自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

【武漢肺炎】律敦治確診病人「打瘋狗症針」時未有發燒 隔日再求診始通報自武漢返港

武漢新型冠狀病毒肺炎疫情不斷擴散,本港再有初步確診個案,消息指,律敦治醫院接獲一名患者,其檢驗結果為陽性,令本港確診個案累計增至6宗。衞生署及醫院管理局今午4時半就新型冠狀病毒感染個案的最新情況舉行簡報會,衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君指,該名男病人曾在武漢一個市場任職,曾因被狗咬而於1月23日到醫院「打瘋狗症針」,到24日再次開始發燒,25日再求診時才是因發燒留院,當時有通報從武漢返港。

張竹君稱,新初步確診病人是一名47歲男病人,他在武漢武昌白沙洲市場做文職,曾於21日發燒到當地醫院求診,21日晚已退燒,23日乘高鐵G1035到深圳,轉高鐵G407到西九,其間一直有戴口罩。他曾於12月尾被狗咬到,他曾在武漢打了4防疫針,回港再打1針,院方打針時得悉對方從武漢返港,由於當時未有發燒,故短暫逗留後離開。到了24日再次開始發燒,到急症室求診後入院。

有知情人士早前透露,該名確診病人初時曾以「打瘋狗症針」為由求診,並無表明自己來自武漢,更訛稱自己任職「會計師」。後來該病人第二次求診時發燒,才終於肯承認由武漢來港,更被揭發所謂「會計師」其實是濕街市的收銀員。張竹君稱並清楚該男子23日有否隱瞞從武漢返港,但對方當日的確是前往打瘋狗症針。她又指,該男子自知來自武漢,故亦想檢查清楚以免累及家人。而他在25日求診時才是因發燒留院,有知會醫護人員從武漢返港。

APIGMA    發表於 20-1-26 19:59

侯爵府

真有趣,文職->會計師->收銀
修飾得幾好丫
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

珍珠宮

開心吸收勳章

KAVEN 發表於 20-1-26 20:14
唔理做乜Q都好,第一次就應主動表明來自武漢,出事先嚟講,早講可能救到,唔使連累人,自私到極點
...

佢第一次打針時,咩講咗囉!係萍果引述個不知名的知情人仕話佢冇表明來自武漢,但醫院話知情喎!到底你係信嗰個不知名的知情人仕呀,定係信醫院呢?

珍珠宮

開心吸收勳章

KAVEN 發表於 20-1-26 20:09
嗰條友系你親戚?咁激動做咩,對論下就叫人讀多啲書?讀最多書系你,返武漢貢獻下啦!吵咩吖
...

唔抵得D人搞分化者,嫌香港未夠衰咩?

連“返”字都唔識,為佢好,先叫佢進修下。我鍾意留係香港呀,唔得咩?

男爵府

InkCartridge 發表於 20-1-26 20:08
係香港搵到吃,就唔會囉!話就話收銀,你唔俾係自己生意自己收銀呀!
唔理做乜Q都好,第一次就應主動表明來自武漢,出事先嚟講,早講可能救到,唔使連累人,自私到極點
簡簡單單,開開心心!

伯爵府

www 發表於 20-1-26 18:31
【武漢肺炎】律敦治確診病人「打瘋狗症針」時未有發燒 隔日再求診始通報自武漢返港

武漢新型冠狀病毒肺炎 ...
呢個人好自私,衰到咁

男爵府

InkCartridge 發表於 20-1-26 19:56
你返去你母校讀多幾年書,瞭解下 “返”的意思,先來 BK獻醜啦!香港人唔團結,四分五裂,自取滅亡咋!
...
嗰條友系你親戚?咁激動做咩,對論下就叫人讀多啲書?讀最多書系你,返武漢貢獻下啦!吵咩吖
簡簡單單,開開心心!

珍珠宮

玩具勳章

extra88 發表於 20-1-26 18:43
六單確診都係隱瞞由武漢黎。

其中5單高鐵,呀邊個話高鐵唔可以停,申報又麻煩,又自願申報,up乜都得,當年啲人話唔起高鐵係岩,而家捉老鼠入米江

珍珠宮

開心吸收勳章

KAVEN 發表於 20-1-26 20:03
土生土長香港人返武漢做濕貨市場收銀?你會唔會做先?

係香港搵到吃,就唔會囉!話就話收銀,你唔俾係自己生意自己收銀呀!

珍珠宮

開心吸收勳章

Bebetterme 發表於 20-1-26 19:55
我覺新聞內容有contradict

“有知情人士早前透露,該名確診病人初時曾以「打瘋狗症針」為由求診,並無表 ...

公道D講,以而家的情勢去批評12月尾時的做法,有欠公允囉!12月尾,都冇咁多人去撲囗罩啦!個個都事後孔明。

男爵府

InkCartridge 發表於 20-1-26 18:56
你又知佢係新香港人?土生土長香港人唔可以返大陸做嘢?
土生土長香港人返武漢做濕貨市場收銀?你會唔會做先?
簡簡單單,開開心心!

珍珠宮

開心吸收勳章

Bebetterme 發表於 20-1-26 19:55

“有知情人士早前透露,該名確診病人初時曾以「打瘋狗症針」為由求診,並無表 ...

唉,萍果所謂的“知情人仕”,可信性極低。

珍珠宮

開心吸收勳章

iamyinyin 發表於 20-1-26 19:46
分咩港人中國人呀?
總之中國人就係自己人!
香港未有事,武漢人可以落黎醫

你返去你母校讀多幾年書,瞭解下 “返”的意思,先來 BK獻醜啦!香港人唔團結,四分五裂,自取滅亡咋!

大宅

InkCartridge 發表於 20-1-26 19:01
睇清楚D啦!佢23號打針時已經講明由武漢返港

“有知情人士早前透露,該名確診病人初時曾以「打瘋狗症針」為由求診,並無表明自己來自武漢,更訛稱自己任職「會計師」。後來該病人第二次求診時發燒,才終於肯承認由武漢來港,更被揭發所謂「會計師」其實是濕街市的收銀員。”

我理解到佢打針果次無申報武漢返?
但上面果段又話醫院知悉佢武漢返?!

大宅

InkCartridge 發表於 20-1-26 18:33
返港,即係港人。

分咩港人中國人呀?
總之中國人就係自己人!
香港未有事,武漢人可以落黎醫
你地屋企有兩個口罩,就應該捐一個俾國家
你住邊?有冇位俾武漢病人家屬住一排做隔離?

珍珠宮

開心吸收勳章

extra88 發表於 20-1-26 19:30
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/426600/%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82 ...

救命!佢係武漢俾狗咬,返香港打針,咁佢唔係係武漢返來,佢係邊度返來?

水晶宮

2024勳章

InkCartridge 發表於 20-1-26 19:28
Quote 埋樓主果段埋你睇

毒果果份報導,對病人身份含含糊糊,唔知係咪想誤導讀者
01就講得清楚得多
至於咩咩知情人士就算罷喇

男爵府

InkCartridge 發表於 20-1-26 19:25
講明“佢曾表明係武漢比狗咬”,去打針,咁佢唔係武漢由返來,唔通係月球跌落來?

...

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/426600/%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E-%E6%9C%80%E6%96%B0-%E8%A2%81%E5%9C%8B%E5%8B%87%E6%8C%87%E5%B0%81%E9%97%9C%E5%B7%B2%E9%81%8E%E6%95%88%E7%94%A8-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E7%A2%BA%E8%A8%BA%E7%AC%AC4%E5%AE%97%E5%80%8B%E6%A1%88

據了解,第6宗的初步懷疑確診個案,是一名香港人,會於內地四處買菜,最近曾於武漢逗留,於上周一(20日)乘高鐵返港,23日於律敦治醫院求診。當時曾表明於內地被狗咬,已於當地醫院打針,故到港後再詢問是否要打針,但無透露自己曾去武漢,當時體溫是37.2度,由於不符合呈報準則,故讓他離開醫院。患者昨日由於發燒再到律敦治醫院入院,由於符合呈報準則,故隔離處理並接受檢疫。

珍珠宮

開心吸收勳章

yaumuimui 發表於 20-1-26 19:11
你睇清楚先撐。

Quote 埋樓主果段埋你睇

珍珠宮

開心吸收勳章

yaumuimui 發表於 20-1-26 19:11
你睇清楚先撐。

講明“佢曾表明係武漢比狗咬”,去打針,咁佢唔係武漢由返來,唔通係月球跌落來?

首頁

尾頁

跳至