自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

12歲以上,第二針超過6個月,不打第三針, 連自己住所的會所都唔比入!

國內的防疫措施這麼嚴格,都唔硬性規定必須打足三針!

為何不能放寬12-17歲呢!

大宅

jincaiyan 發表於 22-6-2 12:41
我女屬於超細B ,所以小學5年班打HPV時,我唔比打。 六年級其他同學打第二針時, 我女先係第一針

原本今 ...

邊有人想咁密打針,仲要打唔同既針,所以我女中過,同已打左一針,我都當打左兩針咁,起碼打完hpv後兩,三個月再算。

子爵府

VRbaby 發表於 22-6-2 07:48
就係囉,比唔打得住既人自己約期打咪好囉,本身有唸自費打,咁啲時間會再理想啲。
我問過醫生話隔一個月, ...

我女屬於超細B ,所以小學5年班打HPV時,我唔比打。 六年級其他同學打第二針時, 我女先係第一針

原本今年年初要打第二針, 但疫情原因學生保健暫停, 所以到上個月尾先打佐第二針HPV

我問打針姑娘, 係唔係短時間內唔打得第三針科興, 姑娘話 14日之後就打得

我覺得唔應該咁密不停打針
所以第三針 出年先再算了 ⋯

大宅

bbccbbcc 發表於 22-5-31 23:05
我女又係,接近打第二針先收到學校通知要打HPV, 打去相關部門問又話冇資料兩者要隔幾耐,我都唔知第二針要 ...

就係囉,比唔打得住既人自己約期打咪好囉,本身有唸自費打,咁啲時間會再理想啲。
我問過醫生話隔一個月,不過我自己情況係中過,又已打左一針,跟住唔夠一個月又打hpv,所以第二針會隔耐啲,除非突然又爆疫。

珍珠宮

活C人 發表於 22-6-1 20:31
我都係唔想12-17要咁快打第三針,我小朋友30/6就夠6個月我都仲諗緊。我們屋企人就打齊3針,係怕小朋 ...

同你一樣,我女1月頭打第二針,7月要打第三針,但唔想青少年打咁密,始終發育中,青年人又唔係長期疾病又唔係抵抗力弱,我至少隔9個月先會考慮比女打第三針
至於大人就已打第三針和第四針了

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都係唔想12-17要咁快打第三針,我小朋友30/6就夠6個月我都仲諗緊。我們屋企人就打齊3針,係怕小朋友發育緊唔知會有咩影響

琥珀宮

LisaRisa 發表於 22-6-1 15:06
今日新聞先話未來都要不停補打
打定啱架喇,谷完第三針好快4 5 6 7針都嚟
...

侯爵府

Mmrs 發表於 22-6-1 18:48
咪就係ONS囉,同埋我post既係5月update 過你呢個報告

link pls.

我嗰份release date 係5月16號喎, 呢兩個月死咗好多人?

大宅

MrBeast 發表於 22-6-1 17:49
你啲資料出自何處? ONS網站係咁講:
mortality rates (ASMRs) for deaths involving COVID-19 are consist ...

咪就係ONS囉,同埋我post既係5月update 過你呢個報告

男爵府

jincaiyan 發表於 22-5-31 10:10
12歲以上,第二針超過6個月,不打第三針, 連自己住所的會所都唔比入!

國內的防疫措施這麼嚴格,都唔硬 ...

大陸親戚話,佢哋嗰邊十八歲以上先可以打第三針。

侯爵府

Mmrs 發表於 22-5-31 18:10
英國國家統計局 (ONS) 的一項令人震驚的數據顯示, 與未接種疫苗的兒童相比,接種新型冠狀病毒 (COVID-19 ...

你啲資料出自何處? ONS網站係咁講:
mortality rates (ASMRs) for deaths involving COVID-19 are consistently lower for people who had a third dose or booster at least 21 days ago than unvaccinated people

https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/bulletins/deathsinvolvingcovid19byvaccinationstatusengland/deathsoccurringbetween1january2021and31march2022

侯爵府

leopak 發表於 22-6-1 15:35
有針打,又話毒針。
無針打,又話害死人。
上海係每48小時核酸,有傳聞(not Fact checked)話遲啲核酸要自費, 唔知真定假

男爵府

Kittymummy 發表於 22-5-31 13:12

有人向申訴專員果邊投訴,迫衛生署比資料出黎,一個月係 ...

JM 勁!謝謝報料!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

olkan 發表於 22-6-1 09:05
啲人唔肯去打,要政府夾硬迫。
台灣有75%人打咗疫苗,但呢兩個死咗過千人,細路都成10個
...

佢地打自家疫苗,世衛都無批
放下自在

伯爵府

有針打,又話毒針。
無針打,又話害死人。

根本唔會成世關邊境,如果學內地,要3-7日核酸1次,用健康碼,根本唔合乎經濟效益,要用好多人力物力。
下下玩封省,更加唔可能封1、2個月,始終之後一樣都會有個案。

如果唔打針,到時開放曬關口,真係睇命水。

珊瑚宮

MrBeast 發表於 22-6-1 10:47
我覺得更好嘅做法係如果唔打針中招就自費去方艙, 打咗針嘅就可以喺屋企隔離
...

提議ok喎, 贊成

子爵府

sasatt 發表於 22-6-1 15:09
我真係唔能夠理解
世界各地咁多人受緊針害
唔通係集體作古仔無聊玩下

信黨、跟黨走得永生,再講下話你係黃文宣、假新聞添

伯爵府

cheung2013 發表於 22-6-1 15:04
個d係唔見棺材唔留眼淚

我真係唔能夠理解
世界各地咁多人受緊針害
唔通係集體作古仔無聊玩下
我唔知佢地個腦係點運作

別墅

SandyKL 發表於 22-6-1 14:53
可以打第5針咩?唔多覺有話打第5針嘅。
今日新聞先話未來都要不停補打
打定啱架喇,谷完第三針好快4 5 6 7針都嚟

子爵府

sasatt 發表於 22-6-1 14:50
冇用架
就算發再多的證據
唔相信的就唔相信

個d係唔見棺材唔留眼淚

首頁
12345...11

尾頁

跳至