0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無媽媽知咩情況!因為我新手媽媽day6,仔仔40小時無哦屎,剛剛哦左超硬屎仲帶有血絲。好心疼。我可以點做

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

sweetbb12321 發表於 19-6-6 08:53
即係阿仔食緊邊隻奶粉?

見您前面講食白金版,又話水溫沖得唔岩影響便便!?

宜家照飲A字頭白金版,正常便啦,因為之前沖奶出現問題,宜家用翻70度以上熱水沖就正常翻

大宅

Ting0523 發表於 19-6-4 05:03
我都有俾水啊b飲,我暫時無轉,因為發現係沖奶粉的水溫問題令啊仔便祕,宜家便便正常翻啦
...

即係阿仔食緊邊隻奶粉?

見您前面講食白金版,又話水溫沖得唔岩影響便便!?

我囝都係食白金版-德國版,親友介紹,少左熱氣又無乜痰,初出世食思敏兒。

大宅

Ting0523 發表於 19-6-5 21:19
我有泵,得右邊胸泵到10ml,左邊只識漏奶泵唔出

可能乳腺未通
人地教去藥房買通草煲黎飲

複式洋房

Ting0523 發表於 19-6-2 23:19
有無媽媽知咩情況!因為我新手媽媽day6,仔仔40小時無哦屎,剛剛哦左超硬屎仲帶有血絲。好心疼。我可以點做
...

應該奶粉唔夾,我B飲緊S26,便便OK,不過有痰,我宜家開始轉奶粉,我餐與餐之間會喂水

別墅

臭Patpat小B 發表於 19-6-5 13:22
其實初生BB就算用奶樽飲奶都會飲飲下瞓着咗好攰,更何況埋身飲人奶係需要好大嘅力氣,如果你B唔夠力你又想 ...

我有泵,得右邊胸泵到10ml,左邊只識漏奶泵唔出

別墅

christineww 發表於 19-6-5 12:35
我同你一樣係醫院俾bb啜到損曬流血結蕉,痛到我要食止痛藥
跟住搵姑娘教睇bb食得岩唔岩,bb食得岩就唔會再 ...

我東區個母乳姑娘有點兒廢,所以都幫我唔到,我翻屋企開頭痛到放棄飲左收奶茶,之後見漏奶先試下泵,但得一邊可以出到奶,另一邊出唔到

男爵府

其實初生BB就算用奶樽飲奶都會飲飲下瞓着咗好攰,更何況埋身飲人奶係需要好大嘅力氣,如果你B唔夠力你又想餵人奶,不妨考慮下泵出嚟啦

別墅

Ting0523 發表於 19-6-3 20:12
但好奇怪,琴晚同今日都哦翻正常屎,究竟係咪奶粉問題?

係有冇奶粉落水先落粉。 

別墅

christineww 發表於 19-6-5 12:35
跟住搵姑娘教睇bb食得岩唔岩,bb食得岩就唔會再 ...

餵之前飲一杯,餵完又飲一杯
狂飲炒米茶,飲曬就飲暖水
我一日飲1.5-2L

別墅

Ting0523 發表於 19-6-3 00:15
因為我開頭係醫院俾啊仔啜到流曬血損曬,結蕉啊仔又唔吸所以放棄,見你咁我決定明天帶啊仔去健康院,再試 ...

跟住搵姑娘教睇bb食得岩唔岩,bb食得岩就唔會再痛,我臨出院有母乳姑娘再教,bb口擘到超大,終於唔再痛,bb食埋d蕉落肚
出院後bb學識食,我又學識餵,我就開始訓係到餵bb
頭3星期我都有補奶粉,一日補2-3餐。其他時間主要靠bb啜
到第三星期猛長期,我就唔補粉,狂俾bb啜,冇奶時bb啜到發脾氣狂喊。我就抱住安慰佢,之後又再俾佢啜,呢個星期既夜晚,我基本上冇訓過教,係日頭一有時間就訓
其間我不停灌暖水,最後俾我成功追到全人奶
我bb依家4個半月。我從來冇泵過奶
bb 4個月時生長線80

加油媽媽

別墅

mouseyen33 發表於 19-6-5 02:20
買支羊脂膏搽,損左好快好
初初我bb出世住加護病房冇機會埋身
出院佢都唔識啜,一試就喊

多謝你分享,我宜家都係係啊b喊的時候俾啊b當零食啜,有時成功啜幾分鐘,我慢慢努力下先

別墅

Ting0523 發表於 19-6-2 23:47
我都唔知係咪奶粉問題,初頭飲有哦1次屎,剛剛買左s26俾個仔試下轉,係咪餐同餐之間轉?定係可以一次過轉 ...

無見過便便咁硬!
試下s26, 我bb食緊真係ok 順𣈱

大宅

Ting0523 發表於 19-6-3 01:22
漲痛和損我都唔介意,只係啊B唔肯啜而令我灰心

買支羊脂膏搽,損左好快好
初初我bb出世住加護病房冇機會埋身
出院佢都唔識啜,一試就喊
可能佢咀細,我又乳頭平,
佢喊我又同佢攬埋一齊喊,勁傷心
但我日日搵2-3餐試,試到間唔中啜到一餐,
然後一日啜到2-3餐(唔係餐餐得)
之後竟然啜到比番奶樽佢食佢竟然唔食

你可以試下買個乳頭盾
但未必一下就識點用,要試多幾次
因為我一邊乳頭平,要bb用力啜乳頭出黎先啜到奶
加上初初佢咀太細啜唔到,
痴左個乳頭盾上去,用手渣少少奶出黎,
然後比bb啜,慢慢佢滿月後識啜同埋咀仔有力啲
我就唔再用個盾比佢試,然後之後就冇再用個盾喇
好平咋一田aeon幾廿蚊一對

大宅

Ting0523 發表於 19-6-3 00:15
因為我開頭係醫院俾啊仔啜到流曬血損曬,結蕉啊仔又唔吸所以放棄,見你咁我決定明天帶啊仔去健康院,再試 ...

六甲村牌子有母乳咀賣,買一對58元,套奶頭比寶寶吸

別墅

catyocatyo 發表於 19-6-3 22:06
你唔可以即刻話轉奶粉就即時用曬新奶粉,bb仲好細,佢腸胃未可以咁快適應到。
我囡都係由能恩轉s26,便便每 ...

我都有俾水啊b飲,我暫時無轉,因為發現係沖奶粉的水溫問題令啊仔便祕,宜家便便正常翻啦

大宅

你唔可以即刻話轉奶粉就即時用曬新奶粉,bb仲好細,佢腸胃未可以咁快適應到。
我囡都係由能恩轉s26,便便每日都有,但個個bb都晤一樣,所以答唔到你係咪奶粉唔岩bb。
你冲奶的手法都要係好正確的份量,bb好自然就日日有便便。
我自己餐同餐之間可以比bb飲少少水,大約5-10ml。

首頁

尾頁

跳至