自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

睇緊陳法拉訪問,明明佢十五歲才從大陸去美國,講到自己好似唔識中文咁,唔係嘛,成日強調自己中文差,大陸人15歲比我地香港15歲小孩的中文水平已差好遠。。。。。係叻好多!

訪問一開始,居然問佢知唔知‘文盲’係咩意思, 佢又扮哂嘢咁答到似是疑非咁。 真係扮鬼妹,扮唔識中文係巴閉D架

水晶宮

原帖由 stkyo 於 10-3-30 20:18 發表
你糾正下佢囉~

至弊我仔呢類仔係D野一入咗腦就好難糾正佢...呢下先至驚&惡搞.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你糾正下佢囉~

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-30 20:01 發表

自從我睇咗唱K小魚仙大玩三角苦戀後,我就怕咗香港播嗰D卡通,同埋查實爆旋陀螺呢D卡通我都唔太想個仔睇,成日D主角比賽輸咗就全部負面情緒同對白,搞到個仔更加在意輸,一輸就好負面,完全唔去明白/理解比賽係志在參與 ...

水晶宮

原帖由 stkyo 於 10-3-30 19:15 發表
咁爆旋陀螺都好HIT,其實KERORO我都有D睇唔明,不過我指標比較低,唔好暴力血腥就得喇。

我個女好多迪士尼動畫都唔睇喇,見佢而家睇卡通主要係用黎聽。。。好少坐定定係度睇

...

自從我睇咗唱K小魚仙大玩三角苦戀後,我就怕咗香港播嗰D卡通,同埋查實爆旋陀螺呢D卡通我都唔太想個仔睇,成日D主角比賽輸咗就全部負面情緒同對白,搞到個仔更加在意輸,一輸就好負面,完全唔去明白/理解比賽係志在參與同享受比賽既過程...同埋D對白好多都好粗俗又無禮貌甚至乎意識不良(近乎咸濕野),所以我呢兩年唔開電視俾個仔睇囉,係呢期我地幾乎日日都放學去公公屋企,至有位俾我仔走去扭開電視睇咋,不過我响度時,我都只會俾個仔開電視睇多啦A夢同埋明珠台四點半教英文嗰D...其餘佢想睇keroro嗰D,咪等佢乖時,我至買電影版佢睇囉.但都唔太鐘意佢睇咁多,太無厘頭.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Powerpuff girl果畫面閃得好勁,我係大人都睇唔掂。ben 10依家好多產品,連小朋友蛋糕都有就知佢幾受歡迎。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁爆旋陀螺都好HIT,其實KERORO我都有D睇唔明,不過我指標比較低,唔好暴力血腥就得喇。

我個女好多迪士尼動畫都唔睇喇,見佢而家睇卡通主要係用黎聽。。。好少坐定定係度睇

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-30 01:26 發表

但依家嗰D卡通真係好教壞人喎...我頂哂籠都係俾個仔睇多啦A夢咋...間中佢响公公屋企咪有睇爆X陀螺囉...Keroro之前都有俾佢睇,但之後見佢真係越黎越九唔答八同埋行為差,結果我都係禁咗,不過電影版都有買碟俾佢睇既. ...

象牙宮

我個女以前都有睇DISNEY CHANNEL既CARTOON,好似powerfuff girl。。。但係我個女而家大左,睇既緊唔同,好多時我都由佢睇,平時放學同佢一齊睇CBBC既節目,除非係暴力既卡通,大部份我都由得佢。

原帖由 AA媽媽 於 10-3-30 16:27 發表
我個小朋友都唔睇TBB架, 我地睇NOW TV, NOW有套BEN 10而家hit到爆, 佢返學一樣好有話題架!!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我其中一個妹夫係香港出世,
三個月大時去左加拿大,
佢二十五歲先第一次番香港,
佢都係話自己係香港人。

原帖由 cookingmama88 於 10-3-30 00:51 發表

我個仔二個半月大來美國,他話自己係香港人。

男爵府

醒目開學勳章

我個小朋友都唔睇TBB架, 我地睇NOW TV, NOW有套BEN 10而家hit到爆, 佢返學一樣好有話題架!!

原帖由 stkyo 於 10-3-27 23:51 發表
吓~咁會唔會有D脫節架。。。我曾經聽過一位媽咪講,佢好多電視節目都唔比個小朋友睇,個小朋友返到學校,比D同學笑佢咩都唔知唔識,比其他同學仔排斥,因為同人傾唔到偈。。。

...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 chichiho 於 10-3-30 08:34 發表
個問題係,佢成日強調,佢係美國人,個仔係土生土長嘅美國人,查實係佢個仔一年班移民去,六年班回流返嚟

咁佢住左香港幾十年,點解唔係中國/香港人,而係美國人,奇怪~ ...

你應該同佢講而家做美國人冇著數架,d恐怖份子都專綁架同殺美國人

我個幾歲大喺呢邊出世(真正土生土長)嘅仔都會講"I am Chinese",你個朋友真係把鬼

子爵府

原帖由 rose-mag 於 10-3-27 13:52 發表

不過,你都咪話呀,我都幾廿歲先過嚟,嚟咗幾年d中文真係差咗好多,成日執筆忘字,而家周不時要寫白字,都有d唔好意思話俾人聽我以前會考中文同中國文學都攞A,d英文係就係進步咗,但點都唔似呢度土生土長咁流利,好多時都 ...

個問題係,佢成日強調,佢係美國人,個仔係土生土長嘅美國人,查實係佢個仔一年班移民去,六年班回流返嚟

咁佢住左香港幾十年,點解唔係中國/香港人,而係美國人,奇怪~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 洗手盆 於 10-3-30 00:56 發表
你講緊個媽咪唔知係咪我阿嫂呢? 佢又係咁,扮晒嘢,淨係比啲仔女睇英文版迪士尼卡通,搞到個女有公主病,以為自己真係公主

How old is your niece? Girls at a certain age would be really on the stuff of princess, especially when your sister-in-law let her watch so much Disney princess cartoons. My daughter also likes princess and she wants to be a princess. When I told her that a princess will not whine and do something naughty, she then listens. At least, it is not 100% bad. Of course, if your niece thinks that she can control everyone like a picky princess, it is another question.

水晶宮

吓~咁會唔會有D脫節架。。。我曾經聽過一位媽咪講,佢好多電視節目都唔比個小朋友睇,個小朋友返到學校,比D同學笑佢咩都唔知唔識,比其他同學仔排斥,因為同人傾唔到偈。。。

...

但依家嗰D卡通真係好教壞人喎...我頂哂籠都係俾個仔睇多啦A夢咋...間中佢响公公屋企咪有睇爆X陀螺囉...Keroro之前都有俾佢睇,但之後見佢真係越黎越九唔答八同埋行為差,結果我都係禁咗,不過電影版都有買碟俾佢睇既...佢乖嗰時咪奬佢囉.

同埋講開睇英語卡通,我都係主張俾個仔睇英語原聲架!唔係扮野問題,而係始終現實D講句,依家個社會英文係好重要嘛,俾佢地聽多D聽慣咗,點都會好D,至少無咁驚英文先啦,同埋我仔又係同我一樣睇乜都係鐘意聽原聲,唔鐘意聽配音,所以我地咁多年睇嗰D海底奇兵嗰類動畫,去戲院或買DVD都係揀英語版,日文動畫就要買番有日語原聲....又傳神D呢...好過聽配音.

子爵府

我二個仔都係返學之後成口英文,我一於唔理同他們的講廣東話,佢地有時扮唔識廣東話,我又扮唔識英文,特別佢地有求於我,唔講廣東話便不理佢地,所以現在聽和講日常廣東話都冇問題,去餐廳唔識看菜單,但係都識叫佢哋嘅喜愛食物。我朋友個子女,去餐廳唔識看唔識叫,爸爸和媽媽都同佢哋用英文解釋,但係又話識廣東話,連乾炒牛河都唔識講,都唔明點解要話識廣東話。

大宅

好媽媽勳章

你講緊個媽咪唔知係咪我阿嫂呢? 佢又係咁,扮晒嘢,淨係比啲仔女睇英文版迪士尼卡通,搞到個女有公主病,以為自己真係公主

:;pppp:

...

子爵府

原帖由 chichiho 於 10-3-27 12:39 發表
我有個同事四十歲去左美國幾年,夠話自己係美國人,中文唔好

我個仔二個半月大來美國,他話自己係香港人。

象牙宮

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-27 13:38 發表

TBB嗰D教壞人架噃...我都係俾個仔睇VCD,唔會俾佢開電視睇電視台播嗰D架.

王國長老

原帖由 muimui313 於 10-3-27 11:57 發表
我亞爺, 一出世, 母語係客家, 之後係鶴佬話, 黎香港後先學廣州話。佢老左之後,第一種唔記得既語言係廣州話, 之後連鶴佬話都唔識講, 到最後只識講客家。果時只有我老豆明佢講咩,全家其餘十人都唔知佢講咩, 想照顧都有困難。...

咁歷仔而家中文點呀,我隻仔自從返咗preschool之後成口英文,佢明知我知佢講咩就用英文同我講,同個妹幾乎係100%英文,個女d中文而家唔錯,但我知佢今年9月開始返學之後同仔仔嘅情況都會差不多~

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我以前喺英國時有教個church嘅中文學校,
真係好難㗎,
d家長都係有心想佢哋學中文先俾佢哋上啦,
不過d小朋友/少年人真係 ....
佢哋唔肯講就點氹都唔肯講。
原帖由 rose-mag 於 10-3-26 14:12 發表

Totally agree. Since my son starts to go to preschool 6 months ago, he speaks to me mostly in English. I have to keep reminding him that if he does not speak in English, I am not going to answer him ...

王國長老

原帖由 chichiho 於 10-3-27 12:39 發表
我有個同事四十歲去左美國幾年,夠話自己係美國人,中文唔好

不過,你都咪話呀,我都幾廿歲先過嚟,嚟咗幾年d中文真係差咗好多,成日執筆忘字,而家周不時要寫白字,都有d唔好意思話俾人聽我以前會考中文同中國文學都攞A,d英文係就係進步咗,但點都唔似呢度土生土長咁流利,好多時都唔知佢地講咩笑咩~

首頁
12345...7

尾頁

跳至