自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

"媽咪: 我好似多咗個朋友仔, 可以同妳分享我既心事!"
呢個就係我唔返工既其中一個目的, 我今日做到啦, 好開心又感觸, 我既付出, 阿囡終於感受到!
(阿囡由bb時婆婆湊, 至2歲返N班時返嚟屋企請工人姐姐湊直至09年7月姐姐完約走了, 我開始全天侯貼身跟佢. 返工時工作好忙壓力好大, 只注重佢學業, 同佢關係唔太好, 到今天, 關係大大改善 佢今日呢番話, 好大動力令我往後幾年反叛期內繼續全職照顧佢.)

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

恭喜晒.

水晶宮

我做果行ot係必然, 阿囡又早瞓, 好多時係趕在佢瞓覺前回家傾兩句, 每日相處時間就係咁多! 我一路以為關係只限於此, 但原來不問付出, 可以真係有好既回報!
唔緊要架, 好似樓上都有媽咪講, 妳用咗心, 小朋友係感受到, 唔一定做ftm先可以, 其他返工既媽咪有乖巧既小朋友大有人在, 唔好灰心呀
原帖由 tingchichi 於 10-6-14 15:32 發表
我好感動. 樓主, 恭喜妳
我大女都 9 歲, 但我老公唔支持. 如果我堅持做 FTM, 只有一條路可以選擇, 就係同我老公離婚. 我份工好忙, 平日唔可以請假. 而且晚上返到屋企都 8 點. 唔好話參加學校活動, 就連 ...

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

樓主,

多謝你的分享。我到最近才有機會辭職,正懷疑是否太遲(小朋友已12、9和8歲),你的分享給我很大鼓勵。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

so happy for you....it's not easy to be a FTM.....congrats.......

子爵府

好媽媽勳章

化e]原帖由 CINDYC 於 10-6-12 23:32 發表
呢個就係我唔返工既其中一個目的, 我今日做到啦, 好開心又感觸, 我既付出, 阿囡終於感受到!
(阿囡由bb時婆婆湊, 至2歲返N班時返嚟屋企請工人姐姐湊直 ... [/quote]

係架!我都好有同感,,,當佢肯主動同你分享生活
上0既野時,,,真係好開心!我女到e加16yrs都會咁樣,,,
有時又會互吋下咁,,都幾開心!

禁止發言

男爵府

好媽媽勳章

我好感動. 樓主, 恭喜妳
我大女都 9 歲, 但我老公唔支持. 如果我堅持做 FTM, 只有一條路可以選擇, 就係同我老公離婚. 我份工好忙, 平日唔可以請假. 而且晚上返到屋企都 8 點. 唔好話參加學校活動, 就連我想送一餐 LUNCH 去學校都無可能做到.
樓主, 我好羨慕妳

男爵府

[

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

恭喜樓主, 加油!

自問係一個"愛在心裡口難開"既傳統中國人, 有時關心仔女, 唔識錫到出面

今年母親節, 我女(9歲)整左本書仔俾我, 叫"多謝你的關心", 多謝我教佢做功課, 幫佢報活動s, 供佢every費用, 買東西俾佢, 背後做了infinity樣工作, i love you

有時好驚佢只記住我鬧佢哦佢, 原來一直既付出, 佢都感覺到

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

真係唔容易, 關係良好, 開心
當係朋友要做好難.

水晶宮

回覆 51# ticomao 的文章

剛轉做ftm一段時間既媽咪, 初初我曾經都想過放棄做ftm, 不過眼見自己小朋友首先由自理開始有改善, 到一段時間之自後連其他方面都開始見改善, 真係咩都值得, 大家一定要堅持. 仲有, 控制脾氣真唔容昜, 但我番工時極臭脾氣, 原來為咗同自己兒女關係好啲, 一有呢個目標, 自自然然慢慢無咁大脾氣, 係相對既, 大家努力呀!

別墅

我都係做咗全職媽咪2年, 自己心理真係有d唔平衡, 尤其知道以前公司d下屬升咗上自己個位... 公司今年接咗d好大客...

但睇完你個post, 我有番信心! 我要相信媽咪呢份工更有前途, 更有回報...

大宅

i have been a full-time mami for about 1.5 yrs, but too bad that 我控制唔到脾氣, 所以我們的關係反而變得差了

我很善慕你

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wow!! It sounds wonderful...........

原帖由 CINDYC 於 10-6-12 23:32 發表
(阿囡由bb時婆婆湊, 至2歲返N班時返嚟屋企請工人姐姐湊直 ...

水晶宮

我哋用"心", 小朋友會感受得到, 努力呀!
原帖由 SandyWu 於 10-6-13 13:50 發表
睇完樓主既post,更加強我下個月開始做ftm既信心,希望我同阿囡都可以做到"好朋友"啦

水晶宮

其實我係咁啱响海嘯前<7月>無做, 諗住陪囡囡放完暑假之後再搵, 跟住海嘯, 老公叫我轉做FTM, 當初都幾straggle, 唔想放棄份人工唔錯既工, 但權衡之後做咗呢個決定, 而家覺得好值得. 我既小故事, 希望可以為大家打打氣
原帖由 SIUBO117 於 10-6-13 14:09 發表
上星期剛QUIT了份不錯的工,心理有點不平衡,有點兒不慣,唔捨得公司,同事和錢。但見到你們揍小朋友咁成功都覺得自己的決定無錯,我要好好向你們學習。 ...

民房

大宅

上星期剛QUIT了份不錯的工,心理有點不平衡,有點兒不慣,唔捨得公司,同事和錢。但見到你們揍小朋友咁成功都覺得自己的決定無錯,我要好好向你們學習。

珍珠宮

畀面勳章

睇完樓主既post,更加強我下個月開始做ftm既信心,希望我同阿囡都可以做到"好朋友"啦

首頁

尾頁

跳至