全民熱投

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

作為家長,你如何培養孩子的創意?
多選投票: ( 最多可選 10 項 ), 共有 589 人參與投票
4.76% (52)
22.99% (251)
16.48% (180)
5.13% (56)
20.51% (224)
9.62% (105)
2.20% (24)
10.07% (110)
6.96% (76)
1.28% (14)
你所在的用戶組沒有投票權限

禁止訪問

禁止訪問

民房

只要在孩子發表意見時,儘量不say no,不阻礙他,小朋友天生是很有學習能力,他們並不像大人有特定的框架去思考.本身是有創意的.

大宅

q1w2e3r4t5y6u7i8o9p0a1s2d3f4g5h6j7k8l9z0x1c2v3b4n5m6

原帖由 QE 於 09-10-6 18:13 發表
盡量比多d機會佢發揮, 唔好成日唔比佢講同做。好似比幅劃佢填色, 就唔好你佢油咩色, 佢鍾意棵樹係紅色咪紅色, 紫色咪紫色lor!

大宅

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm12345678910

原帖由 依嵐媽媽 於 09-10-2 14:51 發表
BB出世時已比佢聽classical music, 原本只想佢情緒安定d, 唔知係咪因為咁, 佢攞左兩年創意藝術獎...

民房

鼓勵孩子多留意/觀察四周人,物和事, 引導他們思考"為什麼會這樣", "估下佢地係度做緊咩" ....... 之類
小樹苗

民房

如何培養孩子的創意

在沒有任何危險的情況下,不要經常不准許小朋友做這個,又不准許小朋友做那個,
讓小朋友多些空間去發揮、嘗試,這才會有Brain storming,否則,
小朋友只會在你的frame內成長,怎可能有創意!

Hell668

禁止發言

大宅

盡量比多d機會佢發揮, 唔好成日唔比佢講同做。好似比幅劃佢填色, 就唔好你佢油咩色, 佢鍾意棵樹係紅色咪紅色, 紫色咪紫色lor!
由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

大宅

畀面勳章

BB出世時已比佢聽classical music, 原本只想佢情緒安定d, 唔知係咪因為咁, 佢攞左兩年創意藝術獎...
希望仔仔過著有愛愉快的學校生活

首頁

尾頁

跳至