自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

離婚後,共同撫養小朋友,媽媽申請公屋可唔可以填埋子女?

單親排公屋係咪一樣時間,唔會快啲?

Thanks

公爵府

回覆樓主:

如果你ex無落仔女名申請,你就可以申請

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

moho 發表於 20-4-11 00:26
吾好意思,想借個位問下!咁你朋友和小朋友搬走後,房署有無要求你朋友的前夫轉細單位?
...

聽佢講好似無
我自己以前細個住唔知500定600尺公屋
因為6人家庭
但自從麻麻,爺爺瓜左,老豆同阿媽分開
搬返大陸住
得返我同細佬同阿媽住,我阿媽覺得太貴租,因為要交36xx蚊,果時得佢一個搵萬鬆d,又要養我同細佬
之後走去房署話要轉個細單位
點知房署同我媽講:下,諗清楚喎,依家房署唔會再起呢類咁大個面積既單位嫁啦,好多人想換大d嫁,你諗清楚先啦。
不過我媽最後都係轉左

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

BeAhappyC9 發表於 20-4-11 00:19
你朋友係申請1人公屋定係加埋仔女?共同撫養?
Thanks

一齊住都大洗負債無錢用係頭家到
小朋友俾佢養實餓死啦
小朋友跟我朋友
佢帶住兩個小朋友申請公屋囉
你如果要申請公屋搬走,你一定要拎小朋友個撫養權係你
因為兩個人申請公屋係排2人隊
你自己一個人申請公屋係計單人申請
單人申請公屋係計分,你幾十年後都唔知上唔上到
其實你先生愛錫小朋友的話,你地分開左
小朋友係你到住下又得,去你先生到住下又得,大家共同撫養小朋友無問題
你拎個撫養權係方便申請公屋姐。

男爵府

charlieXD 發表於 20-4-11 00:16
我有朋友似你case
佢兩公婆本身住公屋,有兩個小朋友
個老公大洗,負債唔肯改
吾好意思,想借個位問下!咁你朋友和小朋友搬走後,房署有無要求你朋友的前夫轉細單位?

水晶宮

BeAhappyC9 發表於 20-4-11 00:01
的而且確不敢輕易提出離婚,我沒有本錢,亦擔心影響了小朋友成長。
對方應該不會有任何改變,只看我是否可 ...

你嬲你失望你喊因為在乎所以在乎 ,如果佢只係你同屋的分租一個租戶呢? 你唔會在乎1個租戶的行徑,你唔會在乎租戶對你好唔好,只在乎租戶有冇定期交租

沒期望就從不會失望,讓時間慢慢減淡這傷痕,2年後細路再大,分開的諗頭都不再重要,再過多8年後你有足夠本錢時細路已大到不是嬰兒般不能缺乏照顧,但唔覺唔覺又過左咁多年更加不用離開

過左淡氣,理性會回,溝通吧,唔通溝到通

子爵府

牛年勳章

charlieXD 發表於 20-4-11 00:16
我有朋友似你case
個老公大洗,負債唔肯改

你朋友係申請1人公屋定係加埋仔女?共同撫養?
Thanks

侯爵府

BeAhappyC9 發表於 20-4-10 19:42
唔諗住分屋,其實想離咗先,跟住申請公屋,keep分房同住到派到公屋,中途唔想小朋友知住...
...

我有朋友似你case
個老公大洗,負債唔肯改
朋友就同佢老公離婚,佢打算帶住小朋友另外申請公屋,因為外家又無地方
佢同佢老公搞離婚先,到時有張分居紙
唔使等完完全全離好婚搞曬手續既
拎張分居紙去房署填表,申請左公屋,拎左個公屋輪候no.先,咪一路等公屋,
一路搞埋離婚手續
一路同屋主咁一齊住到上公屋為止囉~
到派到公屋咪搬走囉,但佢都等左6,7年,無得快d。

子爵府

牛年勳章

littlesister 發表於 20-4-10 23:09
其實咁點解要離婚?反正都係分房瞓啫

大家已經無愛,面阻阻,唔想面阻阻一世。

子爵府

牛年勳章

mike89 發表於 20-4-10 22:29

估你地關係唔差,咁樣同唔離無分別,只係唔同床。

佢都無咩錢,得佢父母幫佢置業嘅呢層樓。無新債項我已經感恩

子爵府

牛年勳章

spikenard 發表於 20-4-10 21:47
先忍這啖氣吧,我現實,如不愛,有錢回來,擔起頭家就等等不動吧,做不成夫妻做朋友吧,在心裡調整調整, ...

的而且確不敢輕易提出離婚,我沒有本錢,亦擔心影響了小朋友成長。
對方應該不會有任何改變,只看我是否可作出心態調整。

伯爵府

BeAhappyC9 發表於 20-4-10 21:34
如果想照現狀一齊住,但分房,直到派到公屋,咁管養權歸邊個?
Thanks

管養權你要跟爸爸傾,如果你有返工, 小朋友免稅額都只可以俾其中一個, 呢個都要同爸爸協議。

琥珀宮

畀面勳章

唔諗住分屋,其實想離咗先,跟住申請公屋,keep分房同住到派到公屋,中途唔想小朋友知住...
...

其實咁點解要離婚?反正都係分房瞓啫

珍珠宮

BeAhappyC9 發表於 20-4-10 21:37
爸爸返shift, 我office hour, 平時我主力湊

估你地關係唔差,咁樣同唔離無分別,只係唔同床。

不過我想講唔知你真離假離還是什麼算盤,簽紙離婚果刻唔好聽什麼甜言蜜語乜都唔拎唔分,萬一到最後佢反轉豬肚,你就得返個''信''字旁身了。

水晶宮

BeAhappyC9 發表於 20-4-10 21:40

先忍這啖氣吧,我現實,如不愛,有錢回來,擔起頭家就等等不動吧,做不成夫妻做朋友吧,在心裡調整調整,離婚要有本錢,要有計劃,不可以衝動,你計畫好了,先行動

如你有幾千萬,當然2話不說的叫你離吧,仲咩要委屈受氣,但現實唔係

子爵府

牛年勳章

spikenard 發表於 20-4-10 21:37
嘩,最少6年,你又未搞離婚,到正係申請填紙到你真係有屋時已係8年後的事

離左婚又同住咁8年咁不如唔離la ...

子爵府

牛年勳章

mike89 發表於 20-4-10 20:16
小朋友你全職湊?

我有返工,佢哋返學我返工,佢哋放學我放工湊。

水晶宮

...

嘩,最少6年,你又未搞離婚,到正係申請填紙到你真係有屋時已係8年後的事

離左婚又同住咁8年咁不如唔離la, 試吓修補吧

子爵府

牛年勳章

siulili 發表於 20-4-10 19:52
共同撫養係兩個都負責,但管養權係邊個? 無理由一三五阿媽,二四六阿 爸,星期日輪更。

個小朋友友跟你住 ...

爸爸返shift, 我office hour, 平時我主力湊

子爵府

牛年勳章

siulili 發表於 20-4-10 19:52
共同撫養係兩個都負責,但管養權係邊個? 無理由一三五阿媽,二四六阿 爸,星期日輪更。

個小朋友友跟你住 ...

如果想照現狀一齊住,但分房,直到派到公屋,咁管養權歸邊個?
Thanks

首頁

尾頁

跳至