自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

https://news.tvb.com/local/61174dd5335d1954162af551/據悉本港增兩宗輸入個案包括一名外傭-專家倡延長抵港檢疫日數

仲要變種病毒…..
其實係咪真係要檢討下要延長個隔離日數,
如果唔係一路谷針都係無用,
個外傭夠打晒兩針復必泰啦!都中!隔離期間又驗唔出!
佢仲要港島四圍走

男爵府

2024年龍年勳章

小ice 發表於 21-8-14 18:11
換轉發生係澳門,已立即做嘢啦!
真係好失敗,一面逼針一面漏招,仲要星期一先研究點做

男爵府

2024年龍年勳章

Lok315 發表於 21-8-14 18:08
根本政府要延長隔離時間啦
咁多次冇傳開去都係死好命咋
好驚冬天又爆過
我覺得已經等唔到冬天,已經會黎料。最慘就開學

珍珠宮

2024年龍年勳章

tszyan1001 發表於 21-8-14 17:19
政府有冇眼睇到巿民所急,請立即延長隔籬檢疫日期,仲有要將居家改為指定酒店隔籬 ...

換轉發生係澳門,已立即做嘢啦!

男爵府

陪月勳章

根本政府要延長隔離時間啦
咁多次冇傳開去都係死好命咋
好驚冬天又爆過

男爵府

2024年龍年勳章

tszyan1001 發表於 21-8-14 17:19
政府有冇眼睇到巿民所急,請立即延長隔籬檢疫日期,仲有要將居家改為指定酒店隔籬 ...
呢2日等住漏多幾個高病毒入黎啦!

男爵府

2024年龍年勳章

loveshp238 發表於 21-8-14 17:12
痴線 我地守得甘辛苦 美國甘多人中都可以7日自己走 真係多謝曬
根本就唔合理啦,周圍都爆到狗咁,
仲可以7日放人走,都算啦,爆左鑊仲等星期一開會研討,
係咪痴q線架?

子爵府

政府有冇眼睇到巿民所急,請立即延長隔籬檢疫日期,仲有要將居家改為指定酒店隔籬
hi

男爵府

2024年龍年勳章

zxyggp 發表於 21-8-14 17:09
好多打左針嘅,就算中左都無病徵,好容易睇漏眼,帶菌1樣可能播菌,佢自己無事但係佢身邊嘅人就好大鑊啦
...
我睇佢主力集中灣仔,赤柱,但係,佢坐過巴士,又食過野,又周圍去,
好老實咁熱天時坐巴士飲啖水唔出奇,但就係幾秒鐘,
佢呼出嘅高病毒量,再經巴士冷氣抽風,咁全車乘客已有得震無得訓,
超市都唔好以為佢帶住口罩百分百安全,
佢隻手掂過邊架手推車,邊個知??
好在我不嬲去超市推車仔前都用消毒搓手液抹均再消毒自已手先推,
但講真唔係個個咁留意架麻!推完佢架車又無洗手周圍摸眼耳口鼻,
抹自已仔女面仔…..唉!我唔敢再諗…..

子爵府

痴線 我地守得甘辛苦 美國甘多人中都可以7日自己走 真係多謝曬

男爵府

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 21-8-14 17:01
一個決定仲要等開會,真係救命

咪就係囉!立即開會就差唔多

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

好多打左針嘅,就算中左都無病徵,好容易睇漏眼,帶菌1樣可能播菌,佢自己無事但係佢身邊嘅人就好大鑊啦
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

veronicahung102 發表於 21-8-14 16:40
我已經有朋友因唔同原因不約而同逗留過赤柱,仲要一整個family…咁樣一傳十十傳百….個外傭究竟接觸左咩人 ...

一個決定仲要等開會,真係救命
放下自在

男爵府

2024年龍年勳章

小ice 發表於 21-8-14 16:47
佢哋要放假,以為病毒都會放假 下星期一先啦!
都離晒普!咁都要等2日先開會,
頭先我講果d場景無得嘟安心架,突然問佢都唔會記得啦,
佢仲要病毒量高即係分分鐘佢除口罩幾秒飲啖水,
呼吸出黎d空氣都有病毒…邊個行過,係灣仔八方雲集同場食過野,
都有機會中…..南韓coffee shop有2個確診者全程帶口罩,
只係坐左係確診者坐過嘅檯都中招…..
臨開學唔好攪到爆第5波呀唔該!!!!!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

veronicahung102 發表於 21-8-14 16:40
我已經有朋友因唔同原因不約而同逗留過赤柱,仲要一整個family…咁樣一傳十十傳百….個外傭究竟接觸左咩人 ...

佢哋要放假,以為病毒都會放假 下星期一先啦!

男爵府

2024年龍年勳章

我已經有朋友因唔同原因不約而同逗留過赤柱,仲要一整個family…咁樣一傳十十傳百….個外傭究竟接觸左咩人,唔知,
佢有無去過公廁,唔知,有無同自已家工人搭上搭接觸過,唔知….
港島區d媽咪friend直頭恐慌,點攪
仲要星期一先開研討會?咁呢2日病毒都放假架

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Joey8 發表於 21-8-14 16:10
仲要有旅行社已搞團旅行,話打齊針回港只隔離7日,會唔會好危險
...

7日?!

珍珠宮

因為個外傭打左針加有抗體, 只係7日酒店隔離, 所以佢咪可以周圍走去播毒囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

贊成邊度嚟都要21日檢疫,有屋企響HK嘅帶腳環

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

小ice 發表於 21-8-14 16:13
咁係危險啦!呢班去旅遊嘅人就happy啦!但分分鐘要全港市民埋單吖!

首頁

尾頁

跳至