時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

【監警會報告】831太子站內有人被殺傳言是「超乎尋常的主張」、示威者換裝扮乘客「窮凶極惡」
【Now新聞台】監警會報告提及831太子站事件,指傳言站內有人被殺是「超乎尋常的主張」,又指當日警方關閉太子站出口屬合理決定。

「831」太子站發生甚麼事,及警方處理手法,是報告其中一個焦點。

監警會表示,觀察到示威者在旺角站破壞後,利用鐵路系統,轉移陣地及藏身,在太子站換上其他顏色衣服,裝扮成一般乘客,形容他們「窮凶極惡」,到達太子站前,已在列車上襲擊他人,又用雨傘及利器襲擊警務人員,並極力拒捕,警方有需要使用最低武力拘捕他們。

警方關閉車站出口,有效阻止了裝扮成一般乘客的示威者離開,亦無任何迹象顯示,警方故意拒絕救護員入車站。

事件後有指車站內有人被殺,監警會形容是「超乎尋常的主張」,至今沒有人證實有人死亡,如果有人在車站被殺,死者親屬應很快發聲,將事件公諸於眾。

有關傳言被示威者用來呼籲市民上街集會,濫用言論自由,削弱了警隊多年來獲得信任,絕對不應容許成為一股風氣。

至於當晚警方用特別列車,將受傷被捕人士送到荔枝角站,監警會認為是審慎和明智的決定,可以將傷者盡快送院。

至於報告提及831執法行動,只稱應由警員自行作出判斷,監警會稱因所得資料不多。

監警會建議警方檢討在港鐵站或人多擠迫場所執法策略,提升警隊工作透明度,加強防範不必要的惡意揣測和傳言,制定程序處理公眾關注和不實的惡意消息,及檢討如何為記者提供協助。

至於8月11日,防暴警察向葵芳站內施放催淚彈,在太古站近距離向示威者發胡椒球彈,監警會認為有關驅散做法合理。

不過監警會認為,警方有必要檢視武力使用指引,尤其是港鐵站等追捕示威者策略,及在非戶地外地方及市區範圍使用催淚彈的規範及指引。

https://news.now.com/home/local/player?newsId=391156

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-5-16 06:33

子爵府

2024年龍年勳章

Daisywong313 發表於 20-5-18 13:13
因為果排冇人出黎,咪冇整死到人
我相信唔係專登走去殺人,係有時捉人時錯手?

咁你查下近排死左嗰D係乜嘢人先啦
唔好消費已死的人
fact check 下先啦

子爵府

Png 發表於 20-5-18 12:03
其實如果真係要人"被跳樓"
疫症時都可以做架
"死因"仲多籍口啦

因為果排冇人出黎,咪冇整死到人
我相信唔係專登走去殺人,係有時捉人時錯手?

子爵府

2024年龍年勳章

Daisywong313 發表於 20-5-16 01:06
點解之前咁多「跳樓」,呢幾個月疫情時冇哂呢啲「跳樓」,最近又開始番。點解?我好想冇人死
...

其實如果真係要人"被跳樓"
疫症時都可以做架
"死因"仲多籍口啦
可以話佢地病死,染病厭世....
唔使等到近排先做番架
你哭什麽?用腦想想
有心找真相就fact check下先啦

大宅

Daisywong313 發表於 20-5-16 01:33
咁你解釋到嗎?

跳樓自殺日日都有發生,只係睇有冇人攞啲新聞來炒作啦。

大宅

講個事實出來, 佢地覺得唔岩聽, 咪又係繼續搞事, 到時搞到拎埋長者卡都仲拜緊空氣

水晶宮

PaPa 發表於 20-5-15 23:33
【監警會報告】831太子站內有人被殺傳言是「超乎尋常的主張」、示威者換裝扮乘客「窮凶極惡」
【Now新聞台 ...

天方夜譚,可以比人洗腦到冇曬思想,可悲

水晶宮

回覆樓主:

公司有個c9同事A問另一個頗熟嘅同事B
佢覺得地鐵有無死人
B淺黃 話 無掛 邊有咁誇張
深黃A繼續話有 一定有
舉買d垃圾“證據”

淺黃隔離有個隱藏藍色
佢唔死心問埋藍色
藍色心裡面一開始已經媽媽xx 鬧曬白痴
但公司裡面要客氣d
都係答 應該無咩可能啦
唔係都會有家人同事朋友出黎搵人啦

深黃唔死心
最後再問一次淺黃
淺黃都係答應該無掛

敗走

我係隔離聽曬
真係得啖笑

別墅

想退翻一個政府唯一是要有人犧生,所以要編造一件事,以假亂真,再將事情發酵令人誤信,一傳十 十傳百⋯⋯大家信以為真

複式洋房

回覆 Daisywong313 的帖子

新聞唔報或者扁幅好細你咪唔知囉,月月都有人自殺。之前o的媒體掛住抹黑政府防疫做得唔好,邊得閒幫你報依o的

大宅

睇完錄音沒見到佢哋想搵嘅內容係地鐵公司提供的視頻不完整,監警會報告講冇死人,佢哋同樣唔會信。就算尾國人來出調查報告,不合心水佢哋都唔會信。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

住我樓上位亞太都係同我講太子有死人,我見佢都5x真係無言。

男爵府

回覆樓主:

經過呢次暴動先睇到原來香港咁多白痴,831新屋嶺竟然有咁多人信
真係低智無極限

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

當然超乎尋常。伊拉克冇武器,都被人屈有武器。香港 831冇死人,被屈有人死又有何難?有人被洗腦,有人甘心淪落做戲子,有人舖定後路去耶魯,有人豬籠入水買定樓。一班漢奸賣國賊,處心積慮要將香港拉入萬劫不伏的景況。當然超乎尋常。

珍珠宮

PaPa 發表於 20-5-15 23:33
【Now新聞台 ...

不如講白d,講既人陰濕又賤,信既人蠢

大宅

信死左幾件嗰d不嬲都係白痴

男爵府

黃絲認為大話講一萬次就會變真,所以我想佢地一直會繼續

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

cbeyond 發表於 20-5-16 00:20
一班低智yc信, 有咩好講
死人?
咁多個月連一個死者名字都無, 無親戚,無朋友,無鄰居,無街坊

唔好咁啦,人哋真係諗唔到/作唔出邊個死咗㗎
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珍珠宮

華華子 發表於 20-5-15 23:43
今個月月尾又有一班白痴仔去太子站拜空氣,對待自己祖先都唔知有冇甘神心
...

唔係邊有機會比佢哋借題發揮
背後嘅人又個個月有藉口叫班傻嘅出嚟搞事
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

首頁

尾頁

跳至