2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本來喺6月板留言(EDD 6月1日),因為BB唔轉頭仔同超細碼,今日終於CONFIRM要5月18日開刀,黎報到~
我會喺養和生呀,可能到時會見到其他5月媽

男爵府

回覆:過板....由6月變5月

唔好意思,過錯板,BB今日搶閘出咗世喇!

男爵府

回覆:tongtongwhite 的帖子

都怕BB要瞓箱架....醫生話睇我依家嘅走勢就應該ok嘅。有4個醫生度過我個B都話細,我知重量其實都係用頭圍、肚圍、大腿骨長同身長估計出黎,而每個醫生度嗰陣都有誤差,咁我希望佢哋全部都度輕咗啦!我唔敢心頭高,BB有2kg就得,起碼可以同我一齊返屋企。之後再努力養大佢囉!

男爵府

回覆:焦糖 的帖子

Hello~

點解你開刀時間咁接近預產期嘅?唔係通常37-38w開咩?

男爵府

回覆 cwsarahtam 的帖子

Hi cwsarahtam,

我都係由6月媽媽變咗做5月媽媽, 我預產期係3/6, book咗26/5開刀!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

cwsarahtam 發表於 12-4-27 09:35
Check過臍帶血流有事,胎水雖然少但係都勉強算係正常。個BB係生長得慢,但亦唔係冇生長,唯一一樣有少少唔 ...

原來如此! 如果只係細小小, 影響唔大, 我諗都係可以開刀. 但係如果個B又細, 醫生淨係建議開刀, 而無考慮其他因素, 就算開左刀, 個B都係屬於細 (有可能需要儀器輔助一段時間或瞓箱仔), 咁就要睇下你個情況到底係點樣.

講返我個朋友, 佢本來 book 左係私家生, 因為咁既情況, 私家不受理, 後來都係去左政府. 住左一個月, 之後開刀生, 結果BB出世個時都係細個, 要係 NICU 住左三個星期, 先可以返屋企. 而家都係比較細粒.

男爵府

tongtongwhite 發表於 12-4-27 00:53

醫生有無解釋BB細碼原因?
Check過臍帶血流有事,胎水雖然少但係都勉強算係正常。個BB係生長得慢,但亦唔係冇生長,唯一一樣有少少唔正常係個胎盤有啲厚。醫生話可能有血管塞咗,不過如果臍帶血流正常咁應該唔影響BB,所以都唔知點解。個醫生話可能係因為我壓力大,所以BB吸收得冇咁好,又或者係BB本身就係細碼.....我有BB之前日日都食煙飲酒,問過醫生關唔關事,佢話如果懷孕時戒咗應該就冇事。

我自己嘅解釋:阿仔唔鍾意我返工,所以要我放病假同提早放產假

你朋友母子平安嗎?要住一個月醫院好辛苦!

大宅

我預產期係六月二,都係開刀,所以book左五月十九,遲你一日

大宅

醫生有無解釋BB細碼原因?
我都有朋友因為個B唔吸收, 所以後來係政府入左院一個月先生。

大宅

大宅

加油呀

複式洋房

回覆 回覆:cwsarahtam的帖子

男爵府

引用:歡迎歡迎~++37W前BB生長率仍然高架、不用擔

原帖由 lassiey 於 12-04-26 發表
歡迎歡迎~ 37W前BB生長率仍然高架、不用擔心、keep住食D有營養嘅野啦~ ...
係呀,望係咁望,除咗食我仲已經開始放產假,盡量休息多啲谷B!

大宅

歡迎歡迎~ 37W前BB生長率仍然高架、不用擔心、keep住食D有營養嘅野啦~

男爵府

回覆 babieblue 的帖子

34W先得1.7kg咋。頭圍同肚圍都好細

大宅

Welcome! 你bb几重呀?

首頁

尾頁

跳至