自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

一名73歲男子前日(28日)在北角城巿花園墮樓身亡。消息指,死者為廉政公署退休執行處處長李俊生。據了解,李近年照顧患病妻子大感壓力,自己也受抑鬱症困擾。警方稱墮樓原因仍在調查中,《香港01》正向廉政公署查詢。

事發於周日中午12時許,警方接報北角城市花園7座有人墮樓。救援人員到場將一名姓李73歲男子送院搶救,惜告不治。警方經調查相信事主從上址一單位墮下,其死因有待驗屍後確定。

據悉,李向家人發尋死短訊後墮樓。消息指,李近年因為照顧患病妻子,感到壓力大,同時自己也受抑鬱症困擾。

原文網址: 北角城巿花園男子墮樓亡 消息:死者為廉署退休執行處處長李俊生 | 香港01 https://www.hk01.com/article/986 ... articlecopy&utm_medium=referral

RIP

SiuBBee    發表於 24-1-30 17:10

子爵府

蝦米豬 發表於 24-1-31 22:44
唔好睇少腦退化症,去到後期是連親人都唔記得,忘了怎樣小便行路,所以要坐輪椅和穿尿片,送埋古怪脾氣比你 ...
學到嘢!

子爵府

康媽 發表於 24-2-1 08:47
係呀,有啲人都唔知諗乜,明明幾兄弟姊妹商量好送阿媽入老人院,之後其中一個竟然走去同親戚話其他兄弟姊 ...
好多家庭都係咁,唔同住唔使照顧嘅最口響

公爵府

KOKOMAN 發表於 24-1-30 21:53
照計佢請兩個工人也不成問題

其實有錢,請本地中介,請PCW照顧,一個吾夠請2個,保健員、護士都得。我99未過身前,有段時間都係咁樣請人。其實無咩大不了。

男爵府

Bibibut 發表於 24-1-30 16:43
做到署長,其實分析同解決問題能力都有,錢亦應該有,吾洗死架,比佢慘的人亦大有人在。不過可能佢自己年紀 ...

係啦我都想講 佢哋年長呢一批應該有長糧, 錢唔係問題。 不過 如果有抑鬱症真係 諗乜都係負面 好難搞。 之前嗰個 女歌手超級有錢 都係過吾到抑鬱症。

伯爵府

2024年龍年勳章

FennieMan 發表於 24-1-30 17:13
一定,啲人針唔拮到肉唔止痛,淨係識得把口鬼殺咁嘈。想當年我爸爸病,我唔想我媽辛苦,就想送佢去安老院 ...

係呀,有啲人都唔知諗乜,明明幾兄弟姊妹商量好送阿媽入老人院,之後其中一個竟然走去同親戚話其他兄弟姊妹迫阿媽入老人院,自己就做好人
Be Happy

大宅

鴨鴨比 發表於 24-1-30 17:24
佢哋屋苑搞大維修
門口拉曬橫額

拉咩橫額

子爵府

回覆樓主:

唔好睇少腦退化症,去到後期是連親人都唔記得,忘了怎樣小便行路,所以要坐輪椅和穿尿片,送埋古怪脾氣比你,暴燥多疑。老人院唔會咁易收這種病人,請姐姐個姐姐唔會忍到好耐,因為大多被鬧被猜疑,行動不便起上來,一個女人仔都未必夠力扶起個婆婆替她清潔。
奉勸各位女士,雖然腦退化有遺傳,但“後天”保養和節制很重要,飲食,運動,用腦,護牙. 很多近年研究發現,掉牙多和患牙周病的人較易有腦退化,牙周菌經口腔血管入血進入腦部,慢慢使腦細胞發炎。如不想老來煩到孩子和老伴,趁還是年輕可救的時候便要注意,目標是到80歲仍能保存二十只真牙,對身體和腦部健康都有好處。

珊瑚宮

回覆樓主:

RIP

男爵府

睛靈勳章

honeyfamily@@ 發表於 24-1-31 02:19
佢後生時頂到咁大的工作壓力,而家頂唔到家庭的壓力。有錢請3,4個工人輪流睇住太太,或高級老人院都可以啫 ...

係,適時放開,對雙方都好。高級院舍講緊每月4萬幾元果種,設施服務水準都較高。

男爵府

honeyfamily@@ 發表於 24-1-31 02:19
佢後生時頂到咁大的工作壓力,而家頂唔到家庭的壓力。有錢請3,4個工人輪流睇住太太,或高級老人院都可以啫 ...

講就容易,你估請工人真係咗容易解決問題, 有啲情況請咗工人仲勞氣, 你估工人會同你一心一意服侍僱主咩?如果入咗老人院, 情況只會越嚟越差, 伴侶唔會忍心㗎

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

公爵府

mickeyeva 發表於 24-1-30 16:27
並透露李妻近年失憶,需要家人加倍精力照料。惟最近李因為照顧妻子而壓力極大,因此自己也患上憂鬱症。李 ...

尋日2 單老人因為照顧伴侶自殺,好慘好心痛

男爵府

佢後生時頂到咁大的工作壓力,而家頂唔到家庭的壓力。有錢請3,4個工人輪流睇住太太,或高級老人院都可以啫。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

做到署長,其實分析同解決問題能力都有,錢亦應該有,吾洗死架,比佢慘的人亦大有人在。不過可能佢自己年紀 ...

一個病人可能醫生比較易於「解決」
對一個沒有感情既外人處理
基本上就係交比人handle 起居飲食大小二便清潔
其他野無感覺亦唔會諗 要照顧幾百個病人就係咁
對於自己既太太一個生活多年有感情既人未必可以咁理智
呢種不治之症基本上都唔會睇到將來
放得底比工人湊自己去邊都係孤零零一個
佢呢啲本身有身地位又唔會好似happy伯搵娜姐呢啲 每日對住熟悉但已經溝通不到既人係幾悲

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

相比提款機,呢位長者更值得被尊敬

子爵府

RIP! 大家要多關心身邊的照顧者!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vanfersen 發表於 24-1-30 16:00
一名73歲男子前日(28日)在北角城巿花園墮樓身亡。消息指,死者為廉政公署退休執行處處長李俊生。據了解, ...

!!一路好走 !!

水晶宮

2024年龍年勳章

呢個同係未署長,解決問題能力無關。長期病係好折磨人同照顧者。失智症由病發可以長達10幾年,而且出現的行為亦無常理可言,可以屈你出面有女人,可以打你,可以粗言穢語鬧你,可以趕你出門口,可以屈你偷錢,夜晚唔訓覺,日頭先訓...頭腦上係知道佢的病令佢變,但心理上被伴侶咁樣對待真係好傷心難過。我身邊有兩朋友佢地的。媽媽都係失智症患者,大家出來食飯佢地都呻好辛苦。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

回覆樓主:

如果責親無辜既人就慘!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊