼氣會出現呢個情況,之後問醫生佢無正面回應,當時情況好亂,我無肯定是否醫生用錯藥,兩個姑娘對話有點緊張,所以我懷疑佢地处理手法是否不當

水晶宮

大阪燒 發表於 19-3-21 08:30
多謝你!

半夜危急你去急症係啱,因好多私院係冇急症,想幫你check都要等到第二日其他部門上班了先幫到你check的。

男爵府

樓主,首先成件事我覺得都係父母太掉以輕心!小朋友呼吸急促應該直接去急症(公立或私家)!記住,小朋友係條氣最緊要!另外,小朋友有一歲,食小兩餐唔會有事,又唔係疴嘔,有飲水就得!唔好好似老一輩咁有唔食就有事嘅想法!

仲有係醫護已經處理佢呼吸有問題嘅情況,俾氣佢吸!你唔好因為自己驚,或都聽d唔聽d就發矛!小朋友條氣唔順唔單止會面青口唇白,再差會變紫tim! 藥都唔係一俾就有效,你估毒藥咩

唔係想鬧你,但感覺你只係想將自己嘅內疚轉移去醫護度,想話佢地做錯!根本你就應該一早帶佢去睇醫生!不過依家小朋友有好轉就太好!希望佢快d好返!

大宅

wcandtt 發表於 19-3-21 07:37
祝你bb早日康復

多謝你!

大宅

yamaneko 發表於 19-3-21 07:44
祝你仔早日康復!

媽媽也要注意身體,你還有大女和媽媽依靠你。

多謝你嘅祝福及分享經驗,我應該信專業醫護人員,現在只係想小朋友快d好番可以返屋企

大宅

大阪燒 發表於 19-3-21 07:32
呢個問題我問咗幾次,醫生無正面回應,我先上來問,睇下有無經驗豐富嘅媽媽可以幫我了解多d,依家小朋友臉 ...

依家政府醫生壓力爆煲,有d醫生攰都10問九唔應,希望大家體諒下醫護人員。
如果係我,我會情況穩定d再去私家check 清楚。
bb唔肯飲奶/食野已經係小朋友唔舒服既病徵,下次發現有d唔對路,早d睇醫生。

首頁

尾頁

跳至