夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小孩一喊,老公就說,搞咩呀妳⋯
各位媽咪如果係妳們聴到呢句說話,會有甚麼反應呢

男爵府

CHMSHY 發表於 21-6-2 02:09
...

我無虐待傾向亦唔係變態佬,但唔知點解小朋友喊、大叫大笑(當然唔可以影響其他人情況下啦~)會令我安慰、有溫暖既感覺~或者我太鍾意照顧別人,小朋友一嘈,我就可以“出動幫手”,莫名覺得好溫暖,所以我女以前事無大少大多係我出手照顧,好開心~

男爵府

...

我無虐待傾向亦唔係變態佬,但唔知點解小朋友喊、大叫大笑(當然唔可以影響其他人情況下啦~)會令我安慰、有溫暖既感覺~或者我太鍾意照顧別人,小朋友一嘈,我就可以“出動幫手”,莫名覺得好溫暖,所以我女以前事無大少大多係我出手照顧,好開心~

男爵府

...

你話 等緊你處理 本人能力有限 需要大大幫忙

子爵府

CHMSHY 發表於 21-6-2 19:50
就剛剛我只係同老公講昨晚囡囡沒洗頭水用,用住沖涼液先,老公又話我果隻不用得洗頭架,語氣上不太支善, ...

其實"用住沖涼液先" 好小事喎, 比我講了句, 就唔會理, 如果睇唔過眼, 自己落去即刻買回來用, 或明天收工買, 自己唔買又要嘈人係無意思的.

可能我們生孩子前, 我有個姐夫和姐姐提早輔導我, 說收工回家見家裡不是你想像的, 例如未煮好飯, 未清潔好, 未準備好, 千萬不要生太太氣, 要相信太太, 一定是小魔怪當天不聽話, 這一刻一係入房什麼都不要理, 一係問太太可以做D 咩幫手處理. 說太太照顧小孩和屋企是不易的, 對著4面牆更易有情緒的問題, 所以也會先想通些.

家務我和太太最初都會衝突, 佢一做就好仔細, 如果是執野, 佢會把所有東西掉晒出來慢慢執, 上午執唔完下午執, 或明天執, 我就睇唔過眼話佢阻到其他人用的空間, 應該執到那處才亂哪處, 而且要睇完成的時間來執拾, 但慢慢也看化了, 只是一日, 幾天, 由她玩吧, 她執得開心便好了, 嘈真係好無謂.

就例如她食完飯要睇埋套劇才收拾餐具, 又未必即刻洗, 我之前會話佢, 現在會自己做埋, 又煮又洗(現在有洗碗碟機更好點), 由佢安心看電視, 無謂爭議, 大家開心, 反正我在家也沒事幹, 蝕底比太太應不是什麼吧, 不用計較, 人大了也要想通更多.

當然我太太也會話我執完, 處理完不是她想像的, 我現在也"哦,係係係,知道"了算, 不用執著, 人需要學習相處和有更好的改變.

子爵府

mingmama 發表於 21-6-2 18:58
冇記錯你個仔都好大個仔囉~唔會成日喊啦

記得之前屋企的怪事, 佢仲讀緊幼稚園, 自己一個人訓, 半夜見房门有個男人望望下, 佢起身追出來, 見個男入了我房, 他衝了入來, 不見了這男人, 見我在訓緊, 佢叫醒我問點解唔見左個男人, 我話無事既, 一齊訓啦.

之後要佢自己訓返, 佢話驚, 逗逗下又肯訓, 又無咩喊, 再大D 個陣講開佢都話會驚架, 但又無扭要一齊訓, 覺得佢都幾大膽硬正.

子爵府

mingmama 發表於 21-6-2 18:58

我個仔是易湊, 難教類. BB 時已好少喊, 喊一係要飲奶或要換片, 好少係公共地方扭. 但就好有性格, 不易教.

複式洋房

粉紅虎 發表於 21-6-2 23:12
我覺得應該跟老公溝通吓,傾吓,唔好忍,如果唔傾,佢會習慣這態度講野,唔好有問題,亦唔知湊仔女好辛苦 ...

其實我有攞出來講,但佢意見接受,態度照舊,吹佢唔脹~

複式洋房

藍尾巴 發表於 21-6-3 00:53
呢句係我同C6講多,成日整喊個囡

我幫囡囡搽潤膚膏嘛,真係不小心,我叫佢幫又唔幫喎,有咩辩法呢,妳知细路係唔會等妳架嘛,急起上來整到佢有幾奇怪先,未搽好赤身周為走,開住緊冷氣架大老,又唔幫手又要話我,真系好生氣(emoji)

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

...

會同佢講
甘你搞緊咩?
然後繼續忙碌

大宅

CHMSHY 發表於 21-6-2 20:00
認同,有左個細路之後,對我態度超衰,行房就主動,教佢又唔見你禁主動?!
...

我覺得應該跟老公溝通吓,傾吓,唔好忍,如果唔傾,佢會習慣這態度講野,唔好有問題,亦唔知湊仔女好辛苦

大宅

honeybid2 發表於 21-6-2 10:28
「啱喇,既然你聽到,你搞掂佢地,我唔知佢扭乜」

複式洋房

imMrsLee 發表於 21-6-2 12:42
我老公會發脾氣 覺得嘈
又唔識哄,淨係要我快點處理
其實小朋友佢都有份

認同,有左個細路之後,對我態度超衰,行房就主動,教佢又唔見你禁主動?!

複式洋房

PTMCYS 發表於 21-6-2 17:29
佢一時時啦,有時都小鳥依人,但工作時又幾tough. 私下佢算淋,要有自己的空間,但人是易攪的。不過我覺得 ...

就剛剛我只係同老公講昨晚囡囡沒洗頭水用,用住沖涼液先,老公又話我果隻不用得洗頭架,語氣上不太支善,好像罵我咁,我解釋只是逼住才用,感覺無論我做D咩(猶其係做到令個女喊的事)佢都唔滿意,有時不小心整到自己也不知道,問問下佢才話我知我不小心整到佢,另外家務我盡力做,唔知點解佢做就好似諗經文咁做家務,突登不比我靜靜休息,好痴線⋯⋯

男爵府

PTMCYS 發表於 21-6-2 17:29
佢一時時啦,有時都小鳥依人,但工作時又幾tough. 私下佢算淋,要有自己的空間,但人是易攪的。不過我覺得 ...

子爵府

0030 發表於 21-6-2 16:41
回覆 PTMCYS 的帖子

甘你老婆應該都不是果D小鳥依人款
佢一時時啦,有時都小鳥依人,但工作時又幾tough. 私下佢算淋,要有自己的空間,但人是易攪的。不過我覺得做個對家庭事情聽話的老公,也可以令自己脾氣收斂,她又覺得被尊重,幾好吖!
娶得佢就想佢開心,自己惡晒唔好玩既。

通常我老婆咁講,我會死死地氣去睇個仔咩事。不過我個仔從來都好少喊既,一般我係走去篤住佢做野,起床,温習等。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 PTMCYS 的帖子

甘你老婆應該都不是果D小鳥依人款

子爵府

0030 發表於 21-6-2 10:14
我會反駁:你自己問下你女/仔,搞咩呀
你這句似我老婆講的說話。。

男爵府

回覆樓主:

咪答佢:個仔你有份搞出黎,你咁不滿我出街,你湊。
之後去做facial同shopping下先返,你返到去個仔喊就用返一樣語氣同老公講:搞咩呀你?相反,如果佢湊得掂咪比佢湊多d囉。
宜家佢衝出黎有意見,正好比機會佢試下表現下。

首頁

尾頁

跳至