自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇人接近40歲先泥考(emoji)

男爵府

CingLee 發表於 24-8-24 01:59
揸車好易架,當年學9hr就考到,第2堂師傅已經話我好似揸火箭咁快 ,學左5hr已經想去考,但又未到考試日 ...

好勁呀你 我報左筆試啦(emoji)(emoji)

珍珠宮

lily233242 發表於 24-8-23 23:26
我今日學掉頭,俾師傅喝到我心都跳埋出嚟
我想問:例如你師傅話教掉頭,咁係咪第一嘢就已經叫你自己 ...

del

珍珠宮

我想問:例如你師傅話教掉頭,咁係咪第一嘢就已經叫你自己 ...

我前後跟過三個師傅,第一個師傅講左一次就叫我做三手軚,我連個原理都未明,每次做錯就閙但又唔鍾意人問, 挫折感好大,跟住我將啲steps抄低不斷背,到第二個師傅每一個步驟都解釋俾我聽,又教我去到邊望邊個位我先開竅

別墅

kenix_kwok 發表於 24-8-21 20:15
多謝大家鼓勵 我決定去考 希望40歲前完成目標

加油

別墅

fb有個學車群組你可以加入去

https://www.facebook.com/groups/1470831283043417/?ref=share&mibextid=NSMWBT

別墅

hkpopeye 發表於 24-8-21 21:21
可以pm你街外師傅聯絡資料俾我,我想補鐘嚟解凍雪藏牌☺️

我有車,免費幫你補啦

別墅

萬樂朱 發表於 24-8-21 18:28
學院和街外師傅一共學了四十多小時才去考路試,寧願操多啲,希望一次合格,總好過唔合格,又再俾錢重考和 ...

睇嚟你係一個好細心嘅人,我當年考油塘,乜嘢功課都冇做到,考試當日還遲到,幾乎考唔到,我考車可能揸得比較快,我考完後比我更早出發考試個人,仲喺度掉頭

別墅

lily233242 發表於 24-8-21 17:58
太犀利了吧!可否分享避秘技?你在駕駛學院學,還是出邊跟私人師傅學?學咗幾多堂?

我50幾歲先去學,嚟 ...

揸車好易架,當年學9hr就考到,第2堂師傅已經話我好似揸火箭咁快 ,學左5hr已經想去考,但又未到考試日

別墅

kenix_kwok 發表於 24-8-21 07:57
我39 想去考 考完又冇車(emoji)純粹睇下自己係咪真係可以考到

我有車呀,考到借你揸

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lily233242 發表於 24-8-23 23:33
我有心想考好佢,但係我上咗10堂,我覺得我對機器嘅操控...並不能手到拿來、得心應手、手腳眼唔係太協調.. ...

似乎未掌握到,再揸熟d
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

cattz288 發表於 24-8-21 22:06
你有需要喎,比信心考好佢

我有心想考好佢,但係我上咗10堂,我覺得我對機器嘅操控...並不能手到拿來、得心應手、手腳眼唔係太協調...

例如轉彎扭軚扭過龍;明明見到係直線揸定軚盤,但架車又偏埋一邊...

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

cheung2000 發表於 24-8-21 22:38
離年尾仲有幾個月,仲有時間,揸耐左,轉彎、睇位會好啲,臨考前上密啲,我臨考試前幾星期每星期上2-3次, ...

我想問:例如你師傅話教掉頭,咁係咪第一嘢就已經叫你自己做,佢在旁口述每個動作和指令?

男爵府

cherriehahaha 發表於 24-8-22 07:41
因為第二次考個日覺得揸得唔好,考緊個時覺得應該都肥。

我覺得考車牌,運氣佔好大比例,特然有個盲毛衝 ...

冇錯 真係要天時地利人和

男爵府

kenix_kwok 發表於 24-8-21 20:26
點解呀

因為第二次考個日覺得揸得唔好,考緊個時覺得應該都肥。

我覺得考車牌,運氣佔好大比例,特然有個盲毛衝出嚟,分分鐘搞到考車肥佬。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

加油!學足啲時數,睇多啲YouTube唔同師傅拍嘅教車片路線片,會好有幫助!

珍珠宮

太犀利了吧!可否分享避秘技?你在駕駛學院學,還是出邊跟私人師傅學?學咗幾多堂?

離年尾仲有幾個月,仲有時間,揸耐左,轉彎、睇位會好啲,臨考前上密啲,我臨考試前幾星期每星期上2-3次,考前幾日差唔多隔日上,每次諗起每重考一次都要洗多起碼6000(租車考鐘補鐘)就叫自己比心機揸好啲

伯爵府

萬樂朱 發表於 24-8-21 18:28
學院和街外師傅一共學了四十多小時才去考路試,寧願操多啲,希望一次合格,總好過唔合格,又再俾錢重考和 ...

原來你的車牌得來不易,你真的很用心去考呢個車牌!我喺你度學到好多嘢,我都會跟你咁做:步行考試路線,觀摩其他司機點樣揸車,呢個真係一個好好嘅方法

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

你有需要喎,比信心考好佢
放下自在

大宅

MrsFung 發表於 24-8-21 09:48
2年前疫情期間學車,46歲一take pass

請現時學同考牌要幾錢吖?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊