自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

https://news.mingpao.com/pns/%E7%B6%93%E6%BF%9F/article/20240604/s00004/1717433321098/%E8%B1%90%E7%94%B0%E7%AD%89%E6%97%A5%E6%9C%AC5%E8%BB%8A%E5%BB%A0%E6%95%B8%E6%93%9A%E9%80%A0%E5%81%87-6%E6%AC%BE%E8%BB%8A%E5%81%9C%E5%94%AE-%E6%B6%89%E5%AE%89%E5%85%A8%E6%B8%AC%E8%A9%A6%E9%81%95%E8%A6%8F

唔知有無人跳出來話,造假都比其他國家的質素好

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

lihomahk 發表於 24-6-6 09:09
現在聽到日本人嘅匠人精神只覺得 喺口号

匠人精神...真係虛偽到爆

子爵府

alau2021 發表於 24-6-6 02:08
東京電力公司數據造假40年 - 2023
Panasonic數據造假40年 - 2023
正露丸成份造假30年 - 2024

現在聽到日本人嘅匠人精神只覺得 喺口号

珍珠宮

畀面勳章

lizalch 發表於 24-6-6 06:07
我覺得安全測試做假應該拉去坐監喎,如果係性能做假,例如其實架車馬力被作大最多都係速度嘅問題而已;但安 ...

不要太天真,如果日本仔對人命有感覺,就唔會造假幾十年,鞠躬幾秒就算,更加唔會倒輻射毒水落海啦

大宅

回覆樓主:

我覺得安全測試做假應該拉去坐監喎,如果係性能做假,例如其實架車馬力被作大最多都係速度嘅問題而已;但安全性有問題隨時出人命架喎!

複式洋房

大宅

咁多

伯爵府

自由自在228 發表於 24-6-6 00:44
同事咬牙切齒憎中國, 但自己淘埋一份

我的同事都係咁架

翡翠宮

咁多,日本子表面真係呃到好多蠢人

珍珠宮

Edithcsm 發表於 24-6-6 02:03
真夠衰,五間咁多,仲要係大公司都咁樣

IHI原動機數據造假20年 - 2024
全日空及日本航空員工考試作弊 - 2024
日本宇宙航空JAXA數據造假 - 2022
三菱汔車測試造假25年 - 2016
三菱電機數據做假30年 - 2021
三菱綜合材料造假 - 2017
三菱綜合材料再曝造假 - 2018
東芝財務連續6年造假賬- 2015
東芝財務再曝造假賬 - 2019
豐田汽車測試造假35年 - 2023
豐田汽車測試認證數據造假 - 2024
大發汽車測試造假30年 - 2023
川崎重工質檢造假38年 - 2022
日立金屬造假30年 - 2021
小林化工腳癬口服藥混入過量催眠藥造假40年- 2021 (2人死亡)
小林製藥紅麴保健品 - 2024(5人死亡)
福岡縣著名溫泉造假 - 2023
鈴木汽車數據造假 - 2016
曙光制動器數據造假20年 - 2021
旭化成建材數據造假10年 - 2015
企業Japan Pile數據造假 - 2015
神戶製鋼數據造假10年 - 2017
東洋橡膠工業數據造假 - 2015
高田氣囊門數據造假 - 2015
宇部興産數據造假30年 - 2018
東麗株式會社碳纖維數據造假8年 - 2017
小保方晴子細胞造假 - 2014
藤村新一考古造假20年 - 2000
東京大學6名教授論文造假 - 2016
大阪大學教授秦吉彌論文造假 - 2019
生物學家加藤茂明論文造假 - 2012
麻醉學專家藤井善隆論文造假 - 2012
麻醉學專家上嶋浩順論文造假 - 2021
科學家渡邊嘉典論文造假 - 2017
科學家山中伸彌論文造假 - 2018
骨科醫學專家佐藤能啓論文造假 - 2016
骨科醫學專家岩本潤論文造假 - 2015
骨科醫學專家齋藤祐司論文造假 - 2017
多間大型酒店餐館食材造假 - 2013
神戶Plaisir低價肉冒充神戶牛 - 2017
白色戀人餅乾食用日期造假10年 - 2007
熊本縣蛤蜊產地造假超過10年 - 2020
岐阜縣鰻魚產地造假最少5年 - 2021
靜岡縣裙帶菜產地造假超過10年 - 2021
連鎖壽司店濱壽司食用日期造假 - 2023
阪急阪神飯店食材造假超過7年 - 2013
大倉飯店高級餐廳食材造假 - 2013
三笠旅館食材造假 - 2013
間人蟹產地造假10年 - 2024
熊本縣海瓜子產地造假20年 - 2022
毛利商店牛蒡產地造假10年 - 2023
越光米產地造假 - 2017
鹿北制油芝麻油產地造假 - 2018
奈良市旅館牛肉產地造假 - 2013
株式會社肉類造假30年 - 2007
船場吉兆食材造假10年 - 2008
雪印毒奶事件 - 2000
雪印牛肉產地日期造假 - 2001
羽毛製品產地造假 - 2016
KYB減震裝置造假15年 - 2018
斯巴魯汽車數據造假 - 2018
西鐵城電子數據及產地造假最少5年 - 2018
商工中金數據造假 - 2017
GDP數據造假8年 - 2021
作曲家佐村河內守作品造假20年 - 2015
311大地震紀錄片造假 - 2014
關東大地震照片造假 - 2018

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

真夠衰,五間咁多,仲要係大公司都咁樣

珍珠宮

syne403 發表於 24-6-5 16:28
反而豐田喺中國銷售嘅車型冇事喎

「中國市場銷售的車型與本次事件無關,相關認證實驗按照中國法律法規,在中國管理部門的監督、指導下完成,不存在安全和品質問題。」

中國人監督就冇事,喺日本俾日本仔監督就一定造假

子爵府

Roblox 發表於 24-6-5 21:28
無計,佢哋知道日本倒輻射水都可以當無嘢,仲傻更更自投羅網衝去日本吸收輻射,如果係大陸發生嘅話就0.1秒 ...

真係唔明佢地個腦用乜嘢構造

子爵府

orezo 發表於 24-6-5 20:47
話自己唔買中國貨果d 傻仔,買第二度的假貨

同事咬牙切齒憎中國, 但自己淘埋一份

子爵府

Png 發表於 24-6-5 15:03
唔買佢D車事小
大家小心爆食安造假啦
而家日日境內倒核水

大驚小怪, 班KOL、一家大細話去就去啦, 佢地食得不知幾開心

子爵府

小肥兔 發表於 24-6-5 14:57
扮睇唔到都無用,新聞一出,已成事實,日本仔鞠幾多次躬都無用,洗不掉的污點
...

佢地會贊小日本有承擔, 班鄉下人特別大愛㗎

子爵府

czl115 發表於 24-6-5 13:57
標題改成中國,一早幾十版

呢刻為止只去到第2版, 果然鄉下人

子爵府

lihomahk 發表於 24-6-5 13:50
時運高睇唔到

係打C都睇唔, 咁咪唔算假囉

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

居然係豐田最多車出事

大宅

自由自在228 發表於 24-6-5 12:14
成15分鐘得兩個回覆,竟然冇乜人遣責小日本造假

無計,佢哋知道日本倒輻射水都可以當無嘢,仲傻更更自投羅網衝去日本吸收輻射,如果係大陸發生嘅話就0.1秒衝晒出嚟鬧鬧鬧,一係就講N年前咩地溝油九唔搭八都要攞出嚟講,死都唔面對唔指責切身依家發生嘅日本輻射事件。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊