自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

台灣發生一宗企圖詐騙4126萬新台幣(即約1026萬港元)保險金事件。台灣傳媒報道,雲林兩名均24歲、分別姓張和姓廖的男子,以假凍傷真截肢手法詐保,2023年1月26日申請理賠人壽險、意外險,出險金額高達4126萬元新台幣,理由卻是兩人騎電單車環島旅行到陽明山、金山、淡水地區遊玩,因氣溫太低寒流導致張男雙小腿截肢。
保險公司發現張男在雙腿凍傷節之前,投保包含保誠、新光、友邦等共6家保險公司8張壽險、意外險、旅遊平安險,由於保險金額太高,且在環島出遊前幾天才購買,保險公司認為不符常理,認為張男投保有詐保情事,向刑事局提告詐欺罪嫌、檢警偵破案件,張男截肢照片也因此曝光。

傻的嗎

agnes178    發表於 24-3-15 18:52

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

聰明笨伯

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

kaing08 發表於 24-3-15 15:27
台灣發生一宗企圖詐騙4126萬新台幣(即約1026萬港元)保險金事件。台灣傳媒報道,雲林兩名均24歲、分別姓張 ...

公爵府

回覆樓主:

壞腦

侯爵府

畀面勳章

parrotking 發表於 24-3-15 16:36
佢地就係想實踐「 咁多錢 打跛腳都唔使憂」

我都係第一時間諗到呢句
可惜就算賠到,又可以洗幾耐?唔通用哂就斷手嗎

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

真係白痴,就算俾佢成功呃到保險金都只係得嗰一千萬多d,咁就買起自己雙腿,仲要得嗰廿多歲

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

「乾冰泡腳」10小時 男大生截肢詐保4千萬

https://tw.news.yahoo.com/%E4%B9%BE%E5%86%B0%E6%B3%A1%E8%85%B3-10%E5%B0%8F%E6%99%82-%E7%94%B7%E5%A4%A7%E7%94%9F%E6%88%AA%E8%82%A2%E8%A9%90%E4%BF%9D4%E5%8D%83%E8%90%AC-044728932.html

Yahoo呢个寫得清楚d,廖騙張之前投資虛擬貨幣失敗,得簽2500萬本票,不然會被黑道找上,廖還建議他用詐保的方式

虛擬貨幣投資失敗唔係歸零無晒就算?仲要賠錢?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔明,保險金係廖男收?咁張男無錢落袋點解要犧牲對腳呢?
點解廖男自己唔截肢去呃保險?

珍珠宮

yuyueng 發表於 24-3-15 17:38
姓廖既無人性,姓張嘅無腦。

之前都有新聞報導,有臺灣人昆自己朋友去KK園。
呢種「朋友」真係得人驚。

珍珠宮

其實佢地一開始並無打算打對腳嘅主意。張男一開始係用自殘手掌呢招,可惜唔夠傷,賠得少。於是佢地先打算用張男對腳盡地一煲,「食大茶飯」。

哎,發錢寒真係得人驚!讀過大學都可以咁蠢,對自己咁心狠手辣。依家張男自己d手足全部殘曬,唯有希望佢努力向霍金學習啦。

另外,做人真係要帶眼識人,佢「朋友」害人不淺,演繹左精人出口,笨人出手。

兩人想投保意外險詐保,一開始利用石膏粉加水產生高熱燙傷,但張男僅手掌2度灼傷送醫,傷勢嚴重需要植皮,但仍不構成保險理賠的殘廢程度,頂多只能理賠醫藥費,後來才想出「乾冰斷腳法」。

原文網址: 乾冰泡雙腳10小時致截肢 台灣兩男大生呃千萬保險金不成遭起訴 | 香港01 https://www.hk01.com/article/100 ... articlecopy&utm_medium=referral

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kaing08 發表於 24-3-15 15:29
兩人詐領4216萬元新台幣(1026萬港元)美夢落空,張男兩腿遭嚴重凍傷截肢僅獲的富邦保險公司賠償23萬新台幣 ...

台灣有極地咩, 凍到咁傷,

買旅遊保唔保腦殘架
放下自在

珍珠宮

智商要有幾低先可以做到咁絕

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

姓廖既無人性,姓張嘅無腦。

男爵府

賠了夫人又折" 肢"

公爵府

回覆樓主:

個腦點諗嘢

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢一代係咪咁無腦呢

複式洋房

傻嫁

子爵府

回覆樓主:

睇完真係無語,姓張嗰個就咁無咗雙腳過世。

衰啲嗰句,就算俾佢地呃到嗰筆保險金,以佢兩個人咁嘅行為模式同智慧,應該會好快洗晒。唔通到時就整人為意外身亡?咁咪即係又益咗姓廖嗰個

珍珠宮

正想講,可能成為佢哋人生目標,不過呢句係廣東話,佢哋有少少誤解

伯爵府

想生BB熱投

終身傷殘呀

好痴線

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊