自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地遇到嘅老師好唔好?我女係青苗琴行轉左兩個老師,都係又惡又無耐性!

我地從其他琴行轉到青苗後,先講第一個老師,我女學完第一堂返黎,同我講,老師問佢野如果佢唔識答,老師就會一直唉唉唉聲,然後仲會講佢,話甘都唔識答
我一聽,呢d邊度係為人師表啊?????就係唔識先去學呀大佬,第二日馬上同琴行話轉老師!

好啦,到第二個老師,又係呢d對眼生係屎忽度,想問下你地,你地遇到嘅鋼琴老師都咩質素?!

定我小朋友唔好彩?!

子爵府

請問係邊間青苗?
我哋上開tomlee ,跟過兩個老師都唔錯。

大宅

2024年龍年勳章

華妹妹 發表於 22-11-13 13:29
有經驗同power既老師,係唔洗鬧,只需要有氣場,嚴而不惡為最高境界

對!宜家跟呢個導師就係呢種。唔好話鬧人,連大聲啲都冇。

大宅

回覆樓主:

我小朋友都喺青苗學,好幸運第一個老師好好,學咗四年幾老師唔喺青苗做,第二個老師好悶好悶,第三個還OK而家繼續學緊,但佢還是喜歡第一個老師多啲

男爵府

2021可愛聖誕B勳章

回覆 Flyingelephant 的帖子

無論搵機構定私人都有機會遇到唔好老師,樓主可能唔好彩。我小朋友都係跟青苗學琴,學得幾好,有板有眼

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

邊間青苗?
真係人夾人,如果嗰度冇
換第二間琴行

伯爵府

要人夾人,唔啱搵到啱為止,唔係個個人都識教,佢哋只係識自己彈

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔理琴行定私教,唔夾就換!在我嚟講,導師除咗教技巧,keep 住小朋友嘅興趣都好緊要。我好彩搵第三個就夾到

已刪除用户

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實音樂老師,都好睇夾唔夾

我仔個老師,教左佢已經就十年…當年一拍即合。

我女初學小提琴時,都係喺青苗,第一個老師唔得,成日改堂改時間,之後換左另一個,係好夾…已教第三年…

珍珠宮

如果我個小朋友學琴唔開心,我寧願轉另外一間琴行去學,就算嘥咗啲錢我都會覺得小朋友開心比一切重要。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

青苗有好多間分店,樓主邊間?
我二女在沙田區青苗學琴,跟既miss 幾nice 唔錯喎!

珍珠宮

回覆樓主:

我係搵上門教,如果有人係度起碼唔敢話小朋友

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Flyingelephant 發表於 22-10-24 22:44
你地遇到嘅老師好唔好?我女係青苗琴行轉左兩個老師,都係又惡又無耐性!

我地從其他琴行轉到青苗後,先講 ...
是其中一個長髮,結左婚成日覺得自己好靚,用呎打人手

伯爵府

回覆樓主:

我學琴多年,跟過嘅鋼琴老師有大約十個,有hea教,有盡責。
hea教嘅就是旦示範下,唔會解釋點解要咁做,淨係會睇拍子同音啱唔啱,彈得好唔好聽係完全唔理。
盡責嘅都會分好多唔同嘅性格,有d會講說話令學生難受,有d唔會,我覺得好嘅鋼琴老師除左盡責,仲要令學生覺得同佢學習係開心,相處要舒服。

yinjaiBB    發表於 22-11-12 18:01

伯爵府

回覆樓主:

我仔先後跟左兩個鋼琴老師,都係私人嘅,第一個語氣惡,唔鍾意示範(唔知係咪佢知我8級琴,唔敢喺我面前彈,對其他學生係點我就唔知),好多時都係齋talking,同呢個老師反映過希望多示範,佢聽左之後口頭答應,不過我觀察多一個月都無改善。
之後換左另一個老師,好溫柔,會示範,不過可能係咁,阿仔唔驚佢,練琴都疏懶左,嚟緊會帶佢試下跟我學緊嘅老師,希望會有改善。
我本身都有教下低級小朋友,唔會惡同寸佢地,但如果擺明長時間懶練琴又無用心記,我都會忍唔住話佢地,不過唔會係第一堂就咁。

男爵府

Flyingelephant 發表於 22-10-24 22:44

我女都係喺琴行學,一開始已同琴行職員講我女好細膽,叫佢搵個溫柔有耐性嘅miss,初學我陪女一齊上堂,miss真係好有耐性教,而且溝通能力好,真係要同琴行好好溝通,始終有啲家長buy惡老師可以食得住比較曳嘅細路

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實可以留意下考音統, 平靚正, 學得好仲可以入樂團

珍珠宮

會唔會你女嘅已有知識內容同級數好有距離呀?可能個老師只係慨歎惆悵點樣入手,唔係你諗嘅意思呢,你了解清楚先啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

唔啱就跳船吧

我女第一個老師學到5級, 點知5級之後佢就唔識教
佢無問題, 永遠都係小朋友既問題
最好笑係教埋樂理(另收費), 功課錯唔會話你知點解錯
叫一個8歲細路自己諗下點解會錯
佢都忽上腦, 佢知點解錯就唔會錯啦

首頁

尾頁

跳至