自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

其實生酮飲食會對身體產生好多問題,我只信多菜小肉先正確

https://std.stheadline.com/realtime/article/2000296/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E5%9C%8B%E9%9A%9B-%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E8%AD%89%E7%94%9F%E9%85%AE%E9%A3%B2%E9%A3%9F-%E5%8A%A0%E9%80%9F%E5%99%A8%E5%AE%98%E8%A1%B0%E8%80%81%E6%88%96%E5%A2%9E%E7%BD%B9%E7%99%8C%E9%A2%A8%E9%9A%AA

象牙宮

mini122 發表於 24-5-24 09:19
出現咩問題
情緒病。

伯爵府

mini122 發表於 24-5-24 09:19
出現咩問題

知佢抑鬱,其實佢遺傳本身肥,長期要夾硬減到標準都好辛苦

伯爵府

Forgetmenot999 發表於 24-5-24 08:24
以前大學有研究話食蛋會好高膽固醇,衣家又話建議每日幾隻蛋,以前又話欖油煮食健康衣家又話唔係,以前話麥皮 ...

我都唔理
不過樣樣食食少少

公爵府

回覆樓主:

我覺得腸道暢通最緊要
我靠呢樣輕左10磅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

humor48 發表於 24-5-24 00:10
唔好意思離題一下,聽過唔少食生蒜既好處,但生蒜就甘食係好”辣”,請問jm你係點食既呢?
...

食生蝦刺身連埋生蒜再點汁食
好正

子爵府

mercurycc 發表於 24-5-23 18:08
欣兒都係生酮飲食後出現問題.

出現咩問題

男爵府

魚仔餅 發表於 24-5-24 07:30
我係佢減完先見佢,所以好大變化,塊面有皺紋同手有青筋,冇左神采好蒼老, 最明顯係會好暴躁無啦啦發脾氣 ...

有無神采有無蒼老最好係睇食咗生酮好來嘅藝人,聽人講倒不如睇人版最實制。唔係睇一個半個,係睇一群

珍珠宮

其實控制下食糧,做運動,通淋巴,已經可以正常減肥

男爵府

annie133 發表於 24-5-23 23:32
小心女性通常5/60歲更年期後問題先開始泛現

以前大學有研究話食蛋會好高膽固醇,衣家又話建議每日幾隻蛋,以前又話欖油煮食健康衣家又話唔係,以前話麥皮健康衣家又話唔係,食物金字塔咪之前乜研究乜專家推崇,若跟足去食,咁高碳隨時食出個病來,所以諗咁多做乜,隨時將來又被推返。有啲響當當嘅大學做嘅研究背後係基金比經費贊助,都唔知背後有無涉及財團利益,所以我唔會再理啲乜專家、乜傳媒、乜學者講嘅嘢,隨時可能今日大家唔認為健康嘅嘢將來睇返係最健康,話唔定將來你選擇認為健康嘅食法結果更年出問題都唔定呢!我自己唔會理啲咩生酮唔生酮,食嘢係一種享受,我會隨自己喜好

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔好意思離題一下,聽過唔少食生蒜既好處,但生蒜就甘食係好”辣”,請問jm你係點食既呢?
...

有冇去台灣食過台灣腸?佢地直接加原粒生蒜食,夾埋超好食

伯爵府

所有對身體規律對抗行為都係會影響健康,只有多菜少肉,多運動,多飲水先係健康之源。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 24-5-23 23:32
生酮飲食原本係一種醫療方法,後來被用作其他用途,最多係減肥,如果用在健康方面,我覺得有啲講唔通,因 ...

長期keto會傷身

男爵府

...

係辣㗎,有人建議空肚食,我就覺得令個胃唔舒服,但我有時都會,唔多。我鐘意磨蓉夾住啲肉食或者飯後磨三粒當藥食,如果出街食飯前會預先磨定帶出去食, 我係食有機生蒜。

珍珠宮

zitzai 發表於 24-5-24 05:12
我有個朋友都係,睇住佢個樣變殘,明明之前皮膚係 ok 嘅。佢講過杯防彈啡先得人驚,瘦唔瘦我唔知,但咁食 ...

我係佢減完先見佢,所以好大變化,塊面有皺紋同手有青筋,冇左神采好蒼老, 最明顯係會好暴躁無啦啦發脾氣

珍珠宮

魚仔餅 發表於 24-5-23 19:34
我身邊有個人,長年做運動減唔到,用生酮短時間減左超過廿磅,但真係突然變得好衰老好乾同好暴躁,我見佢隻 ...

我有個朋友都係,睇住佢個樣變殘,明明之前皮膚係 ok 嘅。佢講過杯防彈啡先得人驚,瘦唔瘦我唔知,但咁食法膽固醇無可能超標

複式洋房

之前聽過有營養師講,keto 唔可以長其進行,最多6個月,因為真係好傷內臟,尤其是個腎,而且長期keto 膽固醇好容易超標,所以佢係唔鼓勵人行keto, 佢覺得減肥應該試咗計卡路里或者低碳先,都減唔到但又要短時間落磅(譬如趕住結婚)先試keto. 到減到理想磅數就要轉其他diet 維持住,唔可以永遠keto, 佢真係見過人patient 長期keto 搞到腎癌。

別墅

Forgetmenot999 發表於 24-5-23 20:47
其實我唔多亦唔鐘意食菜,但會迫自己食少少,所以唔會完全無食,來來去去幾種,火煎菜、菠菜(為攝取鐵質)、 ...

珍珠宮

Pulmma 發表於 24-5-23 23:40
我晚餐無澱粉,已經瘦到

係,減碳水已經有幫助

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

wan_sosin 發表於 24-5-23 23:32
生酮飲食原本係一種醫療方法,後來被用作其他用途,最多係減肥,如果用在健康方面,我覺得有啲講唔通,因 ...

我晚餐無澱粉,已經瘦到

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊