自由報料

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

原帖由 dada~0w0~ 於 10-3-18 17:27 發表

THANKS~~ 我今日去左茶會ar

連埋我有8個人....(我自己去, 冇人陪我)

會後, 我問個小姐...乜咁小人既?成團幾多人ga?仲收唔收人ga?

佢話 共14人, 已經截左......唔收.....

我見, 今日 除我之外, 全部都係a ...

oh......14個人應該係坐細旅遊巴, 而且你話好多老人家, 酩正常都會讓佢地坐前面, 而且細旅遊巴係無我車底放行李, 所以行李都要放上車, 要有心理準備, 不過淡季都好多時人數少嘅.

以前我做嘅時候呢, 會一次過同團友收晒6日要比bell boy嘅小費, 即是5晚就$5x(5晚+5早), 即是1間房$50, 咁我呢就一次過比hotel bell boy, 咁d團友就唔使自己再比同驚無散子, 攪當然, 如果d團友唔比都無計, 始終比小費係不明文規定

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

我之前係旅行社做領隊嘅, 見你地傾得咁開心, 好想傾埋一份, 不過待我已經無做5年, 不過都希望幫到你地 ^^

報邊間旅行社? 基本上都而家香港所謂嘅大行, 一般價錢都好接近, 而行程更加係你抄我, 我抄你, 所以分別唔太大, 大家可以從幾方面著手考慮
1. 航空公司&航班時間 (唔使我講都知要搵d早去晚番, 現呎咁多日架啦)
2. 酒店 (可能有d會其中一晚upgrade)
3. 保險 (有d旅行社要你一定要幫襯佢買)
4. 人數 (人少坐細旅遊巴, 真係好辛苦)

而大家話華東6天幾舊水, 其實已經有咗好耐, 華東係一個比較特別嘅地方, 會有好多加遊, 因為團費平, 所以要黎幫補當地旅行社嘅人頭費, 當然你可以話唔關你事, 你當然可以唔join, 而且而家香港大旅行社嘅投訴制度都好完善, 所以大家唔使太擔心會迫你去, 不過如果你之前無去過, 都可以去, 始終出去玩, 就一定預咗要洗錢, 不過睇吓你洗得開唔開心, 如果你覺得一開始就比人屈而去嘅, 就一定會唔開心, 希望大家都可以開開心心咁去旅行 ^^

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我上年跟東瀛去華東5日,團費+雜費大約1700,另外小費+活動600左右,其實我覺得每間行程差唔多,但多數會跟康泰,永安呢D多人跟既旅行社

另外佢既所謂自費活動,多數人都會去,因為好少人會自己唔跟團而留係附近等,而且你見咁多人去自己都好少話唔去既(我上次就係),不過都OK既,去旅行都想開心,唔係話太多錢既我都會比,當然要睇自己鍾意喇

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 dada~0w0~ 於 10-3-13 13:58 發表
已經....報左新華 sun flower $899

咁妳玩得開心d啦.:lol:

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

伯爵府

好媽媽勳章

上海我SARS後去過, 團費都係$999, 跟康x, 勁多無聊行程, 要去珍珠廠/珠寶廠/絲綢廠, 勁sell嘢, 不過我見d被都ok, 買咗2張比少爺小姐, 但阿少爺果張不慎比工人放入洗衣機洗, 就咁無咗! 又有一景點自費食小籠包, 我覺得香港果d好味好多.

感覺上去上海都ok, 食住都ok, 自己出去食仲正, 不過你預咗比幾舊水出去, 唔好祈望好似電視d旅遊特輯咁好玩啦! 叫做有飛機坐過便算啦!

珊瑚宮

新華唔錯,經常有驚喜.康泰不過不失.關鍵.............HEHEHE...........保證你眼界大開..............HAHAHA.
玩具萬歲!

複式洋房

點解 5 去海南島,一家 5 口去 d 舒服的團

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

同埋我都有d唔明, 樓主其實係想搵平旅行團嗎?

我睇見你話係朋友請你去, 如果真係朋友請你去, 而你朋友又覺得$899 呢個價, 住既酒店會有老鼠... 不如你問清楚你朋友! 其實佢可以負擔幾多錢請你去旅行再搵旅行團啦!

我真係唔知華東係指邊d地方, 但我返鄉下, 係潮州果邊果小城鎮, 一晚賓館, 企企理理無老鼠, 個feel似香港3星酒店, 都要3百蚊一晚... 所以我真係唔明, 900蚊真係得, 6日旅行團??

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我未參加過!
但我真係好疑惑900蚊真係可以去到?

華東6日其實係去邊架?
係咪住飛機去架? 我之前search過,香港出發, 機票最平最平, 都要千幾蚊啦!

點可以900蚊可以去6日, 仲有酒店住?

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

小費:
我發覺幾年前間間旅行社去同一條線, 開始劃一, 我估業界大家傾好, so不需浪費時間格價!
自費節目:
提議你join1-2個, 如果一個都唔join, 不如買package好過接受低人一等又比導遊單單打打十問九唔應的生活, 無謂令自己高高興興出發嬲嬲怒怒回家!
因為領隊導遊在自費節目中抽水!加上有d項目真是一去便一整天, 如何唔join真的只有在車上呆等, 十分無聊浪費時間!
好現實, 如果去完一個購物點, 團友買得大手筆d, 停留的時間都短d, 之後去食飯的一餐d餸都企理d大碟d!
如果個導遊話一定要全部join曬,因為有d衰人講大話, 說公司規定! 不要相信, 自己小心地選擇喜歡的join一兩個當破財消災便可!so, 上車自己睇下單張內的自費節目, 食飯/返酒店商量好便目標一志!

食住的方面:
因為是假日,因為接待人數太多, 人手唔夠,一定比平日差d!
領隊, 導遊:
間間都有好, 有衰, 看運氣!

伯爵府

好媽媽勳章

都唔奇啊! d 國內同胞是舊金礦, 佢哋好豪架!

首頁

尾頁

跳至