家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

jm們,而家個市我見d股價都跌左落黎唔少,係咪可以開始執到平貨?應該係玩港股定係美股好呀?

公爵府

yeeeeeeee 發表於 24-2-19 11:30
TIGR呀, 老虎個介面都清晰, Trade都順手啲

謝謝你

大宅

2024年龍年勳章

cibewong 發表於 24-2-14 13:47
老虎買美股係咩代號呀

TIGR呀, 老虎個介面都清晰, Trade都順手啲

公爵府

Jenniferlawb 發表於 23-12-12 18:24
老虎月供美股功能幾好,我前排都轉左會,有HKD 800股票+HKD 200股票代金券

老虎買美股係咩代號呀

公爵府

Jenniferlawb 發表於 23-12-12 18:24
老虎月供美股功能幾好,我前排都轉左會,有HKD 800股票+HKD 200股票代金券

請問點樣供美股啊,唔係太識添。

子爵府

https://www.am730.com.hk/column/%E8%B2%A1%E7%B6%93/%E5%88%87%E5%8B%BF%E8%AE%93%E6%B8%AF%E4%BA%A4%E6%89%80%E9%87%8D%E8%B9%88%E6%9B%BC%E8%81%AF%E8%A6%86%E8%BD%8D/418008
林逸晨重申:只要 A 股能配合振作,絕對可於短時間內推升港股作數千點的上升,現在絕對是長線投資者收集優質港股的絕佳時機

「錯 view 好過無 view,止蝕要快過收水。升市跌市都大把世界」
我做月供股票系統。 講笑。 不是。   
我做證券,認識做月供股票系統的人。 也是講笑。 不是。

別墅

leecting 發表於 23-11-28 10:45
講真啦,無人知幾時真係見到底,
可以搵幾隻慢慢月供先囉,
對d懶人同埋新手黎講風險最低 ...
美股呢一年都穩定上漲,雖然唔係爆升,但如果年頭有買既話而家都賺唔少,可以試下月供美股先,老虎有得月供美股

子爵府

shirley784 發表於 23-12-3 20:27
當然港股 , 宜家咁抵買 , 買定等佢上番
美股己經升到好貴

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=23713207&pid=369390859&fromuid=3368384
waic 發表於 23-12-1 06:22
我最失敗嘅決定 就係兩年前聽人講個個話美股一定冧,美國就快滅國,就懶醒咁將原本賺緊 30% 嘅 mpf 由北美股轉曬去中港股, 跟住一路懸崖式下跌到而家直頭唔敢開黎睇

如果美股冧,其他股市唔冧咩?
如果美股冧,港股只會冧得仲勁!

別墅

leecting 發表於 23-11-29 11:15
間間都唔同$500,$1000都有,老虎門檻都低,$500蚊就已經可以入場,而家慢慢儲下貨先,
如果你資金夠大可以一手 ...

男爵府

當然港股 , 宜家咁抵買 , 買定等佢上番
美股己經升到好貴

大宅

leecting 發表於 23-11-29 11:15
間間都唔同$500,$1000都有,老虎門檻都低,$500蚊就已經可以入場,而家慢慢儲下貨先,
如果你資金夠大可以一手 ...

同意,真係睇好個市就可以慢慢入d先,平均成本法,咁既入法風險低,你可以睇中幾隻,隻隻都入d,將個風險分散

子爵府

https://wealth.hket.com/article/3416899

龔成 2022-12-08:
如果你長遠擔心,就建議你平衡配置,不要只集中在中資類股。可同時買美股
可以考慮加埋月供 Vanguard S & P 500 ETF(VOO)
標普 500 指數當中都是全球有實力的公司,有長線投資價值。由於美股波動,不建議一次過大手買入,最好的方法慢慢分注,或以類似月供模式進行,長線持有,這是一個最好的投資策略。

之前睇過龔成另一篇文話要留意美國有 30% 股息稅。

男爵府

wong84 發表於 23-11-30 11:24
有諗過電動車/電池, 微軟, AI, 有關係嘅野, 見新聞都有講

而家微軟 google 都有 AI 概念PE 都 ok。 google我已經有。Navdia 高處不勝寒。電池吾識。
但经過港股的拆磨,入美股我都好有介心等時機。我只買mega cap or VOO。
雖然美股差不多上次高位,但事實利率差不多不會再加,mega cap 真係賺到錢,明年又選舉.. 如果回落我會入。
港股只買有息收的中概股。

大宅

Mochachoi 發表於 23-11-29 15:32
美股想買乜?

有諗過電動車/電池, 微軟, AI, 有關係嘅野, 見新聞都有講

大宅

usr 發表於 23-11-29 11:21
而家先入市真係兩難。
美股貴,港股癈

都係儲住現金,再繼續等下先

子爵府

wong84 發表於 23-11-27 13:03
jm們,而家個市我見d股價都跌左落黎唔少,係咪可以開始執到平貨?應該係玩港股定係美股好呀?
...

你玩股,股玩你

男爵府

回覆樓主:

美股想買乜?

洋房

wong84 發表於 23-11-27 13:03
...

而家先入市真係兩難。
美股貴,港股癈

大宅

wong84 發表於 23-11-28 18:25
月供有冇話最少要供幾多呀??

如果你資金夠大可以一手手咁入,自己買就最抵,咁就當我無講過啦

大宅

月供股票倒不如做定期儲錢, 甚至買金條吧
月供, 要長期上升先有意義. 呢個世界有咩股市係長期上升? 有, 美股, 但你敢買嗎?
供港股就得啖笑啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊