自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

wse臭名昭彰,我好不幸地5月個前上咗檔,同家長簽左約,每月比17xx 總共要交成3xxxx ,目前為止我已斷了自動轉帳,每月現金交

佢份合約寫明除非係死, 重病 ,移民, 否則不能退學
本身都已經好想退,但依家疫情,轉晒網堂更冇效率,完全唔係我想要嘅嘢, 想問有冇可能藉呢點退到學,或者大家有冇其他方法!聽人講佢會send律師信只係嚇下你,可以拖到佢send律司信之後一路唔理,便可了事,呢個方法可行嗎?

疫情當下,生活艱難,家人手頭非常緊,亦都唔想再嘥呢啲錢落個冇用既垃圾wse 求救!!!!我應該點做??有人話佢哋好多嘢都唔啱法例,我應該用邊條黎壓佢?pls helppp
我想退呢件事,未同個顧問講 免得打草驚蛇

水晶宮

MokKelvin 發表於 22-3-24 21:47
wse臭名昭彰,我好不幸地5月個前上咗檔,同家長簽左約,每月比17xx 總共要交成3xxxx ,目前為止我已斷了自動轉 ...

你呢篇野每半年就有相似的出現 ,講真係咪係隔離論壇copy過嚟?

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

可以試試向消委會求助,不過你係簽左約,比較難搞。
的確價格同教學質量並無直接關係,你啲錢其實佢攞黎賣廣告同發高薪俾老闆而已,個老師收到幾多都好難講。
我就上年上工聯會個英文網課,便宜之餘個阿sir教得好好,俾我之前上EF好好多,起碼適合我,仲會睇住同學既程度調整內容。所以對我黎講,跟啱老師就唔使煩了
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

可以試試向消委會求助,不過你係簽左約,比較難搞。
的確價格同教學質量並無直接關係,你啲錢其實佢攞黎賣廣告同發高薪俾老闆而已,個老師收到幾多都好難講。
我就上年上工聯會個英文網課,便宜之餘個阿sir教得好好,俾我之前上EF好好多,起碼適合我,仲會睇住同學既程度調整內容。所以對我黎講,跟啱老師就唔使煩了

It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 MokKelvin 的帖子

我曾經幫個女報過WSE考IELTS,個女英文唔太差,補下考試技巧,學費超貴,要幾萬蚊好似十堂左右,頭兩堂不是native English老師,雖然流暢但有些口音,我要求換老師,換了之後就順利完成考試

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

早幾年我都上過,又係覺得無咩用,所以上完就算~嗰時未有疫情,大家上堂老師同同學都有交流,都叫練大左個膽嘅(雖然咁貴唔多划算)
嗰時我係因為佢有得申請政府進修基本,退返部分學費先去學,或者樓主試下申請?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

LedTV 發表於 22-3-25 03:29
我都覺得樓主好有錢
我小朋友一年都係$16000
但佢一星期上足5日/60mins each day

可pm資料嗎?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

annamum2 發表於 22-3-25 01:35
香港人真有錢,幾萬學英文,小朋友可能我會捨得,不過都唔會一次過俾,其實唔計有冇用,教成點,真係唔驚執 ...

我都覺得樓主好有錢
我小朋友一年都係$16000
但佢一星期上足5日/60mins each day
英美老師真人一對一教學
我自己有時都會用佢d堂上下

大宅

香港人真有錢,幾萬學英文,小朋友可能我會捨得,不過都唔會一次過俾,其實唔計有冇用,教成點,真係唔驚執笠?

子爵府

2024年龍年勳章

終極熊貓 發表於 22-3-24 21:51
佢呃左你啲咩?

似EF嗎?網上傾計定點?完全學唔到野咩?
Life must go on

珍珠宮

MokKelvin 發表於 22-3-24 22:06
坊間有好多人覺得唔掂都想退學(課程真係好唔適合我) 所以想請教下有冇方法或偏方(emoji)疫情想儘量慳番呢 ...

合約就係合約
你單人匹馬點會夠人地團隊黎
你搵得律師條數都係返度
俾心機上埋佢 令個課程值返好過

大宅

其實係唔係疫情 令樓主唔夠錢用,

所以諗 偏方 - 退款 套現?

我第一次聽見人用 偏方 呢個term 形容

子爵府

MokKelvin 發表於 22-3-24 22:31
如果所有方法都唔掂 只好努力學了•́ ‿ ,•̀ 但係佢嗰啲嘢真係好冇用ಥ╭╮ಥ
...

點冇用法?有冇例子

子爵府

heily123 發表於 22-3-24 23:02
你有冇比學費跟芬妮學英語?之前有啲興趣join course 點知佢話只有Patreon 付款方式,我就唔join 了。
...

我梗係無join,無錢學唯有睇免費頻道
如芬尼、劉家傑舊片、仲有其他唔同人解說
之前又去圖書館借下,又睇下有興趣的英文電影咁

伯爵府

哈比族 發表於 22-3-24 22:43
千祈唔好亂聽人講,人地話佢走數係佢的事,而且成件事都唔知真定假
講到底,你簽左咪上埋去囉, ...

你有冇比學費跟芬妮學英語?之前有啲興趣join course 點知佢話只有Patreon 付款方式,我就唔join 了。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

MokKelvin 發表於 22-3-24 22:29
如果冇辦法 唯有試下偏方走數??有啲人話走到 但我又冇見到有人話畀佢告咗 佢有啲野係唔合法 例如佢畀我 ...

子爵府

MokKelvin 發表於 22-3-24 22:29
如果冇辦法 唯有試下偏方走數??有啲人話走到 但我又冇見到有人話畀佢告咗 佢有啲野係唔合法 例如佢畀我 ...

千祈唔好亂聽人講,人地話佢走數係佢的事,而且成件事都唔知真定假
講到底,你簽左咪上埋去囉,都係三萬蚊
而且英文都係要靠自己進補,唔通比三萬蚊識哂咩,有心學,上YouTube 學都得仲係唔洗錢
有個 YouTube 叫做芬尼學英語我覺得都唔錯,我Lee d窮人無錢,都係睇下免費野好似劉家傑果D,當然無你比錢跟人地學咁專業

公爵府

你試吓搵東張西望幫下你

其實我唔買呢啲course,包括健身中心,美容呢啲預繳式,因為如果執笠,真係蝕俾佢

子爵府

你可以話佢教學質素差,唔值得學,但唔可以話呃人。人地寫到明無得退,咁你又簽,你情我願。
唔好話Wallstrxxt,就算係大學master近兩年都係online teaching, 比左按金6萬就算未開學唔讀都無得退,咁你會唔會話大學呃人?

男爵府

我覺得課程不如你所想,唔可能叫退款。下次絕對不要買咁長的課程。

首頁

尾頁

跳至