自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 畀面勳章

見到蘋果資料,心裡有數:
部份中學全套中一教科書售價

學校:聖公會曾肇添中學 書價:$3,776.5
學校:東華三院黃笏南中學 書價:$3,686
學校:保良局第一張永慶中學 書價:$3,410
學校:何文田官立中學 書價:$3,294
學校:東華三院李嘉誠中學 書價:$3,190
學校:趙聿修紀念中學 書價:$3,169
學校:東華三院盧幹庭紀念中學 書價:$2,776
學校:新界鄉議局元朗區中學 書價:$2,483
學校:獅子會中學 書價:$2,255
學校:廠商會中學 書價:$2,103
資料來源:學校書單

我等待派書單,見中一都接近3800, 估計都唔少

titankaine  有無得申請書薄津貼~??  發表於 11-7-9 12:17
newbiee  我囡F.1無買中英字典, 大約2600  發表於 11-7-8 21:16
Hoining  曾肇添$3800我願意比, but廠商會要$2100, 無野吓嘩~呢間只係識happy new year咋喎  發表於 11-7-8 20:26
961123  半學期定全學期?  發表於 11-7-8 09:50
cy101  扣埋中英字典, 可減$4XX, 閒科買舊書  發表於 11-7-8 09:48
我選擇了快樂!

男爵府

請問有無家長的子女是升中四, 書價又要多少? 記得朋友去年要四千多元。
我選擇了快樂!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樣樣都加,書都不例外,中一有些是可以不需買,例如字典之類。

伯爵府

好媽媽勳章

養小朋友從來都唔係件易事,
所以一早講左生小朋友前要諗清楚.
書費, 學費, 交通費, 飲食費, 補習, 課外活動.....
樣樣都係錢.
有人覺得買教科書唔抵.
但難道比起學課外活動的洗費, 真係咁唔值?
有親友一個小朋友每月課外活動和補習開支三千.
十二個月就36000, 比起用三千蚊買教科書用一年, 真係咁唔抵?

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

如果一個學期計,甘同小學都係差唔多咋wo.

我仔讀升小五,上學期書單都要1450

如果全年計都成3000了

子爵府

畀面勳章

mouth:mouth:mouth:

書都讀唔起了

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

delet

伯爵府

好媽媽勳章

CrabPincers 發表於 11-7-8 21:03
吾係WOR, D READER 用全年架WOR我女本READER 我見佢由學期初用到學期尾(要考試)
我見佢最'殘'的書反而係REA ...
間間學校唔同.
有D學校係叫學生自己買來自己睇.
佢只係揀來教.
所以經過一兩年就學精左, 唔會所有readers都買一餐.

伯爵府

好媽媽勳章

CrabPincers 發表於 11-7-8 21:04
唉.....................

唔駛唉,
根本出版社同老師同教育局的關係係千絲萬縷.
互相依存, 也互相補足.
只係, 經教育局的有心誤導和傳媒的片面報道,
根本無乜人會理實際內裡係點運作.
呢點才值得歎氣.

男爵府

我終於收到, 升中三,約$2500。(全年)

我選擇了快樂!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

莎莎莉莉 發表於 11-7-8 20:10
可以話你知, 點解有些老師明明叫左學生買某本書, 但其實無用
**強調, 只係部分老師係咁
唉.....................

公爵府

莎莎莉莉 發表於 11-7-8 20:12
落書單的權在老師
身為家長, 真係要多d反映下, 點解要買咁多唔等駛的書
我讀書時都有質疑過, 做乜要買咁多r ...
吾係WOR, D READER 用全年架WOR我女本READER 我見佢由學期初用到學期尾(要考試)
我見佢最'殘'的書反而係READER............

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:中學等緊派書單,見中一都接近3800。(附幾間學校書單價)

我個女升中一,$21xx

男爵府

畀面勳章

阿仔F.1 $37xx

子爵府

回覆:中學等緊派書單,見中一都接近3800。(附幾間學校書單價)

乜而家小學書貴得咁誇張架?!
我個陣好似一年$1xxx咋喎

waiyuktsoi  我個女升三年班.都要$1711啦..都係半個學期渣.全年加埋$3000幾  發表於 11-7-9 09:35

伯爵府

好媽媽勳章

落書單的權在老師
身為家長, 真係要多d反映下, 點解要買咁多唔等駛的書
我讀書時都有質疑過, 做乜要買咁多readers?
家陣圖書館無得借嗎?

小倩  我好似無乜點買過喎   發表於 11-7-8 20:21

伯爵府

好媽媽勳章

CrabPincers 發表於 11-7-8 19:55
我女學校有ARRANGE 賣舊書, 每個學生可以拿自己過去一年的舊書返學校賣(指定日子)比D 師妹

我女都話會拿返 ...

可以話你知, 點解有些老師明明叫左學生買某本書, 但其實無用
**強調, 只係部分老師係咁

因為依家教材未分拆, 叫左學生買書, 老師會得到相應的免費教材.
學生唔買, 出版社根本唔會送呢d教材俾老師用
老師就會無左試題庫, 無左mock paper....
所以, 教材分拆係好, 只係, 政府又唔肯俾錢....

公爵府

我女學校有ARRANGE 賣舊書, 每個學生可以拿自己過去一年的舊書返學校賣(指定日子)比D 師妹

我女都話會拿返去賣

岩岩CHECK 過佢D 書
WA 新到呢.................我都吾知佢過去一年, 有幾何用本書

D MATHS 書1B, 好似未揭過甘

本英文LISTENING 同GRAMMAR, 做得幾個CHAPTER, 老師呀老師, 你吾用呢D EXERCISE, 就好心叫家長吾好買啦, 好貴架D 書, 我一定叫呀女, 最低賣半價, 低過半價都吾好賣.................新到甘,

水晶宮

環保接龍勳章

真係好貴吓wor....

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至