懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位靚媽,

因為本人是第一胎, 比較緊張,
財政原因又唔想BOOK 私院太貴

因有朋友有試過QE & 廣華, 但本人不知裡面衛生同醫生點,

主要都想老公可以陪入去, 或剪臍帶個刻, 大家有無咩意見呢??

複式洋房

KateNg113 發表於 19-12-24 11:47
Hi 我都打算揀qe

係囉,好似各有各好甘

複式洋房

ching0520 發表於 19-12-17 18:14
各位靚媽,

Hi 我都打算揀qe

複式洋房

wing521 發表於 19-12-23 17:10
回覆 Bevismama2020 的帖子

廣華係崇尚「純天然生產」, 即係零藥物止痛, 因為佢地覺得咁樣對BB同媽媽都係 ...

多謝你的意見~ 本人好怕痛, 希望 Q E 收我啦

大宅

wing521 發表於 19-12-23 17:10

廣華係崇尚「純天然生產」, 即係零藥物止痛, 因為佢地覺得咁樣對BB同媽媽都係 ...

我34啦,應該無醫院收了唯有接受十級痛

複式洋房

廣華係崇尚「純天然生產」, 即係零藥物止痛, 因為佢地覺得咁樣對BB同媽媽都係最好, 除非媽媽有特別緊急情況, 否則都唔會有咩止痛方法^^"
係十級痛...不過都頂得住嘅, 人生一次咁嘅經歷都幾深刻
我由陣痛到生用左廿幾個鐘, 開到6-7度到生時都係靠呼吸法頂住, 最後BB順利健康出世
如果想要笑氣嘅, 就唔好揀廣華喇

複式洋房

rainbowflower 發表於 19-12-19 13:42
我諗到生果刻如果開到10度應該都麻木左笑唔笑氣唔緊要 最好緊係想老公有得陪產同剪臍帶啦:laugh2cr ...

都有可能轉左, 因為我上一胎已經3年前生喇

大宅

我9月尾係廣華生完,老公有陪產有剪臍帶,亦都有笑氣!個人覺得廣華好好,我生之前嗌到拆天,都無比人鬧,如果生第二胎都會選擇返廣華生

男爵府

個人感覺:
第一胎廣華,產檢時醫生姑娘都好忙所以較少交流同無咩時間俾你問嘢。
入院去到產房d姑娘都算nice,但最後個人有不愉快經歷所以已决定無論點第二胎都唔會番廣華。

第二胎qe, 暫時覺得上至醫生下至d帮手姐姐都好nice, 有問必答。因爲我高齡所有檢查都俾期我去做。

洋房

vava0130 發表於 19-12-22 15:07
我3月係qe生第一胎,依家有左第二胎都會去返qe

Qe姑娘好好, 我生個晚可能有幾個媽媽差唔多時間生 ...

至於生bb的時候我起初陣痛吸笑氣嘅時候覺得笑氣冇乜用但後來越嚟越痛,吸吸下冇咗笑氣,我已經痛到講唔到野,好彩我老公醒目意識到,再同姑娘講,果下我真係覺得冇笑氣頂唔順,好彩姑娘換得快手,先抒緩d咋

洋房

各位靚媽,

我3月係qe生第一胎,依家有左第二胎都會去返qe

Qe姑娘好好, 我生個晚可能有幾個媽媽差唔多時間生,又得一男一女醫生,我覺得佢哋有d唔耐煩同粗魯(可能我唔識用力push所以佢哋有d炆),之後我係助產士幫我接生,反而我覺得助產士好細心,聯針手勢好好,都唔痛,因為我生完三個鐘去左第一次小便之後已經可以落地行黎行去, d姑娘仲叫我快啲趁bb去左暖箱呢幾個鐘上返床訓下,之後要自己照顧BB,qe姑娘會教你幫BB換片掃風同沖涼,同埋佢哋好支持餵母乳,日日都有姑娘睇你餵母乳嘅情況,不過我頭幾日一滴奶都無,你同姑娘講,佢會比水奶,我冇去過廣華,冇得比較,但真心 qe姑娘同姐姐係好nice

複式洋房

各位靚媽,

10月中廣華生
由病房落產房後老公全程陪住
有笑氣聞
問姑娘就有
係無剪臍帶

產房同病房姑娘姨姨都好nice
當然我都禮貌嘅
次次都唔該前唔該後

大宅

wing521 發表於 19-12-19 13:27
回覆 rainbowflower 的帖子

我第一胎廣華生老公有得陪產同剪臍帶啊, 不過廣華無笑氣就真嘅 ...

咁咪痛到癲

大宅

wing521 發表於 19-12-19 13:27

我第一胎廣華生老公有得陪產同剪臍帶啊, 不過廣華無笑氣就真嘅 ...

我諗到生果刻如果開到10度應該都麻木左笑唔笑氣唔緊要 最好緊係想老公有得陪產同剪臍帶啦唔通廣華轉左?樓上有JM話朋友11月生完都無得剪臍帶

複式洋房

我第一胎廣華生老公有得陪產同剪臍帶啊, 不過廣華無笑氣就真嘅

洋房

回覆 ching0520 的帖子

我長住台灣,第一胎20週先返香港又無做唐氏,所以qe好快排咗個結構期俾我

大宅

請問有無qe開刀的媽媽 ?
請問bb 係咪第一日就跟住你?

大宅

Hapi_Baby 發表於 19-12-19 10:47
拎左懷孕證明就可以去登記GA LA..
早D排期..可安排到早期唐氏(OSCAR)
結構期就要睇運,未必有。

qe結構今年八月開始高危先有

男爵府

ching0520 發表於 19-12-19 09:47
Thanks so much !! 不過請問第一胎應該約多少週去預約好??
同埋有無得照結構ah ??
...

拎左懷孕證明就可以去登記GA LA..
早D排期..可安排到早期唐氏(OSCAR)
結構期就要睇運,未必有。

複式洋房

chingching_01 發表於 19-12-19 00:07
回覆 ching0520 的帖子

我自己第一胎係QE生,有笑氣吸到飽,同埋老公有剪臍帶聽講廣華好似無笑氣,所以依 ...

Thanks so much !! 不過請問第一胎應該約多少週去預約好??
同埋有無得照結構ah ??

首頁

尾頁

跳至