自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞婆寡母婆湊大個仔, 點知個死仔唔生性, 搬走左成十年都冇番去睇過個亞婆, 已經試過一次唔還咭數要亞婆用生果金每個月同佢還錢, 之後我地家人已經幫佢打去銀行講左呢個人已經冇響亞婆度住好耐, 叫銀行update 番個record (我地就估倒個px 一定會有下次), 而家又一次用亞婆屋企地址借埋銀行十幾萬唔還錢, 亞婆今日收倒財務公司信追數, 而家日日提心吊膽屋企都唔敢番, 每日就係落去坐公園, 見佢喊苦喊忽真係鄧佢可憐, 點解D人可以咁冇人性.....
請問可以點幫佢, 銀行其實有冇record 之前已經講過呢個人已經冇響度住, 再同銀行解釋得唔得?

禁止發言

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

點評tonimaow 咁就又好似侵犯私隱, 就算有個px 名, 我地都會叫亞婆唔好賣, 唔係真係訓街 發表於 昨天 23:18

呢d資料係公開架, 係人都可以查, 不是甚麼私穩, 況且你而家出發點係幫人嘛~

無氣同你講  係架,所以我話要冇戶口,冇樓,冇工既人先可以走數。  發表於 11-12-7 23:44
tonimaow  可以釘契??????????? 咁就死得啦!!!  發表於 11-12-7 23:03
無氣同你講  不過如果層物業有個pk份, 咁銀行/債主係有權釘契。  發表於 11-12-7 13:59
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

伯爵府

畀面勳章

回覆 tonimaow 的帖子

做得好好,ok架啦,唔會追阿婆架啦。
另外,唔駛擔心再有正規銀行再借錢比個pk,因為有個信貸資料庫。

不過最擔心就係隻pk借唔到正規去借d大耳x, 希望佢唔好咁冇良心啦。因為果d就會難攪小小。

不過你唔好同阿婆講,費時嚇親佢。

tonimaow  我都係最擔心呢樣, 到時真係唔知點算好...  發表於 11-12-7 23:02

子爵府

唉, 婆婆好可憐

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

可以打去安居服務協會即時申請平安鐘的機構他們有關顧老人家的豐富經驗、
你可打去問他們意見,http://www.schsa.org.hk/b5g/contact/contact.php
他們可能會派職員做探訪更進或會轉介去其他合適機構

tonimaow  THANKS!  發表於 11-12-7 00:13

禁止訪問

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆 charlotte413 的帖子

我攪掂哂之後就打比亞婆, 話我同銀行講左唔關你事啦, 收數公司唔會再搵你, 你唔好再擔心再驚啦, 有咩事即刻打比我! 亞婆一直都驚會好似電視劇咁比人上門淋紅油鎖鐵閘, 我就用尋晚大家教嘅話果d公司係獅子銀行委託既, 佢地係正規銀行唔可以咁做架, 你放心啦, 講左幾次之後亞婆終於都講左句 "咁就好啦"... 唉, 好心痛
題外話, 我問亞婆佢大門有冇換過鎖, 佢話之前換過(鎖壞左), 同埋叫佢信箱一定要日日清, 因為個px 應該係用亞婆地址申請貸款, 有信寄黎confirm住址証明就番去偷信.... 總之就唔可以再比條px 有機可乘!!!

子爵府

熱血金章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

可憐的老婆婆,好彩有你幫手

珍珠宮

畀面勳章

禁止訪問

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:哎....+大家唔好再話我好人啦,+呢d事個個都

大宅

哎.... 大家唔好再話我好人啦, 呢d事個個都做得到, 我凈係想亞婆安安落落過日子咋, 如果你地見倒佢喊到停唔倒, 又擔驚受怕夜晚都唔敢訓, 你地一樣會幫佢架

大宅

回覆 回覆:tonimaow的帖子

樓主,我地國民十卜你,希望無手尾跟,亞婆安樂有教好瞓

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

一定會無事嘅 , 唔好甘担心.. !
PS。 你真係好好心地

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 回覆:tonimaow的帖子

樓主你真係好好人

大宅

回覆 無氣同你講 的帖子

我今朝充滿火藥味咁打左去獅子cs, 雖然聽電話果個女人好無辜聽左我講好多句鬧佢公司嘅說話, 但講講下我真係冇辦法控制住自己, 講哂成個來龍去脈之後我就學大家教咁話, 而家果度得番個幾十歲嘅亞婆響度住, 你地間收數公司上到去嚇到亞婆有咩事係咪你地獅子負責先???? 跟住個cs 叫我拎封追數信去佢地任何一間分行, 我就再話, 你講既野我今日就會做哂佢, 但係我希望你地都叫間收數公司唔好再攪亞婆, 佢冇錢還比你地架! lunch 我就再打多封投訴信同追數信釘埋一齊, 一式兩份親自交去佢分行再叫佢同我響其中一份chop印比我留底, 我寫低哂今早係同邊一個cs 交待哂成件事, 亦問埋收信果個職員叫咩名, 我好希望銀行今次真係可以做下野, black list 呢個px 唔好比佢再借錢之餘仲可以幫倒亞婆甩難! 收數公司果邊我亦打左去, 果位先生都幾好禮貌, 佢叫我將封信退番比佢地, 我就話唔洗啦, 我會拎番去獅子分行, 希望你地唔好再寄任何信比亞婆, 佢受唔住架! ......... 成個過程就係咁囉

希望真係可以就此了結啦, 唔係真係唔知點算..

無氣同你講  good job  發表於 11-12-7 01:54

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實想知層樓業主係邊個, 只要用$15去田土廳做個current land search就得~

tonimaow  咁就又好似侵犯私隱, 就算有個px 名, 我地都會叫亞婆唔好賣, 唔係真係訓街  發表於 11-12-6 23:18
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

伯爵府

畀面勳章

樓主,點呀?攪唔攪得掂?

男爵府

冬日勳章

樓主: 我覺得主動同銀行傾好d, 同埋記得叫亞婆一蚊都唔好還.

仲有你話係獅子bank可能會好d, 因此終係大bank, 可能佢地都驚攪大

希望你幫到婆婆啦.

樓主你好好人, 我祝你好人有好報, 一家人永遠開心快樂.

tonimaow  只係打個電話, 唔算乜野, 唔該哂你~ :)  發表於 11-12-6 00:34

首頁

尾頁

跳至