自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

網傳多段懷疑「放蛇」打擊白牌車片段,見有人租用私家車抵達啟德郵輪碼頭時,隨即表示交警方行動,而警方回覆指相關事件並非警方行動。消息指,事件涉及的士團體成員,他們一同展開針對Uber的放蛇行動,有人於7個不同地點上車,並將終點設在啟德郵輪碼頭,到埗後報警,案件交由東九龍交通調查隊跟進。
原文網址: 「放蛇」捉白牌 的士業消息稱屬忍無可忍自發行動 周國強籲克制 | 香港01

男爵府

回覆 kc_01k 的帖子

尤得佢踢價傻啦,莫非供樓大多數都用公費補貼?現在要听大眾市民福利才對

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔做好自己但去攪人地

複式洋房

qpalzm 發表於 24-5-19 13:36
如果要立即重建製度, 最公平方法就就以市價收回所有的士牌, 當然呢樣係不可能

所以最可能的就係發有年期 ...

同意。
亦聽到其他方法,話網約車每程抽出部分利潤,資助的士。仲有其他建議...

複式洋房

薯圈 發表於 24-5-19 13:26
如果網約車合法化,相信唔少揸開的士的司機會轉去租私家車做網約。咁就真係可以做到汰弱留強,的士租金才 ...

同意,係時候洗牌

男爵府

贊成加入合法競爭,去蕪存菁,迫的士業界改善服務質素。

的士佬擺明兜路,濫收車資,兇神惡殺,拒坐,污糟,煙臭味,尿臭味,仲要瞞稅攞公屋,攞津貼,快快踢走佢地!

伯爵府

fannychau 發表於 24-5-19 13:16
的士好難取消,因為政府收咗的士排費專營權。

其實呢個問題始終要解決,網約車同的士已經共存左一段好長 ...

如果要立即重建製度, 最公平方法就就以市價收回所有的士牌, 當然呢樣係不可能

所以最可能的就係發有年期的網約車牌, 但要公開拍賣, 拍到幾錢就幾錢

珍珠宮

fannychau 發表於 24-5-19 13:16

其實呢個問題始終要解決,網約車同的士已經共存左一段好長 ...

如果網約車合法化,相信唔少揸開的士的司機會轉去租私家車做網約。咁就真係可以做到汰弱留強,的士租金才可真正被市場反映。

珍珠宮

Chowying 發表於 24-5-17 16:51
求其睇到新聞不過唔知而家點樣

早輪都話澳洲uber要賠錢比的士

伯爵府

CrabPincers 發表於 24-5-17 16:42
我記得,我去澳州旅行時,uber 司機同我講,佢地在澳州是不合法的,乘客無犯法

我在2019年去巴黎,在機場 ...

Uber而家喺澳洲已經合法化

複式洋房

薯圈 發表於 24-5-19 12:29
我贊成監管網約車,合法化左佢。同時取消的士呢樣野,而家最大矛盾係的士係合法受監管,所以的士司機成本 ...

其實呢個問題始終要解決,網約車同的士已經共存左一段好長時間,最近睇到報章民調顯示普遍市民傾向網約車,規管網約車更加保障市民,同時令的士業界進步,汰弱留強先能對市民有幫助

子爵府

回覆樓主:

梗係唔收電子支付,要交稅喎

珍珠宮

qpalzm 發表於 24-5-19 12:44
兒家矛盾係, 政府整左個制度出黎, 又拍賣左咁多個牌收左咁多錢, 一下子推反整個制度會徹底破壞政府的商業 ...

梗係啦!我都唔鍾意某d的士司機嘅態度,亦受過唔少的士司機嘅氣,但一單還一單,將兩者拉埋相同嘅條件,競爭才算公平。

伯爵府

薯圈 發表於 24-5-19 12:29
我贊成監管網約車,合法化左佢。同時取消的士呢樣野,而家最大矛盾係的士係合法受監管,所以的士司機成本 ...

兒家矛盾係, 政府整左個制度出黎, 又拍賣左咁多個牌收左咁多錢, 一下子推反整個制度會徹底破壞政府的商業誠信

最合理方法係發網約車牌, 但生意成本可能係幾十萬一架車, 而唔係零成本囉

珍珠宮

officecolor 發表於 24-5-19 12:18
我都想知,我係call uber taxi而唔係uber

因為你坐嘅係的士,的士係合法收費接載乘客的

珍珠宮

kwokdicken 發表於 24-5-18 18:33
香港的士由70年代開始發牌/ 或者話正規化
90年代一直有發新牌

你講得啱,所以嘈班司機有咩用?基本上得班車主賺錢,司機好難做。希望政府可以重整一下成個市場。

珍珠宮

fannychau 發表於 24-5-18 18:21
今日林世雄出嚟講,話會監管網約出租車,合法化應該是在必行,自己睇新聞啦。政府都唔會與民為敵,衹要新 ...

我贊成監管網約車,合法化左佢。同時取消的士呢樣野,而家最大矛盾係的士係合法受監管,所以的士司機成本亦高,如果全部任何車都可做網約車,揸開的士嘅租架私家車做$6-700/日,的士車租$11xx/全日(兩更), 成本低好多,亦可以合法揀客(睇到有call唔得閒可以唔接架嘛,的士如果無客,即使司機係赶住返去交車,市民都會覺得的士佬成日冚旗揀客。

只要大家條件係一樣,競爭先公平。等於一個係銀行借錢,另一個係私人放數,一個被監管合法,一個無監管非法,比較來都無意思。

如果統一管理左佢,司機又揾到錢,乘客又搭得開心,雙贏

伯爵府

薯圈 發表於 24-5-19 08:19
其實uber taxi算唔算已經係合法嘅網約車呢?

的士的確係合法的網約車

原因係的士牌除左容許以車程計車資外, 亦容許以包車出租

複式洋房

officecolor 發表於 24-5-19 12:18

uber taxi 咪即係uber, 佢哋合作。 好明顯taxi 有嚴重不足嘅地方,例如但不限於: ubertaxi 可以確定幾時有車,唔使喺條街度周圍搵,未上車已經知道幾多錢,知道司機資料更加安全,.....

大宅

薯圈 發表於 24-5-19 08:19
其實uber taxi算唔算已經係合法嘅網約車呢?

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊