自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220429/bkn-20220429160453160-0429_00822_001.html

被告葉翰霖今天被判罪成後被即時判監。
一名男子涉嫌虐待女友與前夫所生的7歲女兒,包括用火機燒傷她的手掌、用風筒燙她的皮膚及用腳踢她的腹部等。他否認2項故意襲擊促致該兒童受到損害罪受審。案件今天(28日)在西九龍裁判法院裁決,被告被裁定2項控罪均成立,被判即時入獄30個月。裁判官陳慧敏狠批被告行為卑劣、殘忍,令人髮指,又質疑女童母親到底有無給予女兒合適的照顧,甚至在作供時仍然處處偏袒被告。

被告葉翰霖(34歲、文員)被控於2019年9月1日至11月27日之間其中一天,以及於2019年12月15日,分別在九龍深水埗某唐樓的梯間及單位內,作為對7歲女童X有管養、看管或照顧責任的人,卻故意襲擊X,其方式相當可能導致X受到不必要的健康損害。

裁判官今裁決時指X的證供清晰、合情合理、合邏輯,如非親歷其境,以其年紀難以虛構如此詳細的情節。X雖曾向母親投訴被告打她,但卻換來被告變本加厲,裁判官信納X絕對有可能不敢大叫或推開被告,只是默默承受被告對她不合理、不合法的虐待。相反,X母的口供處處偏袒被告,裁判官指她作為人母,與女兒同住一斗室內,無可能見不到女兒的傷勢,也不可能不發現女兒神情有異、痛苦萬分的樣子。呈堂相片顯示X的手背有多個小水泡,手指尾到手腕之間有一個大水泡,X母卻只以「無印象、唔記得」帶過,更自稱沒見過X被風筒灼傷、留在左邊臉部下方、左耳及左腳背的疤痕,裁判官對她的解釋難以接納。裁判官引述醫院檢查報告指出,7歲的X身高120厘米,體重只有17.5公斤,令人不禁懷疑X母到底有沒有好好照料女兒。

辯方求情時表示,無可否認X的傷勢嚴重,但觀乎X在庭上的表現及對答,似乎她仍然「幾開朗」,加上被告沒對她臉部造成永久性傷害,似乎復原程度理想,冀法庭輕判。惟裁判官不接受辯方說法,認為X面對盤問時表現沉靜,是一名懂性的孩子;如本案牽涉永久性傷疤,相信會轉介更高級別法院處理。裁判官痛斥被告虐待X的時間不短,施虐範圍廣泛,情況非常嚴重,遂以每項控罪18個月監禁為量刑起點,部分刑期同期執行,總刑期30個月。

案件編號:WKCC 2973/2021

害個女

X雖曾向母親投訴被告打她,但卻換來被告變本加厲,裁判官信納X絕對有可能不敢大叫或推開被告,只是默默承受被告對她不合理、不合法的虐待。相反,X母的口供處處偏袒被告,裁判官指她作為人母,與女兒同住一斗室內,無可能見不到女兒的傷勢,也不可能不發現女兒神情有異、痛苦萬分的樣子。呈堂相片顯示X的手背有多個小水泡,手指尾到手腕之間有一個大水泡,X母卻只以「無印象、唔記得」帶過,更自稱沒見過X被風筒灼傷、留在左邊臉部下方、左耳及左腳背的疤痕,裁判官對她的解釋難以接納。裁判官引述醫院檢查報告指出,7歲的X身高120厘米,體重只有17.5公斤,令人不禁懷疑X母到底有沒有好好照料女兒。

子爵府

個阿媽不配做人,又點有資格做人阿媽?無男人好似會死咁,連自己辛苦懷胎十月既女都保護唔到,仲要偏袒個賤男,最睇唔起呢d女人!個女仔大個肯定好憎個阿媽,最慘有陰影,人生觀可能被扭曲,害咗個人。

伯爵府

牛年勳章

咁個媽咪有冇判刑?
佢都係共犯,知情不報

子爵府

回覆樓主:

單親有幾何會遇上好男人?做亞媽無男人唔得?真係唔好信母親係偉大。
最憎母親節。

珍珠宮

回覆樓主:

判咁輕

珍珠宮

虐兒一向判得少,香港係咪應該重新審視虐兒刑罰?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

呢啲咁嘅阿媽,為咗男人唔理個女受虐

個女唔知最後點生活?跟呢個阿媽都係唔會幸福

男爵府

回覆樓主:

點解吾拉埋個阿媽

子爵府

祝福妹妹往後日子生活快樂,堅強!

大宅

littlefunpig 發表於 22-4-30 00:27
個呀媽心諗個女返返去呀爸度仲開心
自己終於自由了
個老豆終於唔洗再俾錢個咁既廢老母黎瘟仔

現實大把人係咁
依單個案好彩發現得早
但有更多個案被虐待至精神出問題,影響一生

瑪瑙宮

loveman 發表於 22-5-12 14:46
有冇方法要求律政司 加刑,太少了, 不公平,起碼 坐十年,

希望律政司會上訴喇, 真係無天理.

之前咪話要立蓄意不報罪定咩, 希望新特首上任後真係立到呢條法例. 我覺得李家超會做到的, 唔會辜息呢 D 人.

612 果 5 條汉奸, 好明顯步駐李家超真係當選後先逮捕, 等林鄭無得背後作梗.

男爵府

Nancy20090615 發表於 22-5-12 11:49
判咁少 律政司唔上訴
點解個媽無事? 兩個都應該坐監喇.
個官都應該坐 ...

有冇方法要求律政司 加刑,太少了, 不公平,起碼 坐十年,

伯爵府

小源 發表於 22-4-29 20:46
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220429/bkn-20220429160453160-0429_00822_001.html

被告葉翰霖今天 ...

個呀媽唔好去死!個男人正XX咁細個落得手!唔死都無用

侯爵府

小源 發表於 22-4-29 20:46

被告葉翰霖今天 ...

而家個女繼續跟佢老母?

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

仲畀個細路女跟住呢個女人
以後都唔會有好日子過
希望有人可以跟進,保護呢個細路女

水晶宮

crystal媽咪 發表於 22-4-29 20:57
個媽媽都係賤人

同意

公爵府

30個月?這些傷害是一世的,太輕

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

蓄意襲擊一個7歲小朋友只係判30個月, 我真係唔明香港D法律點解成日都對人渣咁仁慈

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

人渣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

扣埋假期即系20個月就出黎,判得太輕。

首頁
12345...6

尾頁

跳至