夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

別墅

回覆:我很累,該如何了結呢?

樓主你想想比起中東某些地方…你可以選擇離婚呀…為何要活於死胡同內…為何還可以去選擇的時候你不去選擇呢?

複式洋房

下﹗你老公咁鬧你、奚落你,你都可以忍?
我好明白你唔捨得放手係因為你愛佢,但係感情係雙向既~我覺得佢唔單止唔愛你,仲好唔尊重你
既然佢唔珍惜你,你更應該珍惜你自己,同埋你個女

男爵府

祝好運 !

洋房

明知是死胡同, 不想停留. 只是很怕離婚後再也不能每天看到個仔. 我很明白佢性格. 佢可以真的唔俾我見. 同時我亦不想個仔學曬佢, 現在起碼我亦可以教下個仔.

大宅

點解你地要活o係個死胡同裏面??有咩意思呢??胡同裏面有咩值得留戀???既然前景無光明....點解吾走呢.???覺得未夠折磨??想睇下自己忍耐力有幾勁??醒下啦....你痛苦時小朋友都係痛苦...何苦呢??
媽咪係好堅強嘅角色嚟....只會唸點做先係對小朋友好嘅....呢條吾work行第二條囉...行到work為止....

複式洋房

我地都係冇勇氣去面對離婚, 冇勇氣一個人獨力湊大小朋友, 好似好唔敢去諗將來咁, 但係而家大家又係迫住響一齊, 根本唔開心, 好痛苦, 明明知道唔會再有開心日子, 但係又冇勇氣行出去。哎......

原帖由 spring1 於 11-2-17 17:30 發表
我同樓主有相同的處境, 我是很想離婚, 但又沒有實際去做. 拖住佢同我都想要的5歲大仔仔住在同一地方. 可以有什麼出路??

洋房

我很累,該如何了結呢?

我同樓主有相同的處境, 我是很想離婚, 但又沒有實際去做. 拖住佢同我都想要的5歲大仔仔住在同一地方. 可以有什麼出路??

大宅

希望你有勇氣去放手~我都知唔易做到
加油!!

子爵府

响一個咁唔開心嘅環境, 俾你日日見到佢, 同佢一齊住又有乜意思呢? 最緊要係做一個令自己開心嘅决定.

子爵府

原帖由 mini99818 於 15-2-2011 17:49 發表
我聽過社工講, 好多單親家庭長大的小朋友好愛媽媽好正面, 更會因媽媽的勇敢堅強而自豪, 反而日日對住不開心的爸爸媽媽, 離家出走比率好高, 因為唔想再留o係一個唔開心嘅家

AGREE!

mini99818 : 加油...!

複式洋房

你的情況好似我家姊翻版...全家人都真係好心痛流淚.
尤其是我媽, 見自己的女兒, 被人咁對待, 其是好心痛.家人都十分氣憤... 全家都叫我姊離開個衰人..叫佢搬回返外家. 但我家姊都就是要離不開個衰人..
我媽最担心是有一日個衰人會打死我家姊...
我姊有經濟能力,不用靠衰人養, 個衰人不給家用, 反而要我姊出錢負責家庭開支.. 
衰人對待家中的菲傭仲好過我姊..

唔通真係前世久佢的?

原帖由 htts 於 11-2-11 08:50 發表
我的婚姻有十多年了,女兒也十歲!當中充滿著的只有怨和恨,打和駡!

這多年的痛苦關係,他老是抱怨他不想娶我的,他一早想飛我的,只是我苦纏他,他才迫不得和我結婚,所以他從未愛過我,也應為不應生下女兒,因女兒不會在一個正常和開心 ...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 mini99818 於 11-2-15 17:49 發表
我好明, 我都係一樣, 唔同嘅係佢冇打我, 但日日黑口黑面, 發脾氣, o係朋友面前對我好好,扮好老公好爸爸, 暗地裡另一個樣. 結婚前當我公主, e+出街只抱住個女一直向前行唔理我, 我一個人o係後面推車攞嘢追佢, 工人都 ...

我前2日接觸到一個單親的十多歲女孩,佢比我感覺直係好乖,好正面.:)

侯爵府

畀面勳章

原帖由 htts 於 11-2-11 12:21 發表
原本一向諗住改變自己來遷就他,但最近龐大的工作壓力,和健康問題,令我變得冇氣力再向前行,我覺得我崩潰了!

放手啦,放過人地,=放過自己,我曾經都好似你咁,同我 ex拖拖拉拉,好辛苦(16年 ),但我一放手就識左我老公,我老公好鍚我,同埋我地後來生左一仔一女,我都好興幸我走得快,唔係我年頭家,係家下我頭家,都無埋 !我跟本就唔值得為一個唔愛我既人,去咁做,重做左咁多年,(改變自己 )你要去愛,係去愛你家人,你知道嗎 ? 你媽媽生你好辛苦,佢見到你辛苦,佢重辛苦,加油,踏出第一步啦,你得架 !

洋房

我好明, 我都係一樣, 唔同嘅係佢冇打我, 但日日黑口黑面, 發脾氣, o係朋友面前對我好好,扮好老公好爸爸, 暗地裡另一個樣. 結婚前當我公主, e+出街只抱住個女一直向前行唔理我, 我一個人o係後面推車攞嘢追佢, 工人都不如. 佢竟然可以o係朋友面前攬我腰影相, 番到屋企我吻佢佢另"咩"面避開,其實一早知大家距離愈來愈遠, 我由以前的傻女孩變成有事業嘅職業女性, 佢由始至終冇長大過,但唔通咁樣就要離婚, 我唔想. 維持左幾年咁嘅生活,我好唔開心,唔知點做, 拍拖十幾年結婚, 以為自己好幸福, 唔甘心放棄, 諗住男人結左婚就專心事業, 老婆要諒解佢....仲生埋個女. 但個女出世冇耐佢就愈來愈離譜, 迫到我差唔多精神崩潰,但為左個女唔想走....e+個女1歲多d, 我唔想攬住佢跳樓, 同佢協議搬開住, 諗住等大家反思下, 點知都唔夠2個月, 已經見佢攬住個都唔知夠唔夠o稱嘅o靚妹....仲認哂之前不停有婚外情. 我見到個o靚妹, 都覺得佢好可悲, 唯有話俾自己聽要勇敢面對, 好好愛自己同個女, 因為你愛佢佢一定會知. 我聽過社工講, 好多單親家庭長大的小朋友好愛媽媽好正面, 更會因媽媽的勇敢堅強而自豪, 反而日日對住不開心的爸爸媽媽, 離家出走比率好高, 因為唔想再留o係一個唔開心嘅家. 放開些吧, 共勉之

子爵府

放生佢,亦都係放生你自己...佢唔值得你去愛了, 讓時間去治療你的傷...

複式洋房

我同樓主都好似,大家都係折磨中, 放唔到手, 好痛苦,我丈夫年幾不停去滾,唔比家用, 仲偷拍埋叫雞時既片,比我發現, 大家打過罵過, 好痛苦, 好折磨, 佢仍然唔覺得自己有做錯, 冇內疚, 我明知道佢係賤男一名, 冇對我地兩母女好, 但自己仲唔肯去放手, 好痛苦, 而家每日仲好似同佢角力中, 我父母已過世, 覺得自己好似冇晒安全感咁, 冇勇氣去面對離婚, 好失敗。

子爵府

樓主, 如果你純粹上嚟呻下, 我哋成班jm都一定會聽你訴苦, 但呻完又點呢? 你係咪選擇繼續呢種生活呢? 如果係, 咁你間唔中上嚟開一個topic呻, 其實於事無補, 問題只會越嚟越差, 想真正改變現狀, 係你要勇敢行出一步, 我明白講就易, 我哋唔係你, 唔會明白你有幾難受, 但我相信, 咩都唔做只有更加難受...

子爵府

樓主, 如果你純粹上嚟呻下, 我哋成班jm都一定會聽你訴苦, 但呻完又點呢? 你係咪選擇繼續呢種生活呢? 如果係, 咁你間唔中上嚟開一個topic呻, 其實於事無補, 問題只會越嚟越差, 想真正改變現狀, 係你要勇敢行出一步, 我明白講就易, 我哋唔係你, 唔會明白你有幾難受, 但我相信, 咩都唔做只有更加難受...

子爵府

兩個字 - 犯賤!!! 人人平等, 點解攪到自己人唔係人, 鬼又唔係鬼, 日日過D 地獄生活!!當你好愛你老公, 無佢過唔到活, 咁你又愛唔愛你個女呢? 老公重要過女? 作為媽媽的我, 老公當然重要, 但講到尾, 仔女只係首位! 一個媽媽可以自己生命換子女的平安, 你只需要離開就全家安康, 你都做唔到? 係你自私定係你老公有問題?

唔好意思, 只係一想到子女受苦, 就看不過眼, 因為媽媽係世上第一人有責任去保護子女的人, 蓄牲都會去保護幼子la!

首頁

尾頁

跳至