懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

聽TMH產前講座, BB出世後48小時便會SEND資料到生死註冊處登記攞出世紙,
我原本諗住BB出世後, 有埋時晨八字, 先搵師父改名,

想請問大家我其實係咪一定要BB出世前改定名, 生後要即刻俾醫院SEND資料到生死註冊處登記?
定還是可以遲D等BB出世後, 搵師父改完名, 後補俾生死註冊處?

我第一胎, 無經驗, 請大家幫忙! THANKS! ^^

大宅

環保接龍勳章 陪月勳章

回覆:BB出世後攞出世紙改名問題

我老公都加咗$多做兩張出世紙!

男爵府

引用:BB出世后2日就可以拿出世紙?5洗等2個星期

原帖由 kath3rine 於 12-02-05 發表
BB出世后2日就可以拿出世紙?5洗等2個星期咩?
Big6 bb先可以咁快辦出世紙,佢地要拿拿聲要番內地

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

babycatmeow 發表於 12-1-23 20:23
可以上網預約..我早幾日見有人POST個政府網站登記...我都BOOK咗呀...唔駛打電話咁煩.. ...
電話預約都唔係好麻煩,電話錄音黎,都係聽指示輸入資料.

大宅

回覆 sharon701 的帖子

攞多張要另加$140, 不過我都多拿了2張

別墅

BB出世后2日就可以拿出世紙?5洗等2個星期咩?

大宅

可以上網預約..我早幾日見有人POST個政府網站登記...我都BOOK咗呀...唔駛打電話咁煩..

大宅

我打算加多少少錢(幾十元)可多領一張正本出世紙,方便將來張出世紙整天攞出攞入,可以keep 一張在家,不怕爛~~~

男爵府

引用:過左42日都可以,只不過要俾錢。 +

原帖由 Oliviaolivia 於 12-01-23 發表
過左42日都可以,只不過要俾錢。
好以要四百幾呀

男爵府

回覆:color813813 的帖子

過左42日都可以,只不過要俾錢。

大宅

ling142367 發表於 12-1-23 12:47
出世後48小時係send父母親資料+bb出生資料,父母親其中一個可以係bb出世後42日內往生死註冊處辦理出世紙, ...
謝謝幫忙! ^^

男爵府

引用:聽TMH產前講座,+BB出世後48小時便會SEND資

原帖由 color813813 於 12-01-23 發表
聽TMH產前講座, BB出世後48小時便會SEND資料到生死註冊處登記攞出世紙,
我原本諗住BB出世後, 有埋時晨八字, ...
出世後48小時係send父母親資料+bb出生資料,父母親其中一個可以係bb出世後42日內往生死註冊處辦理出世紙,當日才需要填bb姓名(中,英文) ,如要一張出世紙)$140,如加要多一張副本另加$140(張數不限)
提提你拎出世紙一定要電話預約,no walk in!

首頁

尾頁

跳至