自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

姨甥仔昨日上富士山睇日出
我未上過,您們有無上過去?
睇似好辛苦,要行大約5個鐘先到 山上小屋 (太子館 八合目)
attach0/tmp/phpv3HbMO
attach1/tmp/phpY1uDB9
attach2/tmp/phpl7Ggru

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

dougiewoodie 發表於 24-7-3 20:27
你講年青不去玩, 令我想起舊同學立法局議員林哲玄醫生. 中6時, 我吔4個男生只是拿住個營帳, 拿住個煲, 米, ...

即刻啲記憶返返嚟

dougiewoodie    發表於 24-7-10 22:23

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

PerryChak 發表於 24-7-10 16:45
我仔都上咗山
加油

小心保暖,量力而為

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

子爵府

wong2323 發表於 24-7-2 16:27
5點幾就食晚餐,食完瞓幾個鐘,半夜要起身登頂

我仔都上咗山
attach1/tmp/phpLZIQRz

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ernbe 發表於 24-7-10 14:28
曾經征服七大洲最高峰的攀山專家曾志成解釋,由山腳起步的好處,是過程中能適應高度,用時間將身體紅血球 ...

真係要量力而為。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

my005 發表於 24-7-9 21:14
呢幾日咁曬,由五合目,行去八合目,要幾個鐘,若行得太快,會唔會高山症?

RIP ...

曾經征服七大洲最高峰的攀山專家曾志成解釋,由山腳起步的好處,是過程中能適應高度,用時間將身體紅血球帶氧能力提高。他說,很多人到八合目,即大約3100米的高度,就開始有高山反應,如果讓身體多一天在高海拔地方適應會更好。他認為登山人士最重要知道自己的情況,例如當遇到頭痛等不適,如果堅持登山「死頂」,最終有可能不省人事或有其他意外發生。

超級版主

dougiewoodie 發表於 24-7-9 20:36
昨天, 工業貿易署有位 58歲做IT的SSM Lawrence Huang不幸登富士山時 去世. 哀悼.
Rip
可能高山症影響,當年許冠傑去尼泊爾拍電影,得高山症都命懸一線

唵嘛呢叭咪吽      

伯爵府

apple220 發表於 24-7-9 20:56
係咪Kiki & May

係!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pig_tiger 發表於 24-7-9 21:16
阿仔學校暑假有富士山登山團,阿仔有想話去,但我話阿仔平時喺香港都無行山,唔知應唔應付到,無謂要成班同 ...

如去,要帶備定特效止痛丸同慢步速行。聽過啲後生話,佢地有啲有高山症反應,好頭痛,好彩有帶特效必理痛咋。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

回覆樓主:

阿仔學校暑假有富士山登山團,阿仔有想話去,但我話阿仔平時喺香港都無行山,唔知應唔應付到,無謂要成班同學等佢1個

瑪瑙宮

呢幾日咁曬,由五合目,行去八合目,要幾個鐘,若行得太快,會唔會高山症?

RIP

大宅

吸收輻氣

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

今日好似又有一個死喺富士山

伯爵府

Hanayori 發表於 24-7-2 21:56
睇過2位YouTuber 上富士山嘅片,好似好辛苦,山上使費唔平,去廁所都要比錢,最辛苦係落山,膝頭哥好攰,我 ...

係咪Kiki & May

大宅

2024勳章

wong2323 發表於 24-7-3 21:53 著咁少衫,無凍病真好彩

昨天, 工業貿易署有位 58歲做IT的SSM Lawrence Huang不幸登富士山時 去世. 哀悼.

我在1993-1994年 派過去工業貿易署做政府部門電腦網絡, 我記得很多在貿易署做IT的, 很多都喜歡去遠足, 有認識的人去世, 深感難過.

珍珠宮

wong2323 發表於 24-7-2 21:40
要行足十幾個鐘上落山會好吃力,上山仲有可能會有高山症反應

公爵府

dougiewoodie 發表於 24-7-3 22:31
4個在男校成長 沒見過女生的18歲男生, 坐在浪茄的海灘, 捧著碗腐竹糖水 在滿天星光下談將來, 如果是現在, ...

那些年.....

浪茄東壩好正、我都想我回憶裏多些此等戇居事

dougiewoodie    發表於 24-7-6 03:50

珍珠宮

2024年龍年勳章

wong2323 發表於 24-7-4 19:58
我都係咁話

舊年年尾幾位姨甥帶佢地父母同我地,去河口湖遠觀富士山

超級版主

bobomia 發表於 24-7-4 16:24
富士山遠觀就夠了
我都係咁話

舊年年尾幾位姨甥帶佢地父母同我地,去河口湖遠觀富士山

唵嘛呢叭咪吽      

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

富士山遠觀就夠了

首頁