論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日只不過系10月31日,今日重未完,隻衰野同其他D同類講我咁耐都唔出糧!我宜加嬲到震!我都系今日先出糧咋!!!

男爵府

回覆 sillything 的帖子

加多一點:

對付麻煩/多要求的工人, 一開始就要用公司壓制她.

每次她要求, 我不會即時回答, 遲時才答, 還要說: 問了妳公司...., 或者: 我以前工人是這樣...這樣的.....

好似買面 - 我回答是: 公司話: 妳地喜歡吃這種面, 我以前工人都是吃這些. 說完就走, 不要再說, 免中招, 自找麻煩.

平的面包/食物都是在街市周圍的商店找到的, 慢慢搵.

出糧 - 我家隻惡豬, 都試過發"冷炸", 借意要求出"現金", 最後當然企硬不投降. 遇著出糧日期是假期或是星期六.日, 我絕對不會提早給她, 只會在指定日期才可以收到錢,等 她知扭計是行不通.

出糧日期 - 是在她開工說明, 定了就無得改.

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

我都唔會係31(月尾)出糧.
我係5號出的.
自己都未出, 邊有錢出比佢啊!

男爵府

seenfu 發表於 11-10-31 23:23
DULL口DULL面同佢講法例, 同响電話同佢同另外個MAID對質你隻野係咪唱你, 佢就當堂好瘀變鵪鶉, 同WARN佢唔好 ...

我尋晚就系甘同佢講,即刻唔敢出聲,因為沒有人會同錢作對!(我鬧的時候手上拿著花花碌碌的金錢!)跟住住再鬧埋另外各嗰隻同類:NONE OF YOUR BUSINESS!!!

sillything    發表於 11-11-1 20:36
bbfish1992    發表於 11-11-1 09:33

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

比FOOD ALLOWANCE佢,但唔好比佢用廚房,因為唔洗包佢用的,面都冇得食......唱你呀啦!

sillything  要包佢水,電架.  發表於 11-11-1 20:35

男爵府

DULL口DULL面同佢講法例, 同响電話同佢同另外個MAID對質你隻野係咪唱你, 佢就當堂好瘀變鵪鶉, 同WARN佢唔好亂UP, 呢樣野係可以告佢坐監。佢咁多野講就, 唔好俾佢出去, 後補休息日直到佢無咁多廢話為止。咁PICKY, 一於俾FOOD ALLOWANCE佢自己買, 但佢要記住唔好食你屋企D野, 否則係偷竊。

禁止訪問

回覆:Cheylenne 的帖子

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Cheylenne 發表於 11-10-31 17:43
多謝你的建議。
邊到可以買到$1.5個麵包?宜家D包都好貴,買最平既豬仔包($3)都唔like架,我都會有面色睇:cry ...
街市有什嘜通粉,意粉,東莞米粉,平好多架.
對住佢最緊要目無表情剩係講:哦!係咩!咁點吖.

佢吹你唔脹又唔駛聽佢d廢話
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

男爵府

引用:你唔使比出前一丁佢架!是但買啲最平即食麵

原帖由 FennieMan 於 11-10-31 發表
你唔使比出前一丁佢架!是但買啲最平即食麵比佢!唔食就叫佢自己出錢買!再講,是時候換工人!

...
一大pack嘅大光面啦。

Discuz

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我隻死野又係咁, 在家面對面唔問你, 專登放假日打電話黎追我出糧, 佢D朋友唔知仲以為我成日唔出糧比佢添呀.

前個月放假日剛好係出糧既日子, 我就算數出比佢. 點知上個月放假日, 仲差一日先出糧, 點知佢又係出左街打電話黎追我出糧, 即時比我丙到佢九彩, 下次我等到7日寬限期到先出比佢, 睇佢追得咁爽丫喇.

男爵府

引用:我都試比工人唱我冇出糧,不過係佢「走佬」

原帖由 zoechan826 於 11-10-31 發表
我都試比工人唱我冇出糧,不過係佢「走佬」後先知
oh,咁我唔知自己好彩定唔好彩

大宅

我都試比工人唱我冇出糧,不過係佢「走佬」後先知

男爵府

回覆 回覆:Cheylenne的帖子

多謝各位媽媽開解,我已經知道點樣對付隻野

子爵府

jadechant 發表於 11-10-31 17:36
回覆 Cheylenne 的帖子

妳要改一改, 一定不可以將工人所說的話記在心, 只會激死自己.

agree

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

都係個句 ,
咪鬼理佢咁多 !
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

jadechant 發表於 11-10-31 17:36

妳要改一改, 一定不可以將工人所說的話記在心, 只會激死自己. 等她想提出要求/表達意見都不可以.

Jadechant,妳永遠都說出我心意!!哩d是非我聽唔小,唔洗理,亦唔洗向任何人交待!自己合理就得喇!

子爵府

Cheylenne 發表於 11-10-31 17:26
佢聲淚俱下咁同佢D同類講,人地咪話我呢個雇主刻薄咯!真陰公!我指我呀! ...

「點解唔直接同我講,咪大話 law;以後工人講乜,叫佢直接同我講」

男爵府

引用:回覆 Cheylenne 的帖子 妳要改一改, 一定

原帖由 jadechant 於 11-10-31 發表

妳要改一改, 一定不可以將工人所說的話記在心, 只會激死自己.
多謝你的建議。
邊到可以買到$1.5個麵包?宜家D包都好貴,買最平既豬仔包($3)都唔like架,我都會有面色睇

男爵府

好似出糧, 妳須即時對奶奶說清楚什麼一回事, 咁就不會有誤會. 奶奶聽不聽就由她決定, 妳不須理會. 終之: 一家不知一家事, 是理不到咁多. 口在它人, 它喜歡說什麼就什麼.

工人的多口的性格和扮可憐的人, 是改不到的, 只可以接受, 不要試圖改變她.

我家工人都好衰, 買咖啡給她飲, 她可以話: 不飲此牌子的咖啡. 我無理她, 只回應說: 妳飲開的牌子無得賣, 下次再買給妳. 將件事拖得就拖, 最後不了了之.

買聖安娜提子方包給她, 她可以食剩兩片掉了. 我無出聲, 轉而買了更平的面包(只價值$1.5一個)給她, 當神台橙供奉她, 吃不吃就由得她. 我出聲, 她一定會說廢話, 肯定蝕底是我. 無聲勝有聲的方法是最好, 等她想提出要求/表達意見都不可以.

Ericmo    發表於 11-10-31 19:13

男爵府

bbfish1992 發表於 11-10-31 17:15
以其人之道還其人之身:

「唔係嗎!我自己都未出糧,han 自己都比咗佢先,佢咁嘅大話都講得出,仲點阿太9 ...

佢聲淚俱下咁同佢D同類講,人地咪話我呢個雇主刻薄咯!

真陰公!我指我呀!

Ericmo  真陰公!  發表於 11-10-31 19:11

首頁

尾頁

跳至