跳至

首頁

尾頁

大宅

啊仔依家26個月,已會駁咀,扯開話題,講大話=0="

有次見到雪x美x菜水精華廣告,小子彈左一句:姐姐扮可愛.....媽咪,姐姐扮可愛呀!

問佢去唔去vv or poo,佢話唔去,話冇得去,但其實已經係片片度搞掂了...

嬲又嬲唔落,但又唔敢笑...

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

之前唔記得返嚟報告添...
7月時囝囝返咗去見醫生, 醫生話佢喱半嚟進步好多, 所以唔洗跟進喎, 即係今日係第一次,都係最後一次...
其實語言上醫生都話佢DELAY成半年架, 但...我哋同醫生都唔太擔心, 因大家都睇到佢明顯進步神速, 應該好快可以追返!
老實講, 囝囝當日的表現, 係出呼我同C6意料之外嘅, 我真係要好多謝學校呀.
醫生SUGGEST我在K1 OR K2比QQ讀多一年, 主因係細仔的問題, 而我自己就打算在K2再決定, 唔想同咁多人一齊爭K1的學位, 唔想大人小朋友都咁大壓力.

男爵府

醒目開學勳章

引用:終於評估左,真係語言遲緩左半年,+但係話我

原帖由 chikkee 於 11-06-30 發表
終於評估左,真係語言遲緩左半年, 但係話我囝有自閉傾向果下好hurt,喊左出來 ...
恭喜你,你囝囝已經醫好一半,因你肯帶佢做評估同肯講出黎,證明你肯接受你個仔有問題,其實自閉都分好多個level,如果係輕微,只要按時帶佢去做治療,始早會跟得上其他小朋友,多d帶佢接觸人同新事物,同佢講多d野,一定要佢睇住你口形點講,唔好俾佢睇咁多電視,尤其係卡通片,春電視係係單向。

有時係由於佢哋未識講野,同人溝通有問題,久而久之就變咗有社交問題,亦由於唔願意同人接觸就形成自閉。

所以只要你俾d耐性同佢講多d,同埋多d同佢接觸人群比較好。

別墅

我同阿仔尋日去左健康院(2.5Yrs), 姑娘話佢比起2歲個時情況進步左好多, 而家四歲先要更進了. 但姑娘如果中間發展有任何問題都可以打電話返去約時間跟進番.

大宅

chikkee 發表於 11-7-5 01:07
我個仔而家講緊的最長係, "爸爸返工""叔叔行路"果D, 只有4個字的短句, 語言治療師叫我教埋佢講埋"係邊度" ...

我個囡講野都ok, 仲會識駁咀.. 我平時同佢睇dvd時, 跟住會同佢講吓dvd裏面d內容, 問吓佢見到d咩.. 係要慢慢來的, 唔使擔心.. 起碼唔係智商有問題.. 只係遲小小.. 媽咪, 加油呀

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我囝囝明天去見兒科醫生喇, 希望話佢冇咩嘢啦...我仲打算之後同佢入廸士尼玩架, 唔好影響到我D心情呀...
言語一定係落後, 希望話佢依家追返好多啦, 因佢返咗半歲班之後真係講多咗好多, 依家都會講到句子, 只係有時心急就有D亂.
其實我囝囝都成日唔望住人講嘢架, 我哋依家不停提佢一定要望住人...但社交佢又冇問題, 好鍾意同小朋友玩...
我噚日打返學校同主任請假, 話佢知要去做評估, 佢都話..."唔洗啦"

大家加油, 比心機呀! 我有幾個朋友仔在私家做咗語言治療, 都話進步好多呀!

大宅

比比熊 發表於 11-7-2 23:02
我仔仔兩歲時評估遲佐8個月。根住開始搵言語治療師上門做訓練,開始有進步,不過都仲落後好多。大家加油呀 ...

我個仔而家講緊的最長係, "爸爸返工""叔叔行路"果D, 只有4個字的短句, 語言治療師叫我教埋佢講埋"係邊度"加埋落去做佢句式豐富一D, 但我覺得佢的說話係就咁講見到的事物, 都仲係少左自己的感覺果D

大宅

joeywongmy 發表於 11-6-30 08:59
我都係呀
不過我問左好多人
包括學校老師、我D朋友(經常見我個仔)

唉...好多人都係咁同我講, 話阿仔唔似自傾, 不過我自己知佢個眼神接觸同社交都係差, 講野就明顯遲過人, 我唔知呀, 之前我明知阿仔係講野慢過人,叫佢又唔多理我, 但我次次同人講都係話"男仔係慢D"來安慰我, 我唔想自己做緊張大師, 順其自然以為佢大大下就會叻D,直至學校老師同我講阿仔係有D唔妥, 咁我先直視呢個問題, 老師閱"B"無數, 應該好易睇到邊個小朋友有唔妥囉, 等得評估來, 阿仔都過兩歲半, 我唔想再差跎佢的時間, 努力D帶佢去上堂,等佢趁呢個階段學得快D, 唔好一直落後囉, 做人阿媽真的很艱難..

大宅

回覆:小朋友說話能力

我仔仔兩歲時評估遲佐8個月。根住開始搵言語治療師上門做訓練,開始有進步,不過都仲落後好多。大家加油呀!
你地小朋友講野係咩情況?我仔而家會跟口水尾講野,詞語都多,不過音唔準,仲未砌到短句。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

終於評估左,真係語言遲緩左半年, 但係話我囝有自閉傾向果下好hurt,喊左出來

男爵府

我都係咁話

伯爵府

我個仔由12月返學都依家, 睇住佢有好大進步, 只係依家講嘢D發音都仲係唔係好正, 仲好多時講BB話...但進步咗好多就好明顯, 只係仲追落後...要加油先得...
唉...等等等, 我覺得等得嚟, 佢可能唔雖然評估/訓練啦...等到人頸都長晒

男爵府

我個女個老師話教左佢3個幾月用水杯飲水, 佢都唔識飲, 老師倒左D水入佢個口度, 但佢唔識得合埋黎飲....所以有機會係因為佢講野麻麻地(發音), 所以影響到佢學飲水.....但我個女肯講野只不過係唔正

大宅

回覆 chikkee 的帖子

已經返左成大半年啦, 上年9月開學的PN班啦, 個個都同我講返左學會好D, 男仔係慢D, 老師叫我唔好心急,但一直無大改善,上個月係老師話佢都係講野差D, 叫我帶佢去評估一下

大宅

我前日都同左囝囝去兒童智力體能中心見姑娘, 佢又係話囝囝而家都係單字多同埋眼神接觸少,怇話囝囝社交同語言較差, 要等6個月先再有醫生見, 而家可以做的係要逼囝囝每一次講野都要同我有眼神接觸先... 都唔知有咩可以做

高齡產婦  妳有冇比囝囝返兩歲班呀?  返咗學會好好多架...如果冇, 搵下仲有冇得插班啦...  發表於 11-4-15 10:11

大宅

我仔仔到現在都不肯說話, 只有BB話, 7月兒童醫院見語言治療師, 唉!真擔心!

男爵府

要轉介架, 除非去私人個D, 我個女一早BB時期已經轉介去聽耳仔(做過2次都肥佬, 好彩去到9個月時無時, 當時應該係D胎水或DIRTY野塞左), 所以我可以直接打去約見,...

男爵府

請問我仔仔健康院就冇兩歲/兩歲半check up期比我,是否要自己去約.

伯爵府

係呀, 我都打去問過, 因以為等3個月左右就有消息見醫生, 點知佢話叫我等下, 約要6個月喎...
健康院就話, 轉介咗過去, 就等下嗰邊有咩安排, 話係冇咁快的...不過佢就話嗰邊都有比返上次見姑娘時的report佢哋, 話marginal delay喎...

有日同囝囝老師講, 囝囝d說話仲係咁bb話, 係咪要跟進下呢? 咁過咗幾日, 老師就比咗間在沙田做評估 & 治療的information我, 打去問, 又話好full, 幾時有期做評估都要等佢call back, 話最快都要等到5月, 依家仲未有call back呀...

首頁

尾頁

跳至