想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次抽血HCG只得41, 不斷上網爬文,九成九都係唔好既結果(HCG正常過100先穩陣)...但都俾我搵倒幾篇有好結果的。希望俾多啲正面信息大家參考,鼓勵同路人
27/6/2024 放胎
6/7/2024 day 9抽血 HCG指數41
(上次同樣是day 9抽血,HCG指數26,一星期後抽血5X,化學懷孕)
今次13/7/2024再抽血,成功翻倍,HCG有432,下星期一可以返威院照超聲波,希望順利照倒閃閃
做媽媽真係唔容易,BB咁努力,我都要加油!

la_source    發表於 24-7-24 10:06

複式洋房

Meimei42922 發表於 24-7-31 14:58
保重
休息吓再出發,相信你一定會有好結果!

謝謝你呀

別墅

2024勳章

保重
休息吓再出發,相信你一定會有好結果!

複式洋房

babycome2022 發表於 24-7-22 18:30
我都養左貓貓!有佢地陪我地真係會開心好多,望住佢地訓教,比我摸到好舒服mi晒眼真係會好滿足!! :yummy ...

毛孩真係又暖身又暖心
公家IVF只會按規距辦事,對佢地黎講..同你講你流產了都係好平常,沒有情緒...沒有半句安慰,反而姑娘有叫我保重。。

複式洋房

YenYen_FB 發表於 24-7-22 09:52
我養左2隻狗,佢地陪左我7年多,挨過左無數個難眠既夜晚,每次流眼淚teddy都會錫我的眼淚。。這兩天的情緒 ...

我都養左貓貓!有佢地陪我地真係會開心好多,望住佢地訓教,比我摸到好舒服mi晒眼真係會好滿足!!
其實喺政府度做ivf 真係好被動... 所以都真係要靠自己去搵原因!!

複式洋房

sukimak390 發表於 24-7-22 13:59
回覆 YenYen_FB 的帖子

你可以試下去家計會驗丫佢地有個高危配偶遺傳病篩查 https://www.famplan.org.hk/j ...

謝謝你呀,剛剛申請了^^

洋房

你可以試下去家計會驗丫佢地有個高危配偶遺傳病篩查 https://www.famplan.org.hk/jcgcs/zh/application-details
免費的
而你想抽果d 免疫系統 凝血功能 可以問下家計會有冇得抽埋

複式洋房

pyckk 發表於 24-7-21 11:35

我都有養一隻狗狗(2歲),佢真係好治癒我地,我地都中意帶佢去唔同地方,見佢有大 ...

我養左2隻狗,佢地陪左我7年多,挨過左無數個難眠既夜晚,每次流眼淚teddy都會錫我的眼淚。。這兩天的情緒時好時壞呢。。。
星期六黎左月經,今天是威院覆症的日子,原本是照超聲波的。。。最後變成確認沒有懷孕
我問醫生可否幫我驗免疫系統+凝血功能,佢話要第三個胚胎都流產先可以驗,聽到這裡。。。真的無語,我最好的只有3個胚胎,所以我決定自己去驗!!!

洋房

我都有養一隻狗狗(2歲),佢真係好治癒我地,我地都中意帶佢去唔同地方,見佢有大片草上奔跑放電,真係好開心!瞓覺時,見到老公同狗狗熟睡在我兩邊,覺得咁樣其實都好幸福!有時真係心境決定一切,享受一下而家既生活。幸福就係當下這一刻…

複式洋房

pyckk 發表於 24-7-19 20:31

雖然係公家做都預左,但佢地真係好流水作業式,有時會覺得唔對我惡已經好好,但其 ...

哭過以後我亦有新的體驗
回到4月那時候,新搬的家,那時候是幸福快樂的
望望身邊的老公,兩隻可愛的狗狗
BB未黎既時候就先珍惜現在吧!
我們沒有失去什麼,只是回到之前也不差的生活
人生苦短,我決定邊調理邊好好享受現在的二人世界 再帶狗狗出去遊山玩水,一起放輕鬆加油吧!

洋房

雖然係公家做都預左,但佢地真係好流水作業式,有時會覺得唔對我惡已經好好,但其實我地都人,都會有情感…說話個tone溫柔少少係咪真係咁難?!嗰種抑壓真係好煎熬,知道結果後直情成個人無哂動力,所以我都頹廢咗幾日,平伏心情後(煲劇的確可以分散下專注力),就開始睇化左d野,諗多咗唔成功之後有咩計劃,同埋決定再努力啲調理,個人好似踏實咗d,無再將個結果睇得咁重。
我有一排都係網上睇好多資料,搞個人好緊張,所以適可而止便可,不過知多啲都係一件好事…anyway, 唔好迫得自己太緊。

複式洋房

pyckk 發表於 24-7-19 15:11

因為上次植入後幾日feel到壓力越嚟越大,大到幾晚瞓唔到,好焦慮好想喊,但又要忍 ...

我都係咁,由植入後幾日開始好焦慮,直至收倒第一個驗血報告,hcg指數好低,壓力就更大...但又唔敢喊,要堅強,等待第二次抽血報告,見倒翻倍數字好靚,安排照超聲波,開心左一日,點知第二日醫院姑娘又打黎講數字都未達標 未知成唔成功,心唸你可唔可以講多啲鼓勵性既說話,壓力又開始大,又開心又擔心,但又要努力抑壓...直至最後結果,加加埋埋...真係人都顛,醫生只是冷冷的說一句停藥....對他們來說也許習以為常,對我們來說是一個小生命。
仲要係同事朋友面前扮無事,真係好難頂,好唔想講野...
不過傷心之餘,我都開始上網搵資料,我想驗下免疫系統和凝血功能,唔想再白白失去下一次經驗

洋房

因為上次植入後幾日feel到壓力越嚟越大,大到幾晚瞓唔到,好焦慮好想喊,但又要忍住,唔想負面情緒影響結果….到知道失敗個下,真係失哂控咁喊出嚟,而且我知道我喊既原因並不單只是個結果失預期,而係之前累積既複雜情緒,終於可以一次過抒發出嚟!真係經歷過既人先會明,所以,想喊就盡情喊啦!明白係街上要忍住個種辛苦(給你一個大擁抱❤️)好多人一世都唔會明唔會知我地既感受,我都感恩沿途上可遇到你,我地都要一齊一加油,好好準備下一次植入!

複式洋房

pyckk 發表於 24-7-19 14:00

我不敢相信見到你呢個post,真係好難接受,睇著你呢排既心情起伏,感受到呢刻你會 ...

當我睇倒嗰句:『如果你想喊,就連埋之前一直承受既壓力盡情地大喊吧』我在餐廳很努力忍住,不讓眼淚流下來。。感恩遇見你,感謝你看到我的故事,你講得好好,我既傷心不止這一次....是累積了8年的壓力,8年的無助。。。謝謝你,有明白自己的人真好!一起大哭一場走出陰霾吧!

洋房

我不敢相信見到你呢個post,真係好難接受,睇著你呢排既心情起伏,感受到呢刻你會有幾傷心….有幾失望…如果你想喊,就連埋之前一直承受既壓力盡情地大喊吧,喊完真係會舒服少少…我果排會loop陳蕾個首「相信一切是最好的安排」,聽完會有返少少正能量…
都係個句,不到最後一刻都不要放棄!你已經做得好好架啦,至少仲有機會。
慢慢俾d時間平伏心情,做d令自己開心既野,希望你早日可以走出陰霾,重新向著晴天出發!不要灰心,仲有我地呢d同路人互相扶持,一定有人明白你的!

ps 如果你想消磨時間又喜歡睇戀綜,推介韓國既「戀愛兄妹」,咁啱「喜歡你我也是」我都有睇~

複式洋房

pyckk 發表於 24-7-18 15:02

你講得好詳細,多謝你既資訊無錯呀,做多d其他野,等自己無時間諗太多

6/7/2024 hcg 41
13/7/2024. hcg 432
18/7/2024 hcg 36.5...
(本來是想去婦科診所配藥..點知又叫我驗多次血)
我仲未敢相信...
5日就跌咗多...
BB又走了.....
一場歡喜,一場空
終於淚崩了

複式洋房

AngelVenus 發表於 24-7-18 16:50
順順利利好好安胎, 加油阿!

謝謝你,加油加油!!

複式洋房

pyckk 發表於 24-7-18 15:02

你講得好詳細,多謝你既資訊無錯呀,做多d其他野,等自己無時間諗太多

別客氣,這條路唔容易,要互相支持!我都有睇中國戀綜 最近睇緊《喜歡你 我也是》,之前睇《我們戀愛吧》都好好睇!
韓國戀愛節目是那一套呀?

大宅

2024年龍年勳章

順順利利好好安胎, 加油阿!

洋房

(我都係講就叻,自己完全做唔到)
大家互相提點下,都有d幫助
BTW 我都好中意睇戀愛節目,韓國/中國都有追緊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊