自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有少少感慨

有種講法、全職媽媽可以多時間睇小朋友功課、理論上小朋友讀書及其他發展會比返工媽媽的小朋友好d...

自己做左媽媽幾年、我覺得係小朋友影響緊媽媽的工作表現多d....

有朋友好彩、小朋友天生自動自覺、幼稚園放學唔駛點教已經識得自己做功課、小學默書測驗幫佢温一陣已經ok 。做功課唔識會自己打比阿媽或者其他家人問。

朋友平時放工可以照常煮飯食飯沖涼、好彩的話可能有半個鍾煲劇、小朋友測驗考試期間、公司要OT可以照留底。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

互相影響

水晶宮

有時好努力教小朋友,確實唔一定一分耕耘一分收穫。但點都比唔落力教佢好。

自己仔女,能力範圍盡力教好佢係天經地義。街外d口痕友講乜,無謂太上心。

水晶宮

做了自己本分,做最好的決定便可。

珍珠宮

brindlewin 發表於 19-4-8 01:44
你講嘅問題,重心都係一個:誰是上家。

媽媽覺得要照顧孩子無微不至,才覺得做得好到位,那孩子不動也沒 ...

對的
人,不管大或小都有依賴心,習慣了就好難改

wcpcelia    發表於 19-4-9 10:39

珍珠宮

OforOsaka 發表於 19-4-8 12:55
但第三個例子,如果父母唔理個小朋友、小朋友學術表現只有更差。

你話個小朋友蠢、佢識睇說明書自己砌一 ...

其實個問題咪係一邊佢肯自動嘅,係因為佢睇到可得利益;而另外一廂返學所“授”嘅,佢搭唔到線,拋條繩去拉牛上樹就梗係吃力。
唔同孩子,引導方法唔同,但重點在我來說都係啟發個人動機。
我都係遊雲一族,同我講考幾分有獎,其實冇咩吸引力或非常短暫,我係要睇到有用才入腦,睇唔到,硬背係考完即還。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

OforOsaka 發表於 19-4-8 13:02
第二個例子的媽媽、為左小朋友由全職變兼職、收入由本身四萬幾變萬鬆、為左擺資源比小朋友做職業治療、被 ...
每個人既人生都有唔同既取捨,生命冇take 2, 佢好似第一位媽媽咁行,結果亦未必一定理想。總之,人選擇左就要行,亦唔好理其他人點睇,自己最知自己仔女事。
你講得可能啱,佢既生命因爲佢既仔女既資質而和別人不同,但佢得到既係更多,佢既人生會更豐富,唔係金錢上,係心靈上。我唔知邊個好彩d,有d人係有能力handle到多d,而呢位媽媽,就係可以handle到多d既人。

伯爵府

tester5 發表於 19-4-8 06:39
每個例子都能做到因材施教,好好
外人小點指點、批評,比d空間父母自己教,更好~
...

第二個例子的媽媽、為左小朋友由全職變兼職、收入由本身四萬幾變萬鬆、為左擺資源比小朋友做職業治療、被迫取消置業計劃、靠公務員爸爸排公務員公屋、如果佢好彩小朋友似第一個例子咁、把時間放在工作、工作表現可以好好多。

象牙宮

回覆樓主:

父母影響一半,不過我父母影響唔到我,反而令我變得更好!

伯爵府

brindlewin 發表於 19-4-8 01:44
你講嘅問題,重心都係一個:誰是上家。

媽媽覺得要照顧孩子無微不至,才覺得做得好到位,那孩子不動也沒 ...

但第三個例子,如果父母唔理個小朋友、小朋友學術表現只有更差。

你話個小朋友蠢、佢識睇說明書自己砌一盒Lego、識得背曬所有地質年表、運動表現都ok、自理都ok ...但就係一對住學校課本就好似對住阿拉伯文咁、唔入腦、就覺屋企冇電視冇玩具、小朋友都唔可以定做功課温書、父母要拎d scrabble字粒玩住同佢温默書、温測驗又要用課本內容畫圖先記到少少、要同佢做專澾力訓練......如果父母唔用呢啲方法、小朋友只有一直發夢咁面對佢的學習.....

男爵府

OforOsaka 發表於 19-4-8 00:52
有少少感慨

有種講法、全職媽媽可以多時間睇小朋友功課、理論上小朋友讀書及其他發展會比返工媽媽的小朋友 ...

我覺得係互相影響,我自問係一個比較懶既媽媽,我唔會咩都幫佢做哂,佢做唔黎我先會出手幫下手

水晶宮

OforOsaka 發表於 19-4-8 01:04
又有朋友係全職媽媽、小朋友有專注力不足、呢個媽媽好努力用唔同方法同小朋友温習、默書又全錯進步到有三份 ...

子爵府

回覆樓主:

我們和仔仔是互相影響,互動的相處是雙贏

珍珠宮

要睇長遠,吾是教到嘔血,就人地教好
有些小朋友可能是特殊需要,或性格方面,如果要長遠好,家長付出好緊要,因對得最多時候,最熟仔囡是自己
可以因材施教,萬事起頭難,但成效亦會最好

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

20020116 發表於 19-4-8 10:11
講到尾咪即是龍生龍鳳生鳳囉,不過我極信呢套,除非唔好彩生到個智商冇咁高嘅小朋友就冇得講,一般嚟講父 ...

我仔成日講「龍生龍鳳生鳳」我細個未聽過呢個說話得!

公爵府

1998Ruby1998 發表於 19-4-8 07:47
相輔相成,亦受性格、資質影響。有啲小朋友好唔輸得,好在意自己表現,無論你幫唔幫佢學業,佢都會對自己有 ...

講到尾咪即是龍生龍鳳生鳳囉,不過我極信呢套,除非唔好彩生到個智商冇咁高嘅小朋友就冇得講,一般嚟講父母如何,小朋友也必如何!

珍珠宮

2024年龍年勳章

大家都在互相影響。
希望每天開心渡過 ;-)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

互相影響,我係懶媽媽,仔就唔敢靠我,好多野自己解決!屋企老人家有腦退化,仔高小都會與參照顧,依家中學大左幫多左,會扶出扶入,同執起落左落地嘅飯等等!屋企環境、家人影響好大,大家都會因應環境而改變

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

子女是父母的一面鏡~

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

其實我信小朋友天生佔7成,後天佔3成。舊年代,1個阿媽生5、6個仔女,同一個阿媽生同一個阿媽教,都可以出左敗家仔、孝順仔、精英、爛泥。

首頁

尾頁

跳至