在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位:
10月中開始不再用姐姐,仔仔而家讀更k1(全日),之前有姐姐已讀更n1,仔仔返學都算適應!
想請問大家你們有此case嗎??每天放工接完小朋友後,你們既timetable係點,想請教下!
我要有咩心理準備?(除左辛苦外因為預左)!
謝謝!

複式洋房

原帖由 kksushi 於 10-10-8 12:11 發表
ie_ma 我都係柴灣呀, 我女n2我都要幫佢搵定啦, 我知你講個間野啦, 難唔難報架? 我要提前幾多幫佢報定呢? 你小朋友係邊間小學呀? 幾大呀, 佢係唔係一返小學就去個處架? ...

都多架, 暑期就要報定架啦... 我個仔係天主教明x學校讀, 佢小一就去, 已經三年啦... 其實, 我都係貪佢近我屋企... 但照我所知, 柴灣仲有愛華村循x都有依d服務架, 同埋依區有很多間社區服務中心, 你不防續間去查吓ar...

別墅

回覆 1# 韓太 的文章

我是過來人, 仔仔而家6歲, 讀小一, 之前沒有用工人, 用鐘點, 我比較特別, 家還有老父,因小一的功課比幼稚園的忙,現已申請緊印傭。之前的日子好疲勞,一個星期煮3-4次晚飯,家務又要一腳踢, 又要帶仔,又要返工, 好在仔仔的學校是可吃完晚飯, 留到8:00pm才放學,我仔仔有時都幫襯下。但一定要有支援部隊, 因突發的事真不少啊! 還有最重要是叫老公分擔家務, 最少也要帶小朋友,自己才沒那麼大的壓力, 如可以就安排本地的家務助理幫手,最好一個星期到兩次, 每次最少兩個鐘, 還有就是晚飯的餸要簡單, 一個鐘要煮好。以上是我的經驗, 希望可幫到你呢!

男爵府

ie_ma 我都係柴灣呀, 我女n2我都要幫佢搵定啦, 我知你講個間野啦, 難唔難報架? 我要提前幾多幫佢報定呢? 你小朋友係邊間小學呀? 幾大呀, 佢係唔係一返小學就去個處架?

複式洋房

del

複式洋房

部電腦又出三次..... sorry...

複式洋房

原帖由 Ekko 於 10-10-5 15:26 發表
你知唔知會唔會有個list有晒有提供託管既小學架??

我諗呀仔讀小學,我都會搵間有托管既比佢。而且係學校托都放心d,好過搵補習社湊佢放學要佢留係補習社到

...

sorry, 我無list 架. 只係我見住我隔離既小朋友學校, 有d 咁服務咋.

其實我當年參觀小學時, 每間我都會有咁既問題問學校的. 有的會答你有. 有的不單答你無, 還大罵你一餐, 話家長推卸責任等. 其實問埋呢d 問題, 都可以睇到學校有無關心小朋友架.

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

嗰間x信會,<---哈哈哈 多謝你話我知係邊間呀~ 我試下搵下先~

原帖由 ie_ma 於 10-10-7 13:12 發表

我住係柴灣, 嗰間x信會, 我唔清楚佢哋係其他區有冇依種服務。除咗星期日和聖誕節、復活節及新年有兩三日唔開之外, 基本上全年都有得託管, 連暑假都有全日託的暑期班, 價錢又唔貴, 真係唔錯架.... ...

複式洋房

原帖由 Ekko 於 10-10-6 14:30 發表
我都想知呀係邊區呀~ 同埋你可唔可以pm我,浸x會即係邊間? 唔知佢係第二d區會唔會都有呢d服務呢??

其實就算而家未到小學,幼稚園一樣都要搵定啦。我個仔學校淨係放新年同暑假,8月有得比錢額外番,但新年果個幾星期同7月尾 ...

我住係柴灣, 嗰間x信會, 我唔清楚佢哋係其他區有冇依種服務。除咗星期日和聖誕節、復活節及新年有兩三日唔開之外, 基本上全年都有得託管, 連暑假都有全日託的暑期班, 價錢又唔貴, 真係唔錯架....

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

我都想知呀係邊區呀~ 同埋你可唔可以pm我,浸x會即係邊間? 唔知佢係第二d區會唔會都有呢d服務呢??

其實就算而家未到小學,幼稚園一樣都要搵定啦。我個仔學校淨係放新年同暑假,8月有得比錢額外番,但新年果個幾星期同7月尾既個幾星期都冇得番,成年既假就咁比晒佢喇....

原帖由 ie_ma 於 10-10-6 12:53 發表
我個仔讀全日小學, 放學就直接搭校巴到附近浸x會的託管中心到6時半, 包食同睇功課, 價錢便宜, 仲可以帶我個仔到地鐵站等我接佢.... 就算係學校假期, 只是比多少少, 續日計的, 便可以託成日... 你不如到附近的教會或 ...

男爵府

咁好架! 請問你係邊區呀?

複式洋房

我個仔讀全日小學, 放學就直接搭校巴到附近浸x會的託管中心到6時半, 包食同睇功課, 價錢便宜, 仲可以帶我個仔到地鐵站等我接佢.... 就算係學校假期, 只是比多少少, 續日計的, 便可以託成日... 你不如到附近的教會或社福中心check吓, 因為通常佢哋好少在網上宣傳.

男爵府

請問個list可以係邊處搵到呀? 我女今年n2佢小學都要搵呢d學校, 因為我都係自己湊無 backup架. 所以上年我為左方便接佢, 搬左係公司附近住, 所以先可以咁咋.
政府係呢方面真係唔夠support呀, 成日叫人生, 個社會又唔夠支援.......唉@

男爵府

你知唔知會唔會有個list有晒有提供託管既小學架??

我諗呀仔讀小學,我都會搵間有托管既比佢。而且係學校托都放心d,好過搵補習社湊佢放學要佢留係補習社到

原帖由 badnews 於 10-10-5 13:00 發表

其實有d 小學, 都有託管架. 如放暑假呢d 長假期, 有d 小學會有呢d 服務. 詳細可向心儀個d 小學問下啦~

複式洋房

del

複式洋房

原帖由 CCHmama 於 10-10-5 10:21 發表

yes ar, 重好多唔知咩假期tim.
其實校方可唔可以考慮到而家有好多父母都要工作,如果可以加長上學時間,下午2,3點上課時間完了,便是有益既課外活動or功課時間,可以隨意參加,課餘時間老師以輪班形式or請part time,可 ...

其實有d 小學, 都有託管架. 如放暑假呢d 長假期, 有d 小學會有呢d 服務. 詳細可向心儀個d 小學問下啦~

複式洋房

原帖由 CCHmama 於 10-10-5 10:21 發表

其實校方可唔可以考慮到而家有好多父母都要工作,如果可以加長上學時間,下午2,3點上課時間完了,便是有益既課外活動or功課時間,可以隨意參加,課餘時間老師以輪班形式or請part time,可 ...

複式洋房

原帖由 Ekko 於 10-10-4 10:59 發表
而家既小學唔係大部份都係全日制喇咩?? 點解d放學時間會咁唔同既??

其實校方可唔可以考慮到而家有好多父母都要工作,如果可以加長上學時間,下午2,3點上課時間完了,便是有益既課外活動or功課時間,可以隨意參加,課餘時間老師以輪班形式or請part time,可以增加待業老師or教育工作者既就業機會,有好多人都想工作未想太早退休,又可善用小朋友既課餘時間,家長不用依賴工人,學校又有地方,又有人須要工作,我地d在職媽媽又可以放心.

男爵府

而家既小學唔係大部份都係全日制喇咩?? 點解d放學時間會咁唔同既??

原帖由 babyellow 於 10-10-2 21:07 發表
Y唔用姐姐?
而家D學校下下都話放假...不過讀全日班如果係幼兒園都好D,因為假少..
但比我揀,我會俾小朋友讀半日再請姐姐囉..
因為上小一時,你會發現佢地一星期有一日放1230, 有時放1530,有時又放1730,又時又塞驚無神話 ...

洋房

我都想返工,但系又唔捨得仔仔

首頁

尾頁

跳至