自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛生完孩子!27歲女疑不堪婆婆霸凌墮樓亡‎ 鄰里怒圍堵婆家丟雞蛋
https://www.hk01.com/article/953588?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
(emoji)(emoji)最深入中國新聞解讀!(emoji)(emoji)全球單月1700萬用戶(emoji) 立刻下載:https://hk01.app.link/china

別墅

sugarbean 發表於 23-10-23 08:16
剛生完孩子!27歲女疑不堪婆婆霸凌墮樓亡‎ 鄰里怒圍堵婆家丟雞蛋
https://www.hk01.com/article/953588?u ...

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

https://www.hk01.com/article/953588?u ...

娘家係女人最強後盾,有咩都有後路,就唔會走上絕路。

伯爵府

牛年勳章

咁男家比左幾多禮金? 奇奇怪怪

伯爵府

岩岩生完d荷爾蒙未穩定,情緒會比較波動,真係慘

子爵府

fatfatjai 發表於 23-10-23 12:13
之前睇過好多報道話男人俾唔起禮金娶唔到老婆, 呢度又話要女人俾嫁妝咁奇怪
...
系國內收大額禮金的都系女性地位比較高,好似潮汕地區,女人做牛做馬,仲要貼錢嫁人,地位都系非常低。知道呢d之後我就吾覺得收大額禮金有問題,反而覺得系好事。

侯爵府

fatfatjai 發表於 23-10-23 12:13
之前睇過好多報道話男人俾唔起禮金娶唔到老婆, 呢度又話要女人俾嫁妝咁奇怪
...

視乎地區,上海好似唔講禮金,山西禮金大省。廣東其實禮金都俾好少

子爵府

mandy952 發表於 23-10-23 09:10
而家仲有嫁妝嘅咩,就算有都係留比個女仔自己使,唔係應該男家比禮金咩
...
因為佢未結婚就大肚,而且廣州系咁,女人地位特別低,特別潮汕地區,廣東省之外的女人先會惡過男人,收大額禮金

侯爵府

殺咗佢99先啦,咁搞小朋友以後都唔會幸福,個男人不出一年就同第二個結婚。

珍珠宮

puikuen83 發表於 23-10-23 10:27
坐月子無人幫不特止,仲要照顧個老公,緊係要返外家

如果娘家有地位, 老早閃左, 再唔係呀媽早殺過男家啦

條女兩邊唔討好, 自己又無本事閃囉

你試下專業人仕港女? 閃重點帶埋自己個b

女人一係自己有本事, 一係娘家夠硬

隨時接走女同粒孫, b跟女家姓, 男家敢at 一聲睇吓?!

伯爵府

回覆樓主:

點解要女的俾豐厚嫁妝才有地位.佢男家比好多聘禮比女家咩.不知所謂. 佢老公都唔係人.老婆生完比自己阿媽欺壓都唔幫手. 起碼同老婆BB搬走啦.

大宅

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ching070707 發表於 23-10-23 09:59
大陸唔興收嫁出去既女。

所以有機會走頭無路

佢都有啲嫁妝,大不了住酒店 冷靜下。好過留係男家比人言語暴力。我就唔信個阿嫲冷血,唔要個孫。

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Elsa媽咪 發表於 23-10-23 10:00
潮州人重男輕女,都唔知比唔比佢返,就算比都一定好多說話聽

重男輕女都冇理由睇住個女比人蝦,如果好似文中話男家去旅行掉佢兩仔乸係屋企佢大可以返外家短住,直到男家遊完返屋企,有咩唔妥咪拆掂佢,如果係家暴同言語暴力就要考慮離婚,點重男輕女法 都好過而家個女比人逼死。

子爵府

2018復活節勳章

banbanmm 發表於 23-10-23 11:42
大陸嫁女要送樓?邊度鄉下?印度咩? 大陸好大的,福建嫁女要嫁妝 ?係咪嗰頭?
...

可能我表達得唔好
我朋友話佢家人近年娶左個大陸女人
女家要求男家送層樓(大陸又好 香港又好)
話鄉下要咁

但我就無聽過大陸調轉要女家送嫁妝畀男家,印度就聽聞過

珍珠宮

畀面勳章

nownowma 發表於 23-10-23 10:43
咪係咯
嫁妝唔係新娘自己個咩?
唔係應該調番轉個男家畀幾多禮金女家咩?聽朋友講大陸女人嫁聚要送樓。。

大陸嫁女要送樓?邊度鄉下?印度咩? 大陸好大的,福建嫁女要嫁妝 ?係咪嗰頭?

珍珠宮

愈窮既農村,愈多呢d 霸凌奶奶, 全國聞名既南瓜奶奶
根本一生完, 奶奶就想趕走

國內唔叫群腳仔, 叫媽寶男,咩都聽呀媽

月都未坐完, 老公家暴到個女人走

b 就留係男家

大宅

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

有啲婆家真係白鴿眼到頭頂
女子嫁人,真係有個强勁外家,比什麼都要緊
當然,自己也要有本事,千祈不要盡靠男人,要自己留有預備

男爵府

太唔值得啦,為咗個婆婆冇咗條命。
慘,今時今日仲有封建時代嘅悲歌。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊