自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

即使我是藍也不會藍到事非不分。香港人傻X 左?下使香港人見在空坐位都是企下算,費事比香港人鬧唔唔讓位

https://youtu.be/chcdtKqemzA?si=ay2XRTzkV4LRTHFU

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我唔覺得個阿叔有問題喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

kwokdicken 發表於 23-8-26 12:56
呢個channel係黑暴channel黎
所有片都有意隱瞞一部份, 又放大一部份事實
佢啲記者, 即使而家, 仍然係每次採 ...

呢個台前一排又話冇人睇要揾班黃屍谷view,睇下佢幾時執笠

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

無睇條片,但爭執什麼?唔理咩情況坐位係先到先得,要人「讓」無論什麼理由都需要對方同意,如果唔同意件事就應該完,誰勉強下去就是誰錯,這個簡單的道理真係咁難懂嗎?

子爵府

回覆樓主:

雖然是黃媒,但也不能全盤否定事實,黃媒可能只是將國內不好東西無限放大。如果大家留意我過去post 大讚深食店好,服務好,味道好和價錢平,機建好。但其實我沒有提及人民質素,因為我感覺人民包括小孩質素都沒太大改變。比如上次在深圳地鐵車廂,目測三個大概小六男孩童大聲喧譁,還三個人叠人座一張位,連警察員都看不過眼叫佢地不耍咁做,但佢地無理。我覺得國內人民生活文化跟香港愈走愈遠,幾失望。

今晚剛剛去元氣食飯,有對內地家庭2個小朋友友店內不停奔跑叫囂,我實在忍受唔到大聲叫"sue...", 但店員不理。最慘我仔覺得佢地行為怪異,惜题又講中國

男爵府

fenghai238 發表於 23-8-26 17:41
唉!文化唔同呀!見過有人話一對國內夫婦,個老公買坐位,老婆買企位,個老婆叫佢老公格離位唔識既人交换 ...

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

男爵府

rainbow000 發表於 23-8-26 19:18
回覆 26days 的帖子

前排我帶高小囡囡搭火車,佢攰,終於等到有位坐,點知坐落去5秒都唔夠,企喺附近個阿 ...

最慘係唔想讓,係比人道德綁架,這些持老賣老的人極討厭。

珍珠宮

回覆樓主:

乜政見都好,不能是非不分!

侯爵府

kwokdicken 發表於 23-8-26 12:56
呢個channel係黑暴channel黎
所有片都有意隱瞞一部份, 又放大一部份事實
佢啲記者, 即使而家, 仍然係每次採 ...

你眼睛雪亮

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我自己就,大肚/有手抱小朋友既媽媽/老人家,一律起身讓位!唔需要講咁多野!巴之閉!

子爵府

fenghai238 發表於 23-8-26 17:32
果D大叔同大嬸都有鄉音,感覺係自己人幫自己人,不是講道理的一羣
...

同意

子爵府

回覆 26days 的帖子

前排我帶高小囡囡搭火車,佢攰,終於等到有位坐,點知坐落去5秒都唔夠,企喺附近個阿伯叫我囡起身讓俾佢坐,我囡就無奈起身,其實我唔係好順氣,大佬其實人人都會攰,不過唯有當身教,同阿囡講可能個阿伯攰,忍耐下,有空位媽咪即刻叫你啦

侯爵府

nobodyfool 發表於 23-8-26 18:53
你慢慢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

shobi 發表於 23-8-26 17:45
幫你改咗卷啦!正常無惡意嘅陳述事件文法應該係咁寫囉,差一個字意思差好遠㗎!
我去緊旅行嗰陣時 ...

你慢慢

男爵府

回覆樓主:

題外話,唔理咩人,而家啲有BB或係長者就大晒,一句叫你起身讓座就老鳳要讓。我勁討厭這種文化!

侯爵府

Bbpig2014 發表於 23-8-26 17:56
我喺國內買樓, 遇到好多騙案, 同埋大陸人不文明行為, 再加上現時內房高危, 想喺呢度提下大家, 就比一堆唔知 ...

我當佢哋AI咋,回答一啲都唔似文明人講嘅嘢,我覺得應該係有一個機構將呢啲AI擺過嚟想我哋啲人類train佢,想模仿我哋人類取而代之!
所以我哋千祈唔好俾佢哋洗腦,要洗返佢哋轉頭!

侯爵府

我喺國內買樓, 遇到好多騙案, 同埋大陸人不文明行為, 再加上現時內房高危, 想喺呢度提下大家, 就比一堆唔知邊度嚟嘅object追住圍追住鬧, 超級惡霸, 仲話自己係BC, 簡直影衰BC.

侯爵府

Bk都有一班, 又惡又霸道, 最叻就係一唔忿氣就屈人係YC曱甴, 我喺呢度打曱甴嘅時候, 有幾個連戶口都未開, 一開户就係上嚟宣傳中山樓!

侯爵府

nobodyfool 發表於 23-8-26 17:40
等咩呢豬頭炳?你? 有邊個串我唧?咪又係得你 繼續慢慢等,我就旅行中,88
...

幫你改咗卷啦!正常無惡意嘅陳述事件文法應該係咁寫囉,多一個字意思差好遠㗎!
我去緊旅行嗰陣時、完全冇理會香港嘅嘢,所以2019年6月發生咩事我都唔知!
要2019年8月返到嚟先至!
work hard play hard!

attach1_sign/tmp/phptScDUv

子爵府

juniormiu 發表於 23-8-26 12:55
事實係因為阿叔隔離有個位,個大陸男人要阿叔都起埋身俾個位佢,等佢地兩公婆都有位坐, 霸道到冇朋友:igiv ...

小部份大陸人係好唔文明,d 思想無賴到難以置信。霸人地買左既私家車位,仲話人地小氣,死都唔楂走架車。我去機場搭無人列車,架車無位坐架!後面個大陸女人拎住個細喼推我,我話架車無位坐架,你推咩丫,跟住佢d大陸朋友笑佢。

首頁

尾頁

跳至