自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

親生子女照顧老人唔收錢好正常啦,咁如果親生子女唔得閒照顧,要出動新抱/女婿 或個孫負照顧老人,又是否應該收老人錢呢?

*我覺得自己父母就自己盡孝,所以我會叫c6出自己錢幫佢屋企人請人照顧,不會自己或子女替代c6崗位,也不想有金錢瓜葛

大宅

redhot 發表於 23-3-21 09:54
如果講到"養育之恩"咁就冇得講啦,如果純以錢論錢,佢地養到我21歲,但從21歲至今,我個個月比錢(其間請 ...

你父母係供你”全包宴”,你有冇計水、電、租、差餉等。。。。
佢哋有冇你而家咁多收入(按百分比計)!?佢哋養你冇比飯你食同帶你去玩!?

子爵府

我當99 自己阿媽…
佢有咩事我實幫

個人認為 養得掂4 大 …係我地既福氣

最怕子欲養而親不在

大宅

孫仔呢啲,生之前已經要plan 好哂,同老人家情況唔同,舊時既人冇咁為自己諗,多數都係要子女照顧,去到依家好多人都計劃好埋自己退休要儲一筆錢,所以之後啲後生冇咁吃力

大宅

如果係自己家人,財政有問題請唔到工人或護理員都要幫

大宅

三國1 發表於 23-3-21 11:20
有咁恐怖?

得閒自己去遊覽下

象牙宮

Farfetchhyt 發表於 23-3-20 23:18
親生子女照顧老人唔收錢好正常啦,咁如果親生子女唔得閒照顧,要出動新抱/女婿 或個孫負照顧老人,又是否應 ...

孫要長老照顧要比錢, 因長者無工作, 無收入。
老人家要人湊呢 : 子女要雇工人來照顧。自己也要負責帶老人看醫生。
因父母照顧我地, 由幼兒至到工作。

長者有冇子女 最后是 當自己老了, 雇工人照顧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

aryemyem 發表於 23-3-21 00:18
餵飯、沖涼、換尿片
新抱肯做?
聞所未聞

抹身,換片我真係做過
只係冇餵飯

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

我同6299唔算話好CLOSE,但都唔係差嘅,如果他朝有日要我幫手照顧都唔係唔得,主要睇我體力同時間應唔應付到囉,正如萬一我阿爸阿媽有咩事,我唔得閒時都預老公幫手頂

當然如果(係如果)6299喺我入門前已經好憎我,俾好多面色同說話我聽,到佢要人照顧時想我幫手,我就真係唔會幫喇,叫C6自己做番,或者佢自己出錢請人照顧啦

男爵府

aryemyem 發表於 23-3-21 00:18
餵飯、沖涼、換尿片
新抱肯做?
聞所未聞

呢啲咁專業,要護理人員先識,同埋好重吓,一個女人根本做唔到!

水晶宮

Ritzmary 發表於 23-3-21 15:55
孤兒,實在太可憐!
我有個舊同事係老公係孤兒,無父母無兄弟姊妹,由嫲嫲養大,這樣的童年
...

但起碼沒咁多婆媳煩惱。

我就一律說明,不想同心抱、女婿同住,佢哋搬走才好結婚。

我不服侍心抱、不會湊孫。

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章

Astra00 發表於 23-3-21 13:21
我都盡量避。

係我不好彩遇到呢三件極品女人。如果有得選,寧可老公是孤兒。煩少好多呢啲嘢。

孤兒,實在太可憐!
我有個舊同事係老公係孤兒,無父母無兄弟姊妹,由嫲嫲養大,這樣的童年

伯爵府

木土土 發表於 23-3-21 14:55
陪睇醫生接送呢啲,對照顧老人既事中,算最簡單事項,作為家人(子女、新抱女婿、孫都好),有時間既也應 ...

咁我係有做齊既,有做只係比面個老公,之前發生過咩事亦唔想提,我唔覺得係理所當然要做,前因後果係自己先知

琥珀宮

vanessamom 發表於 23-3-21 14:10
因為這位會員說如果老人家沖到涼,去到廁所,無咩野要照顧啫!

我就是經常車我62 99 去覆診那個新抱,佢 ...

陪睇醫生接送呢啲,對照顧老人既事中,算最簡單事項,作為家人(子女、新抱女婿、孫都好),有時間既也應該幫忙,除非一向對你好差根本無乜往來姐。

之前我返工,我老公無返工,都係由佢陪我老豆睇醫生。大家都無諗過我老豆有冇話對我老公好過。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-3-21 14:25
唔知點解覺得而家啲人好自私好恐佈,嚴格嚟講C6嘅父母都係我半個父母,唔明新袍照顧下都要講錢
...
咪係囉,冇 62 99 都唔會有 C6 啦

洋蔥頭媽咪    發表於 23-3-21 14:51
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

SHEEPYEUNG 發表於 23-3-21 10:35
終於見到D親情,倫理孝道

樓主講話叫C6用佢自己錢請人等等,只見到佢哋家人關係係交易

係有啲心寒,好各家自掃門前雪,有可能佢老公有病都要佢老公自己出錢自己醫返自己,老公自己請醫護

男爵府

其實好睇大家關係點樣,人哋點對你,你點對人

有啲奶奶當新抱係衰人,見親面都單單打打,我好肯定第日佢新抱唔會做

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆 bkgp 的帖子

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 23-3-21 02:04
依度大部份啲姊妹都係好憎奶奶㗎,叫佢哋照顧肯定日日沮咒個奶奶快啲死 所以當啲人講話啲奶奶點 ...

唔知點解覺得而家啲人好自私好恐佈,嚴格嚟講C6嘅父母都係我半個父母,唔明新袍照顧下都要講錢

大宅

愛可以改變心態,所以好睇個老人家識唔識做人,受唔受歡迎,好多老人家不停埋怨+比較,最討厭

首頁
12345...7

尾頁

跳至